Υποστελεχωμένες οι σχολικές εφορείες, συσσωρεύονται τα προβλήματα-Ζήτημα και με χαμηλά κονδύλια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές εφορείες, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έθεσε επί τάπητος η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι το θέμα της υποστελέχωσης, καθώς λόγω των συνενώσεων δήμων, αυξήθηκε ο αριθμός των σχολείων που είναι υπό την εποπτεία μίας εφορείας, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι. Στο μεταξύ, η συνένωση των δήμων δημιούργησε πρόβλημα όσον αφορά και στα κονδύλια για επιδιορθώσεις και συντηρήσεις, κάτι που έχει επιπτώσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων.

Το θέμα τέθηκε από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύσανθο Σαββίδη, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση υπέδειξε πως γέμισαν τα σχολεία με κινητές αίθουσες, κάτι που υποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποδομές. Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως δόθηκε μία μεταβατική περίοδος 2,5 χρόνων για την ομαλή μετάβαση στη νέα μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως υπέδειξε δεν έχει γίνει δουλειά, ώστε οι εφορίες να είναι έτοιμες.

«Τα περισσότερα προβλήματα είναι σερ δήμους που ενσωματώθηκαν με τις σχολικές περιφέρειες των διαμερισμάτων. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λευκωσίας ενσωματώθηκε με τα διαμερίσματα Αγίου Δομετείου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης που είχαν τις δικές τους σχολικές εφορείες δημιουργώντας μία ενιαία εφορεία. Ωστόσο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαχείριση πολλών περισσότερων σχολικών μονάδων, από τη σχολική εφορία που ήταν ήδη υποστελεχωμένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκαν τα κλιματιστικά στα σχολεία, περιμένουν την ΑΗΚ να τα συνδέσει-Επί τάπητος στο ΥΠΑΝ το ζήτημα

Ο κ. Σαββίδης, συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι έχει δεχτεί αρκετές καταγγελίες από γονείς που εντάχθηκαν στις νέες σχολικές εφορείες, ότι δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως προηγουμένως. Πρόσθεσε πως πρόβλημα με τις υποδομές δημιουργείται και λόγω της υποχρεωτικής προς τα κάτω επέκτασης της Προδημοτικής, σημειώνοντας πως κάποια σχολεία δεν έχουν χώρο να βάλουν τα παιδιά. Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Σαββίδης είναι το γεγονός ότι κάποιες σχολικές εφορίες που έχουν καταργηθεί εξακολουθούν να έχουν δικό τους προϋπολογισμό, ενώ έθεσε θέμα και για το γεγονός ότι δεν έχουν λογισμικό σύστημα οι σχολικές εφορείες, για καταχώρηση των διατακτικών που αποστέλλονται από τα σχολεία προς την σχολική εφορεία, με αποτέλεσμα όπως είπε να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος και συντονισμός εργασιών. Ο κ. Σαββίδης έθεσε στο τραπέζι και το γεγονός ότι δεν είναι νομοθετημένες οι περιφέρειες για τη φοίτηση των παιδιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση.

Τέλος, ο Χρύσανθος Σαββίδης αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες που έχουν να κάνουν με τις κτιριακές υποδομές, όπως για παράδειγμα σε διάφορα σχολεία έπεσαν οι σουβάδες πάνω στους μαθητές, οι μονώσεις δεν είναι καλές, χρειάζονται βάψιμο, έχουμε τουαλέτες τρύπες σε σχολικές τουαλέτες. Υπάρχουν νηπιαγωγεία που δεν έχουν γραμματείς και δανείζονται από το Δημοτικό.

Η τοποθέτηση των σχολικών εφορειών

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σχολικών Εφορειών και πρόεδρος της σχολικής εφορείας Λευκωσίας, Νικόλας Μεγάλεμος, αρχικά κάκισε το γεγονός ότι απών από τη συζήτηση ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας και όπως ανέφερε «ο κ. Βύρας ως πολέμιος των σχολικών εφοριών, που έλεγε ότι είναι κόκκινη γραμμή η μεταφορά στους δήμους, όφειλε να είναι εδώ για να ακούσει τα προβλήματα. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις σχολικές εφορίες, δεν συμμετείχαν οι σχολικές εφορίες».

Στη συνέχεια, απαντώντας στις τοποθετήσεις του κ. Σαββίδη, ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών σημείωσε πως όσον αφορά στις λυόμενες αίθουσες, αυτό δεν είναι ευθύνη των σχολικών εφορειών. «Τα σχολεία μας χτίστηκαν σε μία εποχή που φιλοξενούσαν 42 μαθητές και τώρα είναι στα 25. Χρειάζονται νέες αίθουσες. Επίσης, εμείς μπορούμε να ζητήσουμε να χτιστεί νέο σχολείο, όμως η απόφαση δεν είναι σε μας».

Αναφορικά με το θέμα των εκπαιδευτικών περιφερειών, ο κ. Μεγάλεμος σημείωσε πως σωστά δεν είναι νομοθετημένες, καθώς σε ένα δρόμο μπορεί να υπάρχουν πέντε παιδιά και λίγα χρόνια μετά να μην υπάρχει ούτε ένα. «Η σχολική εφορία Αγλαντζιάς έδωσε παιδιά στην εφορία Λευκωσίας, επειδή δεν τα χωρούσαν τα σχολεία».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι οι σχολικές εφορείες δεν ήταν έτοιμες, όταν εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση, ο κ. Μεγάλεμος επεσήμανε πως είχαν κρούσει τον κώδωνα στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι δεν ήταν έτοιμοι. «Είχαμε κάνει και ολόκληρο πόλεμο ότι θα γίνουν πολύ μεγάλες και θα ήταν υδροκέφαλος ο οργανισμός. Είχαμε πει ότι ο αριθμός των εφόρων σε μεγάλες εφορίες ήταν 11 και με μεγάλο αγώνα έγιναν 15. Αυτή τη στιγμή στα μεγάλα διαμερίσματα έχουν 6-7 σχολεία να τρέξει ο καθένας, με μία αμοιβή 75 ευρώ η κάθε συνεδρία. Όλοι οι σχολικοί έφοροι μπορούν να ενταχθούν στους εθελοντές. Οι μεγάλες σχολικές εφορίες κάναμε μεγάλες προσπάθειες για την ένταξη».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως το πρόβλημα εντάθηκε όταν αμέσως μετά τις εκλογές, το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε μετακινήσεις των επιμελητριών. «Βρέθηκε σχολική εφορία να έχει καινούργιο προσωπικό, επιμελήτριες να είναι σε νέο σχολείο και να είναι επικεφαλής. Στη Λεμεσό και στη Λάρνακα έχουν αλλάξει».

Ο Νικόλας Μεγάλεμος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο θέμα της υποστελέχωσης των σχολικών εφορειών και εξήγησε πως όλες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση με τους ελέγχους. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι το προσωπικό. Η Έγκωμη είχε 5 πρόσωπα διοικητικό προσωπικό. Έχουμε πάρει 2, οι άλλοι πήγαν αλλού. Το προσωπικό από το ΥΠΑΝ είναι προσωπικό που ο εργοδότης είναι το Υπουργείο Παιδείας, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο για τις μετακινήσεις. Είναι πρόβλημα να αλλάζει η στελέχωση. Για το διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό, υπάρχει εγκύκλιος που λέει ότι ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών είναι και οι ώρες εργασίας. Η θέση μας είναι ότι ένα νηπιαγωγείο με 120 μαθητές δεν μπορεί να δουλέψει με γραμματέα 3 ώρες. Θέλουμε ένα γραμματειακό προσωπικό που να είναι σε ωράριο 36 ωρών. Τα νηπιαγωγεία ανάλογα με το μέγεθός τους, να έχουν και το γραμματειακό προσωπικό. Στο Δημοτικό Σχολείο Α΄ που έχουμε 26 ώρες τη γραμματέα, αλλά είναι Ολοήμερο, μετά δεν έχει γραμματικό προσωπικό».

Όσον αφορά στο θέμα των προϋπολογισμών εφορειών που έχουν καταργηθεί, ο κ. Μεγάλεμος επεσήμανε ότι η σχολική εφορεία Λευκωσίας έχει να διαχειριστεί τέσσερις προϋπολογισμούς, αφού πηγαίνουν με βάση τη σχολική χρονιά και όχι το ημερολογιακό έτος. «Κατατέθηκαν προϋπολογισμοί για εφορίες, που είναι ανεπαρκείς. Λογιστικά δεν μπορούμε να πάρουμε από άλλες εφορίες και να δώσουμε σε άλλη, επειδή θα έχουμε πρόβλημα με την Ελεγκτική».

Αναφορικά με το θέμα του λογισμικού, για τις καταχωρήσεις των διατακτικών που αποστέλλονται από τα σχολεία, ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών σημείωσε πως «υπήρχε ο Υλάτης, για το οποίο είχαμε θέσει πολλές φορές προβλήματα στο Υπουργείο Παιδείας και θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση. Λεμεσός και Λευκωσία είχαν ένα σύστημα για τα διατακτικά. Αν είχαμε ένα ενιαίο σύστημα θα ήταν καλύτερα».

Ο Νικόλας Μεγάλεμος, στην τοποθέτησή του, έκανε αναφορά και σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά των σχολείων. «Μία από τις εισηγήσεις που κάναμε είναι τα κυλικεία να μην είναι στις σχολικές εφορίες, να είναι σε κάθε σχολείο και να βγαίνει σε αγορά υπηρεσιών. Δώσαμε κυλικείο σε τιμή 100 ευρώ επειδή δεν βρίσκαμε κανένα. Αν το σχολείο έχει τη διαχείριση, θα ελέγχει τα προϊόντα και θα έχει και ένα ταμείο».

Καταλήγοντας, ο κ. Μεγάλεμος αναφέρθηκε στο θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα τεράστιο κονδύλι και με τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν, μόνο στο ελάχιστο μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Στο τεχνικό προσωπικό, οι σχολικές εφορίες πρέπει να έχουν ένα υπεύθυνο ασφάλειας, για να λειτουργεί πάνω από το υπάρχον προσωπικό. Καμία εφορία δεν έχει υπεύθυνο ασφαλείας. Αν οι σχολικές εφορίες πάνε στους δήμους, αυτά τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν».

Η πρόεδρος της σχολικής εφορείας Λάρνακας, Γιάννα Νικολάου, έκανε αναφορά στο θέμα των βανδαλισμών των σχολείων. Όπως ανέφερε έχουν τοποθετήσει κάμερες σε σχολεία, τις οποίες ωστόσο έσπασε μερίδα νεαρών. Ωστόσο, έχουν καταγράψει τα πρόσωπά τους και η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της Αστυνομίας.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Αμμοχώστου, Δημήτρης Πιττάκης, θέλησε να προσθέσει πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σχολεία μας είναι περισσότερο γερασμένα παρά αναβαθμισμένα. Για θέματα ασφάλειας, έχουμε τις μεμβράνες. Έγινε ένα περιστατικό σε σχολείο, εμείς στείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για να έχουμε ασφαλή παράθυρα στις τάξεις, όμως το ποσό που ήρθε δεν είναι επαρκές για όλα τα παράθυρα. Για νέα σχολεία, οι λυόμενες αίθουσες είναι εκεί λόγω υπερπληθυσμού στα σχολεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκαν τα κλιματιστικά στα σχολεία της Λευκωσίας-«Στόχος η εγκατάσταση σε όλα πριν την τριετία»

Η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Χριστιάνα Χαπέρη, υπέδειξε πως το Υπουργείο αντιλαμβάνεται πως πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό στις σχολικές εφορείες. Στη συνέχεια, θέλησε να απαντήσει στις τοποθετήσεις του κ. Σαββίδη, ξεκινώντας από τους προϋπολογισμούς εφοριών που έχουν καταργηθεί και εξήγησε πως η τρέχουσα σχολική χρονιά ήταν μεταβατική περίοδος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κατατεθεί σύντομα ένας ενιαίος προϋπολογισμός για την κάθε εφορεία.

«Ξέρω ότι έγιναν προσπάθειες από τη διεύθυνση χρηματοοικονομικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας. Η εν λόγω διεύθυνση κάνει εξαιρετική δουλειά. Για το λογισμικό, έχουμε προβεί σε διαγωνισμό λογιστικών υπηρεσιών. Θα παρέχεται στήριξη για ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων, θα ενισχυθεί η διαφάνεια, θα υπάρχει συμμόρφωση με τις διατάξεις του Εφόρου. Να αναφέρω ότι για τις μικρότερες εφορίες θα γίνονται διαγωνισμοί για αγορά υπηρεσιών, για παροχή στήριξης λογισμικών».

Η κα. Χαπέρη σημείωσε, δε, ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, ώστε να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος των σχολικών εφορειών. «Έχουμε κάνει ενέργειες. Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο να διαπιστώνονται οι αδυναμίες».

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Παύλος Μυλωνάς, διέκοψε την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να θέσει κάποια ερωτήματα. « Οι σχολικές εφορίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφορίες λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Έχουμε ευθύνη τα κόμματα για την κατάσταση λόγω της στάσης μας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος, για να υπάρχει ένα όραμα και να πάτε στην πολιτική προϊστάμενη για να παρθούν αποφάσεις. Πρέπει να γίνει σύσκεψη επειδή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Η κα. Χαπέρη, ανταποκρινόμενη στην τοποθέτηση του κ. Μυλωνά, σημείωσε πως «σαφέστατα το Υπουργείο Παιδείας αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και μέσα από διάφορες διευθύνσεις και τμήματα, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει αυτό το όραμα και εργαζόμαστε για να το πετύχουμε».

Τέθηκε θέμα για τη Δρομολαξιά

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε θέμα και για το ζήτημα της σχολικής εφορείας Δρομολαξιάς. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, έθεσε στο τραπέζι το εν λόγω θέμα, καθώς παρόντες ήταν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, επεσήμανε πως η αρμοδιότητα είναι καθαρά του Υπουργείου Παιδείας. Είχε σημειώσει πως υπήρξαν καταγγελίες στο Υπουργείο Παιδείας ότι η σύνθεση έπασχε, επειδή δεν υπήρχε σωστή επιβολή του νόμου. «Μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας να ερμηνεύσουμε το άρθρο του νόμου που μπήκε το 2023 και εμείς το ερμηνεύσαμε με βάση τις διαδικασίες για τα αποτελέσματα των εκλογών. Η αντιπροσώπευση μπορεί να γίνει με συνδυασμό κομμάτων και μετά ορίζονται κατ’ αναλογία της αντιπροσώπευσής τους. Το Υπουργείο Παιδείας κατέληξε ότι συμφωνεί με αυτή την τοποθέτηση».

Πάντως, το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση προκάλεσε την ενόχληση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος υπέδειξε πως ένας βουλευτής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής Παιδείας έθεσε ένα ζήτημα, άσχετο με το θέμα της συζήτησης. Ο κ. Ιωάννου απάντησε στον κ. Χριστοφίδη ότι το θέμα είναι σημαντικό και έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση.

Δειτε Επισης

Βροχές, χιόνια και τσουχτερό κρύο στο καιρικό μενού
Στην... πρίζα για την καταλληλόλητα των ηλεκτρικών συσκευών-«Οι πυρκαγιές είναι εκατοντάδες»
Με βεβαίωση από το ΓΝ Λευκωσίας η απαλλαγή από τις χρεώσεις στο πάρκινγκ-Τι θα ισχύει για Πρώτες Βοήθειες
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 2,6 εκ. ευρώ
Σύσκεψη συντεχνιών τη Δευτέρα για Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών
Δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»
Επίσημη έναρξη καρναβαλιού στην Πάφο με είσοδο Βασιλιά Καρνάβαλου (pics)
Ο λόγος που κλείνουν τα φωτοβολταϊκά-Πού κυμάνθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Αρχίζει η επέλαση της Coral το βράδυ της Πέμπτης-Δραστική μείωση της θερμοκρασίας
Νομοσχέδιο που ενισχύει τον ενεργό ρόλο των πολιτών στη δημόσια ζωή ενέκρινε το Υπουργικό