Οι Ουκρανοί φοβούνται το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη-Θα είναι γεμάτο ψεύτικες υποσχέσεις και παραχωρήσεις
13:28 - 16 Φεβρουαρίου 2025
![875_0b7f1fb8-a03e-4de7-9daf-4d048601df42](/images/VwdON6Vt647b1GutBNFuKUM_X-0=/848214/width-750/2025/02/16/875_0b7f1fb8-a03e-4de7-9daf-4d048601df42.jpg)
Οι προσπάθειες του Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία «σίγουρα δεν έχουν ως σκοπό να προδώσουν το Κίεβο» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως φαίνεται να μην πιστεύουν οι περισσότεροι Ουκρανοί που φοβούνται ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνη θα είναι γεμάτο παραχωρήσεις και ψεύτικες υποσχέσεις.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, η Ουκρανία ανέκαθεν αποκαλούσε τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», επιμένοντας ότι τελικά θα ανακτήσει τον έλεγχό τους. Αλλά αυτή η ελπίδα συντρίβεται τώρα. Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος των κατεχόμενων εδαφών της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προτίθεται να διεξαγάγει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το σχόλιο του Τραμπ έγινε μετά από 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν την Τετάρτη και προκάλεσε πανικό σε όλη τη χώρα, όπου λίγοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη.
Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο ουκρανικό Prism, ένα think tank, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη.
«Είχαμε ήδη τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά», είπε. Η Ρωσία έχει ιστορικό χτυπήματος και παραβίασης συμφωνιών με την Ουκρανία που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία ότι θα σέβονταν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το 2015, αφού προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και πυροδότησε τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υπέγραψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μόνο και μόνο για να την παραβιάσει επανειλημμένα και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα.
«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι διπρόσωπη και μπορεί να το παίζει καλή, αλλά όταν πρόκειται να κάνει πραγματικά παραχωρήσεις και να κάνει ειρήνη, ποτέ... δεν κάνει παραχωρήσεις», δήλωσε η Kazdobina στο CNN.
Η άποψη από το Κίεβο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απάντησε στο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
«Ως ανεξάρτητη χώρα, απλά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς. Και το διατυπώνω αυτό πολύ ξεκάθαρα στους εταίρους μας. Δεν θα δεχθούμε καμία διμερή διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ μίλησε πρώτα με τον Πούτιν δεν ήταν “ευχάριστο”.
Και οι Ουκρανοί φαίνεται να συμφωνούν με τον ηγέτη τους. Μιλώντας στο CNN στο Κίεβο, ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ουκρανία στην απώλεια περαιτέρω εδαφών θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.
«Μπορεί να μείνουμε χωρίς τα προσωρινά κατεχόμενα σήμερα εδάφη, χωρίς τμήματα της περιοχής Χερσώνα, της περιοχής Ζαπορίζια και της πολύπαθης Κριμαίας», είπε. «Πρέπει να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει δικαιωματικά».
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σήμερα σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που ήλεγχε πριν από την απρόκλητη εισβολή πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε μια κατάσταση που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως «ζοφερή».
Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που η Μόσχα την προσάρτησε παράνομα το 2014. Έκτοτε, η Ρωσία έχει επιβάλει ένα βίαιο και καταπιεστικό καθεστώς, καταπνίγοντας κάθε ίχνος αντιπολίτευσης.
Ο Maksym Vishchyk, δικηγόρος στην Global Rights Compliance, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συμβουλεύει τις ουκρανικές αρχές για τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει επαναλάβει το ίδιο μοτίβο σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.
«Όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας, ξεκίνησε μια εκστρατεία συστηματικής στοχοποίησης κοινοτήτων ή ατόμων που θεωρούσε ότι αποτελούσαν εμπόδιο στην εκστρατεία εκρωσισμού... με καταστροφικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό γενικά, αλλά και σε κοινότητες, οικογένειες και άτομα», δήλωσε στο CNN.
«Και η Κριμαία ήταν ένα είδος εγχειριδίου τους. Οι πολιτικές και τα πρότυπα και οι τακτικές (της Ρωσίας) που εφαρμόστηκαν στην Κριμαία εφαρμόστηκαν στη συνέχεια και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη. Έτσι, βλέπουμε ουσιαστικά τα ίδια μοτίβα σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη, τόσο από το 2014 όσο και από το 2022».
Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα αναφέρει τις μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία - από παράνομες συλλήψεις μέχρι σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμό των ανθρώπων να αποδεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα και να στείλουν τα παιδιά τους σε ρωσικά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απαράδεκτη όποια συμφωνία αν τα σύνορα αλλάξουν
Ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι απαράδεκτη εάν τα σύνορα της Ουκρανίας αλλάξουν από αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο, λόγω του ανθρώπινου κόστους των χρόνων περιττών μαχών.
«Δεδομένου του πόσα θύματα είχε ήδη αυτός ο πόλεμος και για να τελειώσει με τους όρους κάποιου άλλου... τότε γιατί πέθαναν αυτοί (οι Ουκρανοί στρατιώτες) και γιατί υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη;», είπε.
Οι στρατιώτες που πολεμούν στις γραμμές του μετώπου ήταν επίσης επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αρεστό σε πολλούς Ουκρανούς.
Ο Volodymyr Sablyn, διοικητής τάγματος στην 66η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, ο οποίος μάχεται κοντά στο Λάιμαν στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ότι η ανάληψη από τη Ρωσία μέρους του εδάφους της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
«Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και θα δείξει στη Ρωσία ότι μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα, να καταλάβει το έδαφός της και να το κάνει δικό της ατιμώρητα στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μικρότερες χώρες που βρίσκονται κοντά της.
Ο Πούτιν έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφείς τους στόχους του: Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι, ακόμη και αν αρχικά συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τελικά θα υποκινήσει περαιτέρω μάχες για να επιτύχει το τελικό του παιχνίδι.
«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει τον Πούτιν από το να μας επιτεθεί ξανά και να καταλάβει άλλη μια ή περισσότερες περιοχές. Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν μας βοηθήσουν, τότε η σύναψη ειρήνης τώρα είναι πολύ πιθανόν να ξαναοδηγήσει σε πόλεμο σε λίγα χρόνια.
Πηγή: ethnos.gr
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)