Πάει Κάιρο ο Παπαναστασίου για τις υπογραφές για το κοίτασμα Αφροδίτη

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα Κυριακή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου ενόψει και της υπογραφής σημαντικών συμφωνιών για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και για τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, την Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας, θα υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Αδειούχου (Chevron Cyprus Limited, NewMed Energy LP και BG Cyprus Limited) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», καθώς και Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Αδειούχου (Eni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι υπογραφές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της διεθνούς ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2025, στην παρουσία των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Θα προηγηθεί διμερής συνάντηση αντιπροσωπειών της Κύπρου και της Αιγύπτου, υπό τους δύο Προέδρους.

Συμμετοχή Υπουργού σε EMGF και EGYPES 2025

Την Κυριακή το βράδυ ο Υπουργός Ενέργειας θα απευθύνει χαιρετισμό στη βραδινή εκδήλωση που διοργανώνει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου («East Mediterranean Gas Forum – EMGF») για παρουσίαση του Δικτύου EmpowerMed Women.

Το Δίκτυο αποτελεί πρωτοβουλία του EMGF και αποστολή έχει την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ποικιλομορφίας στον τομέα της ενέργειας και την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων. Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, που επίσης θα συμμετάσχει στην εκδήλωση, ορίστηκε επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου EmpowerMed Women στον τομέα «Ποικιλομορφία, Ισοτιμία και Συμπερίληψη».

Κατά την EGYPES 2025 ο κ. Παπαναστασίου θα λάβει μέρος, το απόγευμα της Δευτέρας, σε Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, ενώ την ίδια μέρα και την Τρίτη προγραμματίζεται να έχει σειρά συναντήσεων με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ για κατασκόπους-«Έδωσα οδηγίες στις μονάδες να πάρουν μέτρα»
Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»
Απαντά και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ο Στεφάνου σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό»
Πυρά και από Στεφάνου σε Κυβέρνηση-«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της»
Απαντά σε ΔΗΣΥ η Κυβέρνηση-«Ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια φυσική καταστροφή»
Άνοιξε ο χορός των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
Στιούαρτ: Κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, πρόθεση ήταν να συνεχίσει να υπάρχει μια διαδικασία και ένα μομέντουμ
Απάντησε στις επικρίσεις ο Πρόεδρος-«Θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν»
Σε ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία μετά την άτυπη της Νέας Υόρκης ελπίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Στέλνει αεροσκάφη για βοήθεια στις πυρκαγιές στη Λεμεσό το Ισραήλ-Συνεννόηση Κόμπου με Σάαρ