Περίπου 20.000 δονήσεις στις Κυκλάδες-Στα ΝΔ της Ανύδρου περιορίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Περίπου 20.000 δονήσεις έχουν σημειωθεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τη σημερινή (17/2) ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Κατά την 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας με μέγεθος M≥4.0.

O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, ~20,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17,400 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν σεισμό Μ³4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας με μέγεθος M≥4.0, και κανένας με μέγεθος Μ³4.5.

O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

SANTORINI-12

Από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (Γιάννης Αλεξόπουλος Καθηγητής, Βασίλης Σακκάς Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Σπύρος Δίλαλος Επιστημονικός Συνεργάτης) του ΕΚΠΑ, εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου, νέος μόνιμος δορυφορικός γεωδαιτικός δέκτης GPS/GNSS (σταθμός LUBO) στο Ακρωτήριο Κολούμπο, στη Σαντορίνη. Ο σταθμός τοποθετήθηκε στη θέση που λειτουργεί ο μόνιμος σεισμολογικός σταθμός (HΤ.CMBO) του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Από τα ίδια μέλη του Εργαστήριου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις σε επιλεγμένες θέσεις του υφιστάμενου τοπικού βαρυτομετρικού δικτύου στη Σαντορίνη, για τη μελέτη της διαχρονικής μεταβολής του βαρυτικού πεδίου της.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο ρόλος του προσωπικού απεσταλμένου, η πιθανή επιστροφή Ολγκίν και η αδιαλλαξία Τατάρ
Ναυάγησε το πρώτο χρονοδιάγραμμα για το σύστημα κινητών στις Φυλακές-Ακόμη δεν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός
Μας έκανε ξανά περήφανους… Νέα διάκριση για την εγκλωβισμένη αθλήτρια που θριαμβεύει στo Muay Thai
Μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο οι κυνηγοί με αφορμή το διάταγμα της Θήρας-Ζητούν να τους ακούσει η Βουλή
Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες δυσκολεύονται-Προβληματίζουν τα ευρήματα ερευνών για τη φτώχεια
Πώς το διεθνές πολιτικό κλίμα επέτρεψε στον Ερντογάν να «κυνηγήσει» τον Ιμάμογλου
Με έγκριση Πολιτικής Διακήρυξης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του ΔΗΚΟ
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες λυόμενη οικία στη Λευκωσία-Περιείχε κύλινδρα υγραερίου
Χειροπέδες σε 51 παράτυπους αλλοδαπούς-Επαναπατρίστηκαν 37, υπό κράτηση οι άλλοι 14
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Παναγιωτάκη-Στα χέρια των τεχνικών συμβούλων όλα τα στοιχεία