Περίπου 20.000 δονήσεις στις Κυκλάδες-Στα ΝΔ της Ανύδρου περιορίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Περίπου 20.000 δονήσεις έχουν σημειωθεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τη σημερινή (17/2) ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Κατά την 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας με μέγεθος M≥4.0.

O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, ~20,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17,400 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν σεισμό Μ³4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας με μέγεθος M≥4.0, και κανένας με μέγεθος Μ³4.5.

O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

SANTORINI-12

Από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (Γιάννης Αλεξόπουλος Καθηγητής, Βασίλης Σακκάς Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Σπύρος Δίλαλος Επιστημονικός Συνεργάτης) του ΕΚΠΑ, εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου, νέος μόνιμος δορυφορικός γεωδαιτικός δέκτης GPS/GNSS (σταθμός LUBO) στο Ακρωτήριο Κολούμπο, στη Σαντορίνη. Ο σταθμός τοποθετήθηκε στη θέση που λειτουργεί ο μόνιμος σεισμολογικός σταθμός (HΤ.CMBO) του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Από τα ίδια μέλη του Εργαστήριου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις σε επιλεγμένες θέσεις του υφιστάμενου τοπικού βαρυτομετρικού δικτύου στη Σαντορίνη, για τη μελέτη της διαχρονικής μεταβολής του βαρυτικού πεδίου της.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανησυχία Ντι Κάρλο για την κατάσταση στη Λιβύη-Παραμένει βαθιά διχασμένη
Σοκ από συνομιλίες 13χρονης με 15χρονο για σχέδιο δολοφονία της μητέρας της-«Σκότωσέ την, να πάει στον διάολο»
Επιχειρεί αποτροπή των παγίδων θανάτου για ζώα σε δεξαμενές το Υπ. Γεωργίας-Προχωρά σε λήψη μέτρων
Απολογείται ξανά ο φερόμενος δολοφόνος του 31χρονου Μπάμπη-Άφαντο 13 μήνες μετά το φονικό όπλο
Σε πλειστηριασμό πάνω από εκατό αυτοκίνητα και δίκυκλα από την Αστυνομία
Άλλες δύο συλλήψεις για την παράνομη ομάδα που ξεγελούσε πολίτες-Κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος ο Πατσαλίδης
Τα σενάρια για διαδρομές του Καλογήρου που εντοπίστηκε στον Τύρναβο-Μυστήριο το εύρημα στον λάρυγγα
Αρχίζει η επέλαση της Coral-Σταδιακά πέφτει η θερμοκρασία
Σε θαμμένο ντεπόζιτο έκρυβε τα 37,5 κιλά κάνναβης ο 55χρονος-Ενώπιον Δικαστηρίου ο ύποπτος
Παρανάλωμα του πυρός όχημα 70χρονου στη Λεμεσό, επεκτάθηκε σε άλλα δύο-Όλα δείχνουν εμπρησμό