Στην πολιτική ισότητα επανέρχεται ο Έρχιουρμαν, σε συγκλίσεις αναφέρεται ο Ακιντζί
16:20 - 17 Φεβρουαρίου 2025
![collage254](/images/B1X227a1qld0TOJAvzQqtigg9AY=/848520/width-750/2025/02/17/collage254.jpg)
Χωρίς πολιτική ισότητα, ούτε η ομοσπονδία, ούτε και η λύση θα είναι εφικτή, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώσει ξεκάθαρα κατά πόσον αποδέχεται ή όχι την πολιτική ισότητα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος προβάλλει σήμερα ανάρτηση του ηγέτης της τ/κ αντιπολίτευσης με αφορμή την συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Έρχιουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση και πρόσθεσε ότι τα ΗΕ είναι υποχρεωμένα να διασφαλίσουν την πολιτική ισότητα που αποτελεί και δική τους υπόσχεση.
«Η δήλωση του κ. Ακιντζί σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το τέλος της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά είναι απολύτως σωστή, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι ήταν μάρτυρες της διαδικασίας, ακόμη και αν δεν ήταν μάρτυρες της διαδικασίας, αλλά ενδιαφέρονται στενά για το θέμα (είτε Τούρκοι είτε Έλληνες). Πάντα το λέγαμε, το λέμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε: Το κύριο ζήτημα που σχετίζεται με το Κυπριακό, το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό και ακόμη και στο εξωτερικό πεδίο, είναι η πολιτική ισότητα. Και χωρίς πολιτική ισότητα, ούτε ομοσπονδία, ούτε λύση είναι δυνατή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όπως και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει πολιτική ισότητα σε μια δομή όπου ένας Τουρκοκύπριος δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. «Επιπρόσθετα, σε οποιαδήποτε δομή που θα δημιουργηθεί, το γεγονός ότι οποιαδήποτε απόφαση που δεν εγκρίνεται από έστω και έναν Τουρκοκύπριο εξουσιοδοτημένο επί του θέματος (δηλαδή αν πουν όχι για ένα θέμα όλοι οι Τουρκοκύπριοι εξουσιοδοτημένοι επί του θέματος), αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική ισότητα για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε απόφαση».
Ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί «μέσω των αρχών της ‘εκ περιτροπής προεδρίας’ και της ‘μίας θετικής ψήφου’ (καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στην ομοσπονδιακή δομή χωρίς την θετική ψήφο τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου αξιωματούχου). Οι αρχές αυτές είναι σαφείς στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο κεκτημένο των πολυετών διαπραγματεύσεων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Συμβουλευτικές αποφάσεις» θεωρεί ο Τατάρ τα ψηφίσματα ΟΗΕ-Πάει στη Γενεύη για την «κυριαρχική ισότητα»
Κατά τον ίδιο, η πολιτική ισότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του ‘ίσου διεθνούς καθεστώτος’ και της ‘ίσης κυριαρχίας’ , που – όπως εξηγεί – είναι ο διαμοιρασμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, με τους Ελληνοκύπριους εξίσου κυρίαρχους με τους Τουρκοκύπριους. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρχουν δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη (τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά συνιστώντα κράτη), όλες οι κρατικές εξουσίες εκτός από αυτές που αναφέρονται στο Σύνταγμα θα ανήκουν στα συνιστώντα κράτη και τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν αυτές τις εξουσίες χωρίς καμία παρέμβαση από το ομοσπονδιακό κράτος».
Οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους θα αποτελούνται μόνο από εκείνες που απαριθμούνται στο Σύνταγμα και οι εξουσίες αυτές θα ασκούνται στη βάση της πολιτικής ισότητας, συνέχισε. «Με άλλα λόγια, δεν θα είναι δυνατόν τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που δεν έχει εγκριθεί έστω από έναν Τουρκοκύπριο αξιωματούχο».
Γι’ αυτό τον λόγο, συνέχισε, το πρώτο από τα 4 σημεία που το ΡΤΚ λέει ότι είναι προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της αρχής ότι τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη θετική ψήφο τουλάχιστον ενόςΤουρκοκύπριου, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και χωρίς να γίνει θέμα διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Έρχιουρμαν επαναλαμβάνει ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ τους ενημέρωσαν στις συναντήσεις που είχαν ως κόμματα ότι έχουν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα με αυτό το περιεχόμενο. Διερωτήθηκε εάν «ο κ. Χριστοδουλίδης συντάσσεται με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ ή με τον κ. Αναστασιάδη; Είναι στην ίδια γραμμή με τον κ. Αναστασιάδη; Και δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι ‘είμαι έτοιμος να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας’, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεστ που θα δείξει αν είναι ειλικρινής για λύση».
Στο μεταξύ, ο τέως Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επανήλθε προχθές με ανάρτησή το στο Κυπριακό αναφέροντας ότι είχε συμφωνηθεί πως η κυβέρνηση θα αποτελείτο από 7 Ελληνοκύπριους και 4 Τουρκοκύπριους υπουργούς κι αντί του βέτο του 1960, αναπτύχθηκε η αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις με την έγκριση τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου υπουργού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ακουστικό για ενημέρωση για την πενταμερή ο ΠτΔ-Ανακοινώνει ημερομηνίες ο Γκουτέρες
«Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δαιμονοποιήθηκε αργότερα από την ε/κ ηγεσία και η έννοια της πολιτικής ισότητας επιδιώχθηκε να εκμηδενιστεί με το σκεπτικό ότι ακόμη και όταν σχηματιζόταν ένα ομοσπονδιακό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι υπουργοί θα παρέλυαν το κράτος ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Κατά τον κ. Ακιντζί σε μια ομοσπονδιακή δομή υπήρχαν επίσης ρυθμίσεις που εξασφάλιζαν την οικονομική ισότητα των συνιστώντων πολιτειών. «Συγκεκριμένα, ήταν στην ημερήσια διάταξη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφελούνταν περισσότερο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάπτυξη της περιοχής που θα βρισκόταν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ότι θα μπορούσαν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».
Εν ολίγοις, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, οι Τουρκοκύπριοι έπειτα από χρόνια θα απαλλάσσονταν από την κατάσταση να ζητιανεύουν από την Τουρκία και θα άρχιζαν στην πορεία να στέκονται στα δικά τους πόδια. «Μια κοινωνία που έχει επιτύχει οικονομική ελευθερία δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν. Γίνεται κύριος του σπιτιού της και το ειρηνικό περιβάλλον εδραιώνεται περαιτέρω μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
Αντί να καταστεί δυνατή μια τέτοια εξέλιξη, κατέληξε, προτιμήθηκε η αποτυχία του σχεδίου Ανάν πριν από 21 χρόνια και της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα πριν από 8 χρόνια, και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, η διαίρεση του νησιού έγινε πιο μόνιμη, η πληθυσμιακή δομή στο βορρά άλλαξε περαιτέρω και η εξάρτηση από την Τουρκία αυξήθηκε από κάθε άποψη. Αντί να κυβερνηθεί αυτό το όμορφο νησί από κοινού με ειρήνη, προτιμήθηκε να είμαστε γείτονες με την Τουρκία επί του νησιού».
Πηγή: ΚΥΠΕ
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)