Μηχανισμό αναζήτησης υπερκομματικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα προωθεί η ΔΗΠΑ

Πιο έντονα αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα η πρόταση της ΔΗΠΑ, που στόχο έχει την προώθηση των σοβαρών εκκρεμούντων ζητημάτων του τόπου, στη βάση της συνεννόησης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Την πρόταση επανέφερε το τελευταίο διάστημα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν αλλά αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προβεί σε κινήσεις, ώστε να τεθεί πιο επιτακτικά, τόσο προς την κατεύθυνση των άλλων κομμάτων, όσο και προς την κατεύθυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά φαίνεται πως η ιδέα του κινείται στη λογική που κινείτο ο ίδιος προεκλογικά όταν πρότεινε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, δηλαδή στην ικανότητα συνεργασίας παραμερίζοντας τις διαφωνίες.

Αν και σε γενικές γραμμές το σύστημα δεν διαθέτει τέτοιου είδους αντανακλαστικά και πολλές φορές αποδείχθηκε στο παρελθόν ότι η μικροπολιτική μπαίνει εμπόδιο στην ίδια την πολιτική, δεν είναι αδύνατη αυτού του είδους η συνεννόηση, εάν ενδιαφέρονται όντως να την πετύχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και αυτό αποτελεί ερώτημα σε ό,τι αφορά την πρόταση του Μάριου Καρογιάν, καθώς ενδεχομένως κάποιοι να βολεύονται με τις αντιπαραθέσεις για προεκλογικούς ή άλλους σκοπούς, καθώς και με την απραξία, που διευκολύνει το έργο της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα έδινε στα κόμματα που θέλουν να ξεχωρίσουν τη δυνατότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, σε ζητήματα τα οποία θα έχουν τη δέουσα προσοχή και προβολή.

Ουσιαστικά η ιδέα του κ. Καρογιάν φαίνεται να είναι να συνεδριάζει ένα συμβούλιο αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, στα πρότυπα που γινόταν κατά καιρούς στο παρελθόν για διάφορα ζητήματα που δεν άπτονταν του Εθνικού Συμβουλίου, που ασχολείται αποκλειστικά με το Κυπριακό και κατά καιρούς ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να συζητούνται σοβαρά ζητήματα για τα οποία χρειάζονται αποφάσεις, να δημιουργούνται συνθήκες συνεννόησης και να προωθούνται από την εκτελεστική εξουσία στη Βουλή προς ψήφιση εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Προφανώς και δεν χρειάζεται αυτό το σώμα να έχει ειδικό όνομα ή την συγκεκριμένη σύνθεση, φτάνει να ανταποκρίνεται στον στόχο που τίθεται. Παρομοίως, θα μπορούσε η συνεννόηση να επιδιώκεται και σε επίπεδο κομμάτων, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητη η συμμετοχή ή η πρόσκληση από πλευράς Κυβέρνησης.

Μιλώντας την Τρίτη μετά την συνάντηση της ΔΗΠΑ με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε την ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να εξεύρουν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα προτεραιότητάς και μείζονος σημασίας για τη χώρα». Κατέθεσε, παράλληλα, την εισήγηση όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει ευρείες συσκέψεις με τα πολιτικά κόμματα και τους Υπουργούς για να υπάρξει παραγωγικός διάλογος και επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης σε σωρεία θεμάτων που χρήζουν άμεσης προσέγγισης και επίλυσης για τη χώρα.

Έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη να βρεθούν υπερκομματικές συγκλήσεις για την περαιτέρω πρόοδο της χώρας, υποδεικνύοντας πως πρέπει πάντα να υποσκελίζει το όποιο πολιτικό κόστος ενδεχομένως να θεωρούν κάποιοι ότι πρέπει να επωμισθούν, καθώς και τα όποια κομματικά και πολιτικά οφέλη θεωρούν ότι μπορούν κάποιοι να καρπωθούν μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις ή στείρα αντιπολιτευτική ρητορική.

Το σκεπτικό του προέδρου της ΔΗΠΑ φαίνεται να είναι πως αυτή τη στιγμή πολλά ζητήματα σκαλώνουν σε πολύμηνες συζητήσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντί να λαμβάνονται αποφάσεις που θα βελτιώσουν καταστάσεις, υπάρχει ένας ανεξάντλητος διάλογος. Με αυτό τον τρόπο, θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Κυβέρνηση θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα για το τι είναι αποδεκτό και μπορεί να περάσει και τι όχι, αλλά και ταυτόχρονα τα κόμματα θα αναγκάζονται να ανοίγουν τα χαρτιά τους και να καταθέτουν τη θέση τους για φλέγοντα θέματα, χωρίς να κρύβονται. Την ίδια στιγμή, θα δίνεται η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν πιο δραστικά στην καθημερινή παραγωγή πολιτικής, αντί στην πολιτική φιλολογία.

Όπως σχολιάζουν πηγές από την ΔΗΠΑ, τέτοιου είδους συνεννόηση ήταν δυνατή σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως ήταν το κούρεμα και ο κορωνοϊός, και δεν είναι λογικό να χρειάζεται να γίνει κάποιο κοσμοϊστορικό γεγονός για να επιτευχθεί μια μίνιμουμ συναίνεση στην Κύπρο. Αντιθέτως, θεωρούν ότι έχουν μαζευτεί ένα βουνό από ζητήματα, σε διάφορους τομείς, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν, ώστε να μην μένει η ίδια η χώρα πίσω και επ’ αυτών πρέπει να επιδιωχθεί αυτή η συνεργασία μεταξύ κομμάτων και μεταξύ εξουσιών. Ως ζητήματα προτεραιότητας που χρήζουν σοβαρής συζήτησης και ρύθμισης στο κόμμα προτάσσουν την υγεία, την παιδεία τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομία, την διαφθορά, θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας, τη νεολαία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δειτε Επισης

Άρχισε η διαδικασία για νέες γεννήτριες στη Δεκέλεια-Στόχος ο περιορισμός του κόστους από ρύπους
Το 33,17% της ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2030
Ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΝ για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-«Τα σχολεία δεν έχουν εμπλοκή»
Η ΕΕ θέλει εποικοδομητική σχέση με Τουρκία-Βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης
Παραιτήθηκε η ιατροδικαστής από την υπόθεση Βασίλη Καλογήρου
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ στα «κυριαρχικά δικαιώματα»-Εκθείασε τον κατοχικό στρατό
Σε δίκη οι τέσσερις και ο Αχυρώνας/Ονήσιλος για τα πλαστά συμβόλαια ποδοσφαιριστών-Ελεύθεροι υπό όρους
Υφυπουργός Τουρισμού: Παρά τις προκλήσεις είμαστε αισιόδοξοι για το 2025
ΟΑΥ: Βιώσιμο το ΓεΣΥ μέχρι 2032 σε όλα τα σενάρια μελέτης-Τα ετήσια έσοδα του ΓεΣΥ θα έχουν αυξητική τάση
Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του Βασίλη Καλογήρου