Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Μόνη φόρμουλα λύσης τα δύο κράτη»

Δεν είναι απλά στρατηγική, αλλά η μόνη φόρμουλα λύσης, η πρόταση για λύση δύο κρατών, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε μακροσκελή γραπτή του δήλωση σχολιάζοντας τα όσα έχουν αναφερθεί για το Κυπριακό το τελευταίο διάστημα.

Από την περασμένη εβδομάδα, δηλώνει ο κ. Τατάρ, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη να προωθεί το βιβλίο του και ταυτόχρονα να προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να δημιουργείται μια συζήτηση «νοσταλγίας» στην οποία εμπλέκονται ο τέως ηγέτης των Τ/κ κι άλλοι Τ/κ πολιτικοί.

«Βλέποντας ιδιαίτερα τα σχόλια και τις δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά μας, καταλαβαίνω ότι τα δικαιώματα του λαού μας παραμερίζονται, οι πραγματικότητες παραμερίζονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους και συνεχίζονται να χρησιμοποιούνται τα άχρηστα αφηγήματα του παρελθόντος» όπως αναφέρει.

Όσοι αγνοούν τα ξεκάθαρα γεγονότα στα 57 χρόνια από το 1968 και περιορίζουν τη βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού» στο πλαίσιο ενός καθοδηγούμενου αδιεξόδου και μιας ψυχολογίας ενοχής, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν και να μεταπείσουν την ε/κ πλευρά, πρέπει να καταλάβουν, υπό το φως των πραγματικοτήτων επί τους εδάφους, «γιατί ετοιμάζονται να γίνουν υποψήφιοι», συνεχίζει.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο τουρκοκυπριακός λαός καταπιέζεται λόγω της απομόνωσης από το 1963 είναι το αποτέλεσμα να αφήσουμε το μέλλον του λαού μας στη βούληση της ε/κ πλευράς» συνεχίζει.

Ο κ. Τατάρ θεωρεί ως το καλύτερο παράδειγμα για αυτή τη «δεινή κατάσταση» το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων το 2004.

Θεωρεί μάλιστα ότι στη μετα-Ανάν περίοδο ακολουθήθηκε μια «ακατανόητη πολιτική», συμπεριλαμβανομένης της επιρροής σε έναν βαθμό των Ε/κ στην εκλογή του δικού τους ηγέτη (των Τ/κ). Επιπλέον, συνεχίζει, έγιναν βήματα που οδήγησαν στο Κραν Μοντανα για να ικανοποιηθεί η ε/κ πλευρά από τρεις απόψεις, κάτι που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στο μέλλον των Τ/κ. «Η πρώτη από αυτές ήταν η πολιτική της μείωσης της βούλησής μας σε μία μόνο ψήφο, η δεύτερη ήταν η παροχή χάρτη και η τρίτη ήταν προτάσεις που θα καταργούσαν το δικαίωμα παρέμβασης της μητέρας πατρίδας Τουρκίας» λέει.

Παρόλα αυτά, το τραπέζι των συνομιλιών, αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ, κατέρρευσε με μεγάλο «θόρυβο» το 2017, και ήταν η στιγμή που επισημοποιήθηκε πως το μοντέλο της ομοσπονδίας είχε εξαντληθεί, κατά την έκφρασή του. «Έτσι, μεταξύ άλλων παραγόντων, το ερώτημα γιατί η πλευρά που δεν θέλει να μοιραστεί τη διοίκηση και την ευημερία μαζί μας προσπαθεί να ικανοποιηθεί είναι τόσο σοβαρό όσο και η απάντηση που δίνουν ορισμένοι κύκλοι σε αυτό το ερώτημα» λέει.

Σήμερα, συνεχίζει, αυτοί που κατά διαστήματα έδωσαν πολλές υποσχέσεις για να επηρεάσουν σε κρίσιμες περιόδους την βούληση του τ/κ «λαού» αλλά δεν τις τήρησαν κι εμπόδισαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του, επιχειρούν να φέρουν πίσω το «μπαγιάτικο» σενάριο, δηλαδή «την τελευταία προσπάθεια» για να φανούν καλοί.

«Πρέπει να δούμε τι πραγματικά σημαίνει αυτό το αδιέξοδο σενάριο, που διατυπώθηκε για να εξυπηρετήσει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα όσων μας εξαπατούν εδώ και χρόνια, για να εξηγήσουμε πλήρως στον λαό μας τι επιδιώκουν αυτές οι δηλώσεις» προσθέτει.

Κατά τον κ. Τατάρ, το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς επικρίνεται άδικα από ορισμένους στην τ/κ κοινότητα και η κριτική πηγάζει από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, που έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν έχουν κυρώσεις, όπως υποστηρίζει.

Δεν θα κάνει, αναφέρει, πίσω από την θέση του και να δώσει την ευκαιρία στην ε/κ πλευρά να συνεχίσει ανενόχλητη στη ζώνη άνεσής της, που «εκμεταλλεύεται άδικα και παράνομα. Η επιμονή στο εξαντλημένο μοντέλο ομοσπονδίας απλώς διασφαλίζει τη συνέχιση του στάτους κβο. Το όραμα που έχω παρουσιάσει δεν είναι μια τακτική ή στρατηγική, αλλά η μόνη φόρμουλα που θα επιτρέψει στον τουρκοκυπριακό λαό να κερδίσει το μέλλον που του αξίζει και να διασφαλίσει τη δική του βούληση».

Ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από το όραμά του, το οποίο στηρίζεται πλήρως από την Τορκία και θεωρεί ότι το κλειδί για την λύση είναι να αντικατοπτριστούν στο τραπέζι των συνομιλιών οι πραγματικότητες επί του εδάφους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επενδύσεις και την πιθανότητα επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής συζήτησαν Κόμπος και Αλ Σαρά
Θύμα επιτήδειων ο Τατάρ-Καταγγέλλει ότι χρησιμοποιούν την εικόνα και τη φωνή του για διαδικτυακές απάτες
Θέσεις αρχών μετέφερε στη μεταβατική Κυβέρνησης της Συρίας ο Κόμπος-Συζητήσεις ενόψει ΣΕΥ
Ξεπερνά τα όρια η Τουρκία-Απειλεί την Κύπρο λόγω των συμφωνιών για ΦΑ
Δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για φυσικό αέριο η Τουρκία-Οι εκτιμήσεις Τουρκάλας εμπειρογνώμονα
Στη Συρία για επαφές με τον ηγέτη της Συρίας και τον ΥΠΕΞ της χώρας ο Κόμπος
Παρέμβαση Φουρλά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας-«Κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω»
Οι φλόγες που καίνε τον παράδεισο που φτιάξαμε για τους λίγους
Μηχανισμό αναζήτησης υπερκομματικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα προωθεί η ΔΗΠΑ
Συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών-Συνέχεια ενόψει Γενεύης