Στο τραπέζι πρόταση για πολυδύναμα κέντρα για στήριξη παιδιών με αναπηρία άνω των 21 ετών-«Γονείς αγωνιούν»

Γονείς ζουν με την αγωνία, καθώς δεν γνωρίζουν πού μπορούν να αποταθούν για τα παιδιά τους με αναπηρία, όταν αυτά συμπληρώσουν τα 21 έτη και σταματήσουν να είναι δικαιούχοι της κρατικής στήριξης. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους γονείς και τους συνδέσμους που τους εκπροσωπούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να λαμβάνονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ώστε αυτά τα παιδιά να μην μένουν στο περιθώριο. Προς αυτό το σκοπό, πολιτικά πρόσωπα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθεί μία λύση που να βοηθά αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία, αλλά και να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται από τις κρατικές υπηρεσίες.

Το σοβαρό ζήτημα με τη στήριξη των παιδιών με αναπηρία, όταν περάσουν τα 21 έτη, που είναι και η ηλικία κατά την οποία έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα ειδικά σχολεία, είναι κάτι που απασχολεί όλους τους γονείς που επηρεάζονται και μάλιστα, το ερώτημα «τι θα γίνουν τα παιδιά μας όταν περάσουν τα 21;» έχει αντηχήσει σε όλες τις αίθουσες της Βουλής, σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσουν το πρόβλημα που υπάρχει, στα άτομα που είναι αρμόδια για τη λήψη νομοθεσιών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία εγείρεται αυτό το ερώτημα, οι γονείς ακόμη ζουν με την αγωνία, καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική που να καλύπτει αυτά τα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφήνουν τους ΑμεΑ άνω των 21 ετών στο έλεος τους-Ευρωπαϊκό κράτος χωρίς… κέντρα

Αυτός είναι και ο λόγος που τα πλείστα κέντρα ημέρας για άτομα με αναπηρία άνω των 21 ετών είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και μάλιστα γονιών που ζούσαν με την ίδια αγωνία. Είναι εκείνοι οι γονείς που δεν άντεχαν να βλέπουν τα παιδιά τους, ενώ είχαν αρκετές προοπτικές, να μένουν στο σπίτι και να ζουν στο περιθώριο, με αποτέλεσμα όση πρόοδο έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που είχαν στήριξη, να χάνεται λεπτό προς λεπτό επειδή δεν είχαν τρόπους να τα στηρίξουν.

Οι αυξανόμενες ανάγκες αυτών των παιδιών και των γονιών τους έχουν ήδη κτυπήσει καμπανάκι σε κάποια πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο βουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει δράσεις, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να προωθηθούν οι σωστοί τρόποι για να στηριχθούν οι οικογένειες.

«Η ανησυχία και η αγωνία των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις. Πρόκειται για ευθύνη όλων μας. Το θέμα χρονίζει αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ημερίδα της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ είχε υπογραμμιστεί πόσο έντονο είναι. Επίσης, επικοινωνούν γονείς μαζί μας και μας λένε ότι για την επαρχία Αμμοχώστου μέχρι το 2030 οι ανάγκες θα αυξηθούν σε 29, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες μόνο δύο θέσεις», ανέφερε στον REPORTER ο κ. Κάρουλλας.

Σημειώνεται πως οι βουλευτές είχαν επισκεφτεί τα ειδικά σχολεία και έχουν δει ιδίοις όμμασι τη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά, ενώ έχουν ακούσει και τις κραυγές αγωνίας των γονιών, που δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν τα παιδιά τους όταν περάσουν το επιτρεπτό όριο για τη φοίτηση, βάσει της νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Κέντρο Ημέρας που προσφέρει σε άτομα με αναπηρία το «Δικαίωμα ελπίδας»

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και χρειάζεται δυναμική παρέμβαση του κράτους. Υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που είναι εξαιρετικές, όπως είναι το Ιασώνειο στη Λάρνακα, όμως πρέπει να υπάρξουν λύσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Η ανάγκη για άμεσο προγραμματισμό και υλοποίηση λύσεων είναι επιτακτική. Πρόκειται για ζήτημα αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων».

Ο κ. Κάρουλλας σημείωσε πως ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουν καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία και λειτουργία πολυδύναμων κέντρων, που θα στηρίζουν τα άτομα με αναπηρία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ουσιαστικά, η πρόταση του ΔΗΣΥ είναι όπως αυτά τα κέντρα προσφέρουν στα παιδιά τις θεραπείες τους, είναι χώρος εκπαίδευσης, ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και να μπορεί να τους παρέχει όλα τα εργαλεία για να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 2,6 εκ. ευρώ
Σύσκεψη συντεχνιών τη Δευτέρα για Πλαίσιο Εργοδότησης Αλλοδαπών
Δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων για το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»
Επίσημη έναρξη καρναβαλιού στην Πάφο με είσοδο Βασιλιά Καρνάβαλου (pics)
Ο λόγος που κλείνουν τα φωτοβολταϊκά-Πού κυμάνθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
Αρχίζει η επέλαση της Coral το βράδυ της Πέμπτης-Δραστική μείωση της θερμοκρασίας
Νομοσχέδιο που ενισχύει τον ενεργό ρόλο των πολιτών στη δημόσια ζωή ενέκρινε το Υπουργικό
Τεσσάρων λωρίδων ο δρόμος Πόλης-Πάφου-Οι διαβεβαιώσεις Βαφεάδη και οι προειδοποιήσεις Οδυσσέα
Στις 11.733 το 2024 οι ολικές αιμοκαθάρσεις στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
Έρχεται έκτακτη χορηγία εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για τους γεωργούς