«Νερά», προστασίες και πολλαπλά μέτωπα-Γκάμα ονομάτων του υποκόσμου στη δίκη για το φόνο Ανδρονίκου

Στα βαθιά άρχισε να μπαίνει η εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2024, για την οποία βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και ο Χαμούντ Χαλίλ γνωστός ως Σπύρος, ενώ ήδη έχουν καταδικαστεί τέσσερα πρόσωπα, εκ των οποίων ο εκτελεστής και το πρόσωπο που έδινε οδηγίες, καθώς και ο οδηγός της μοτοσικλέτας που έστησε καρτέρι στο θύμα, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων, κάτι που συνεπάγεται - με βάση την προϊστορία - με οφέλη στην ποινή του, στην πορεία του χρόνου.

Πρώτη βασική μάρτυρας κλήθηκε η μητέρα του θύματος, Ολύμπια Ανδρονίκου, η οποία δέχθηκε ριπή ερωτήσεων από την υπεράσπιση του Σήφη, η οποία επί της ουσίας ήθελε να αναδείξει το γεγονός ότι ο Ανδρονίκου είχε πολλαπλά μέτωπα με πρόσωπα του υποκόσμου, ωστόσο οι διαφορές που είχε «δεν διερευνήθηκαν από την Αστυνομία ώστε να καταλήξουν στον ένοχο».

Από την κατάθεση της μητέρας, με ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου, αποκλείστηκαν όλες οι αναφορές της σε σχέση με τα όσα της είχε αναφέρει ο γιος της, εγκρίνοντας την ένσταση που υποβλήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αφού επρόκειτο για εξ ακοής μαρτυρία και ισχυρισμούς προσώπου που έχει αποβιώσει και ως εκ τούτου, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για αντεξέταση.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του, έλαβε υπόψη πως οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν σε χρόνο που δεν συνδέονται με τα αδικήματα της δολοφονίας, αφού η μία έγινε το 2020, η δεύτερη μια με δύο εβδομάδες - όπως ανέφερε στην κατάθεση της η μάρτυρας - πριν την ρίψη των πυροβολισμών στον Ανδρονίκου και η άλλη το πρωί του επεισοδίου, όπου γινόταν αναφορά σε τηλεφώνημα του θύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτωπα Ανδρονίκου με Αλεξούι και φατρίες στο επίκεντρο της αντεξέτασης της μητέρας του-Όσα ειπώθηκαν στη δίκη

Νερά και προστασίες

Η κυρίως εξέταση της μάρτυρος, ήταν σύντομη και διήρκησε περίπου 20 λεπτά, όπου μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, Αντώνη Αντωνίου, ανέφερε πως είχε γνωρίσει τον Σήφη περί τα τέλη του 2022, αρχές 2023, ωστόσο δεν μπορούσε μετά βεβαιότητας να απαντήσει εάν γνώρισε τον κατηγορούμενο πριν ή μετά την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, με τον οποίο ήταν στενός φίλος.

Σε ό,τι αφορά δε τον δεύτερο κατηγορούμενο, η μητέρα του Ανδρονίκου ανέφερε πως «μπορεί να τον γνώρισε», εντούτοις δεν θυμάται εάν τον είχε δει κάποιες φορές, λέγοντας περαιτέρω πως ήταν εγγεγραμμένος στην εταιρεία πώλησης νερών, ιδιοκτησίας του συζύγου της, ως υπάλληλος. Στην εν λόγω εταιρεία, όπως η ίδια ανέφερε, που ξεκίνησε το 2020, διενεργούσε ορισμένους ελέγχους στα λογιστικά, ενώ το 2023 και έπειτα, είπε πως «ήμουν συνέχεια εκεί».

Επίσης, ανέφερε πως η σχέση της με τον Σήφη, όταν είχαν γνωριστεί, ήταν αρκετά καλή, ενώ για τον Σπύρο, είπε πως δεν είχε καμία σχέση μαζί του, παρά μόνο ότι ήταν εγγεγραμμένος στην εταιρεία.

Περαιτέρω, η μάρτυρας αναφέρθηκε σε δεύτερη εταιρεία που δημιουργήθηκε κατόπιν δική της παρότρυνση, η οποία ήταν ιδιοκτησίας του Δημήτρη Ανδρονίκου. Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε η μητέρα του θύματος ενώπιον Κακουργιοδικείου, η εν λόγω εταιρεία ασχολείτο με security, εξηγώντας πως «έβγαιναν τιμολόγια στα κέντρα που αγοράζαν τα νερά και ήταν νόμιμα. Για αυτό έλεγε πως κάποια πράγματα έπρεπε να είναι νόμιμα. Για αυτό τον παρότρυναν να ανοίξουμε αυτή την εταιρεία».

Επιπρόσθετα, σε ερώτηση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, απάντησε πως η εν λόγω εταιρεία «παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες», ενώ ανέφερε πως κάποια πρόσωπα «ήταν υπεύθυνα για να προστατεύουν τα συγκεκριμένα κέντρα που ήθελαν προστασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν δεν τον σκότωνα, θα με σκότωνε»-Όσα καταγράφει ο Τ/κ που παραδέχθηκε ρόλο ηθικού αυτουργού για Δημητρούι

Ήρθε σε ρήξη με το Αλεξούι

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ήρθε στο προσκήνιο ο δολοφονηθέντας Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος έπεσε νεκρός τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη από την Αστυνομία.

Μετά την ολοκλήρωση της κυρίως εξέτασης, τον λόγο πήρε ο εκ των δικηγόρων του Σήφη, Αντώνης Δημητρίου (σ.σ μαζί με Μαρίνο Καούλλα και Βίκτωρα Ακάμα. Τον Σπύρο εκπροσωπεί ο Αλέξανδρος Κληρίδης), ο οποίος υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων στην μάρτυρα, αρκετές από τις οποίες είχαν να κάνουν με μέτωπα που είχε το θύμα με πρόσωπα του υποκόσμου και φατρίες, παραπέμποντας σε κάποιες περιπτώσεις σε ποινικές υποθέσεις που είχαν καταχωρηθεί σε Δικαστήρια, αλλά και σε διαδικασίες προσωποκράτησης του Ανδρονίκου.

Μια εξ αυτών, ήταν η ρήξη των σχέσεων του Ανδρονίκου με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, μερικούς μήνες μετά την δολοφονία του, που αφορούσε οικονομικές διαφορές σε νυχτερινό μαγαζί στην Αγία Νάπα, το οποίο είχε δεχθεί και βομβιστική επίθεση. Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία ο Ανδρονίκου είχε κληθεί να δώσει κατάθεση στον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, έπειτα από την οποία είχε επισκεφθεί φιλικά του πρόσωπα που τελούσαν υπό κράτηση για εμπρησμούς και στη συνέχεια αποχώρησε, όπου κατά τον ουσιώδη χρόνο, το θύμα είχε προσεγγιστεί από μοτοσικλέτα και ο εκτελεστής πάτησε τη σκανδάλη.

Ο συνήγορος Αντώνης Δημητρίου, κάλεσε την μάρτυρα να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την εταιρεία νερών, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων, πως αυτή είχε δημιουργηθεί από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, τον Δημήτρη Ανδρονίκου και ακόμη ένα πρόσωπο, παραδεχόμενη πως ο τελευταίος ήρθε σε ρήξη με το γιο της. «Δεν έφυγε, τον απολύσαν. Όχι απέλυσαν. Τον έδιωξαν μέσω δικαστικής ενέργειας γιατί κάτι έκανε. Τον έδιωξαν ο Αλέξης και ο Δημήτρης», ανέφερε η κ. Ανδρονίκου. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο πρόσωπο, έγινε αναφορά από την υπεράσπιση σε πληροφορία που κάνει λόγο πως βρισκόταν στην σκηνή του φόνου, σε παρακείμενο δρόμο.

Από εκεί και πέρα, κληθείς η μάρτυρας να αναφέρει εάν ο γιος της ήταν υπεύθυνος προστασίας νυχτερινού μαγαζιού στον Πρωταρά, ανέφερε πως το συγκεκριμένο μαγαζί χρωστούσε χρήματα στον γιο της και τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, με τον οποίο ο Ανδρονίκου ήρθε σε ρήξη.

Αρχικά η μάρτυρας ανέφερε, «επειδή και εγώ ήμουν στο νυχτερινό μαγαζί για τα νερά τους και μας χρωστούν λεφτά, ο Δημήτρης δεν είδα να παίρνει λεφτά αλλά και ο Δημήτρης και ο Αλέξης έπαιρναν λεφτά, δεν εδουλεύαν μούχτι». Στη συνέχεια ανέφερε πως η δουλειά τους στο μαγαζί ήταν η προστασία, ενώ ερωτηθείς για την διαφωνία που προέκυψε μεταξύ Ανδρονίκου και Μαυρομιχάλη, για το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ, η μάρτυρας ανέφερε: «Εκείνη υπόθεση, δεν ξέρω πως ξεκίνησε αλλά αποδείχθηκε μέσω των λογιστικών πως ήταν αληθινά. Δεν απέσπασε ποτέ λεφτά από το νυχτερινό μαγαζί».

Ερωτηθείς εάν ο Μαυρομιχάλης ζήτησε από τον Ανδρονίκου να αποχωρήσει μετά το συμβάν, η μάρτυρας απάντησε πως αυτό έγινε μετά την συναυλία του Οικονομόπουλου στο νυχτερινό μαγαζί, ενώ σε ερώτηση εάν ο γιος της είχε κληθεί να δώσει κατάθεση μετά την βομβιστική επίθεση στο συγκεκριμένο μπαρ, απάντησε καταφατικά.

Επίσης, σε άλλο σημείο, όπου ο Αντώνης Δημητρίου της ανέφερε πως σε βάρος της υπήρχε καταγγελία για κλοπή χρημάτων, η ίδια ανέφερε πως η διαφορά που είχε προκύψει, είχε αποπληρωθεί από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα καταγράφει ο εκτελεστής του Ανδρονίκου-«Πήγε να ανοίξει το κράνος, ο οδηγός μου είπε να πυροβολήσω και πυροβόλησα»

Γκάμα ονομάτων

Από εκεί και πέρα, στα πλαίσια της αντεξέτασης, ο Αντώνης Δημητρίου αναφέρθηκε σε ουκ ολίγα ονόματα του υποκόσμου, από διάφορες Επαρχίες, με την μάρτυρα να καλείται να απαντήσει εάν είχε διαφορές ή όχι μαζί τους.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, η μητέρα του Ανδρονίκου παραδέχθηκε πως ο γιος της είχε διαφορές μαζί τους, ενώ σε άλλες ανέφερε πως δεν γνωρίζει. Συγκεκριμένα, υπήρξε θετική απάντηση σε ότι αφορά διαφωνία του Ανδρονίκου με φατρία της Αμμοχώστου και της Λευκωσίας, ενώ δήλωσε άγνοια και στα περί πληροφοριών της Αστυνομίας για δολοφονία του γιου της από δύο πρόσωπα της Λευκωσίας.

Επίσης, έγινε αναφορά σε επεισόδιο επίθεσης σε καπαρέ στην Αγία Νάπα, όπου ο Ανδρονίκου είχε παραμείνει υπόδικος για τέσσερις μήνες και η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Κακουργιοδικείο, για ξυλοδαρμό φρουρού ασφαλείας στη Λάρνακα, για απαγωγή σε παραλία στον Πρωταρά, για κατοχή σφαιρών και για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης Σύριου, ενώ έγιναν αναφορές και σε φιλικά πρόσωπα του γιου της, που μέχρι σήμερα κρατούνται και δικάζονται για υποθέσεις σωρεία εμπρησμών.

Περαιτέρω, έγινε αναφορά σε πρόσωπο της Λευκωσίας, με την μητέρα του Ανδρονίκου να αναφέρει πως «μας έκανε πόλεμο με τα νερά», προσθέτοντας πως «η φατρία του έκαμε και έκρουζε τα μαγαζιά που έφερνα εγώ το άλλο νερό». Σε αναφορά της υπεράσπισης πως «εκείνη την εποχή υπήρχαν ριπές όπλων, αντιπαλότητα με τη συγκεκριμένη φατρία και εμπρησμοί», η μάρτυρας απάντησε «ναι θυμάμαι», ενώ ο συνήγορος υπέδειξε πως μαγαζιά που δέχονταν ριπές ή βομβιστικές επιθέσεις, άλλαζαν εταιρείας προμηθευτών νερού.

Στα ουκ ολίγα ονόματα που ακούστηκαν, υπήρχε αναφορά και σε δύο κατάδικους, που κατά την θέση της υπεράσπισης ο Ανδρονίκου είχε διαφορές μαζί τους, ενώ όταν η μάρτυρας κληθείς να απαντήσει πώς και δεν γνωρίζει τις υποθέσεις για τις οποίες ο γιος της είχε συλληφθεί, από την στιγμή που γνώριζε ότι έκανε ο γιος της, απάντησε «τρεις φορές. Την μια όταν ήταν υπό κράτηση στην υπόθεση με τον Σ, η δεύτερη με το Κ στην Αγία Νάπα και η τρίτη στη Λακατάμια. Και Λάρνακα νομίζω».

Επίσης, ερωτηθείς από τον κ. Δημητρίου εάν ο γιος της οπλοφορούσε, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά, ενώ της υπέδειξε πως ο γιος της οδηγούσε αλεξίσφαιρο όχημα, το οποίο του είχε δανείσει ο Σήφης, με την ίδια να απαντά πως δεν θυμάται. Μάλιστα, η υπεράσπιση ανέφερε στην μητέρα του θύματος, πως την προηγούμενη της δολοφονίας, ο Σήφης είχε συνομιλία μαζί της, η οποία του είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τον γιο της, με τον κατηγορούμενο - όπως είπε ο δικηγόρος του - να της αναφέρει πως δεν θα πρέπει να οδηγεί μοτοσικλέτα και να περιοριστεί στο σπίτι του. Η ίδια από την πλευρά της, αρνήθηκε τη επικοινωνία, λέγοντας πως συνομιλούσαν με sms, με την υπεράσπιση να την καλεί να ελέγξει το ιστορικό της συνομιλίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή στη δίκη για Ανδρονίκου-Αναδιπλώθηκε η Εισαγγελία στο Ανώτατο, συμφώνησε σε επιβολή ποινών στους τρεις

Παίρνει σειρά η συμβία

Δεύτερη μάρτυρας αναμένεται να καταθέσει η συμβία του Δημήτρη Ανδρονίκου, για την οποία και πάλι θα υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης, ώστε να αποκλειστούν οι αναφορές της που βασίζονται σε ισχυρισμούς του Ανδρονίκου.

Παρά την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου που αφορούσε την μητέρα του θύματος, για τα ίδια ζητήματα, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε πως θα ζητήσει να απορριφθεί η ένσταση της υπεράσπισης, αφού υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, ενώ στην αντίπερα όχθη, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ανέφεραν πως θα κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος.

Από εκεί και πέραν, το Κακουργιοδικείο εξέφρασε πρόθεση να δώσει συνεχόμενες ημερομηνίες εντός Μαρτίου, ώστε να γίνει προγραμματισμός με μάρτυρες και να προχωρεί η διαδικασία, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του μαρτυρικού υλικού εμπίπτει στα παραδεκτά γεγονότα.

Επίσης, αναμένεται και η απόφαση του Ανωτάτου, που αφορά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του πρώτου κατηγορούμενου, που σε περίπτωση που εν τέλει δοθεί το σχετικό διάταγμα, τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν από το μαρτυρικό υλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις στην δίκη για το φόνο Ανδρονίκου-Στον αέρα τα τηλεπικοινωνιακά του «Σήφη», άλλαξε χέρια η Κατηγορούσα Αρχή

Δειτε Επισης

Συναγερμός στο Βερολίνο-Επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο, διέφυγε ο δράστης
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων
Αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης το Υπουργείο Μεταφορών για ανακλήσεις οχημάτων λόγω αερόσακων
Άδειασε ξανά τον Ζελένσκι ο Τραμπ-«Δεν είναι πολύ σημαντική η παρουσία του στις συνομιλίες»
Volt: Εκθέτει Υπουργό και Κυβέρνηση η απόφαση για προαγωγή Κατσουνωτού
Επιμένει στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας η οικογένεια του Βασίλη Καλογήρου
Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον του δόκιμου αστυνομικού που πιάστηκε με ναρκωτικά
Μητέρα έπνιξε τα παιδιά της και τα άφησε στα κρεβάτια τους να τα βρει ο πατέρας τους
Απατεώνες παριστάνουν την Revolut για να αποσπάσουν τραπεζικά στοιχεία
Άρχισαν συζητήσεις για δημιουργία Μονάδων Άμεσης Φροντίδας-Προσπάθεια για πιλοτική έναρξη το 2025