Χαμηλή η εισροή νερού στα φράγματα παρά τις βροχές-Αγώνας δρόμου για να εξευρεθούν ουσιαστικές λύσεις

Μπορεί το σκηνικό του καιρού να είναι άκρως χειμωνιάτικο, με κρύο, χιόνια και βροχές, ωστόσο το πρόβλημα της μειωμένης ροής νερού στα φράγματα παραμένει, καθιστώντας το θέμα της ανομβρίας έναν δύσκολο και ανεπίλυτο γρίφο. Ήδη από καιρό έχει εκφραστεί η ανησυχία ότι το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με τους αγρότες να καλούνται να πληρώσουν το τίμημα, καθώς μειώνεται συνεχώς η ποσότητα νερού που τους διατίθεται.

Τα στοιχεία από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όσον αφορά την εισροή νερού στα φράγματα, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι ποσότητες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον άνομβρο Ιανουάριο, ο οποίος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική εισροή στα φράγματα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου ανήλθε στα 75,613 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί μόλις στο 26% της συνολικής πληρότητας. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν η πληρότητα είχε φτάσει στο 47,4%, με 137,903 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Το μέγεθος του προβλήματος της ανομβρίας αποτυπώνεται στην αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα μεγάλα φράγματα, σε σχέση με τη χωρητικότητά τους. Οι ποσότητες του αποθηκευμένου νερού βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Capturefr

Παράλληλα, η συνολική εισροή νερού το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα ανήλθε σε 1,772 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η αντίστοιχη εισροή του Φεβρουαρίου του περασμένου έτους είχε φτάσει τα 6,676 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Πάντως, τόσο το Υπουργείο Γεωργίας όσο και οι αγροτικές οργανώσεις έχουν συχνή επαφή και ανταλλαγή απόψεων για το υδατικό πρόβλημα και τις ελλείψεις νερού για αρδευτικούς σκοπούς, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ολιστικές λύσεις ώστε η Κύπρος να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες. Το Υπουργείο Γεωργίας επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα μελετώνται και τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις λόγω των μειωμένων ποσοτήτων νερού.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην κινητή μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο, η οποία αναμενόταν να δώσει λύσεις στο υδατικό πρόβλημα της Πόλης, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασής της να υπολογίζεται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Επιπλέον, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διάθεσης νερού για σκοπούς υδροδότησης της Πάφου κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου, περιλαμβανομένης και της περιόδου αιχμής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην χαθούν οι καλλιέργειες των αγροτών.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ψηφίζουν ξανά εξωτερικό οι Κύπριοι για το Πάσχα-Από Ελλάδα μέχρι Μαλδίβες και Ιαπωνία οι προορισμοί
Εργοδότες χρησιμοποιούν τα tips για να καλύψουν τον συμφωνημένο μισθό-Οι καταγγελίες ενώπιον βουλευτών
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 2,8 εκατ. ευρώ
Θεσμοθετημένη προστασία ηλικιωμένων για πιστώσεις και ασφάλιση ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Για παιχνίδια και ρούχα οι πλείστες καταγγελίες για ακατάλληλα προϊόντα στην Κύπρο μέσω συστήματος ΕΕ
Δημιουργία και επέκταση Κέντρων Φροντίδας Παιδιών και 24ωρων Δομών φιλοξενίας ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας
Τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ενέκρινε το Υπουργικό-«Εξαιρετική μέρα για τον τομέα της υγείας»
Αλλάζουν τα κίνητρα για στέγη για προσέλκυση κατασκευαστικού τομέα-Διευρύνεται το πλαίσιο εφαρμογής
Συνεχίζεται η διαμάχη για τη μαντήλα στα κατεχόμενα-Ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής απεργίας
Αυξήσεις στις τιμές των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι-Οι τιμές που καταγράφει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή