Αμηχανία στην ΕΕ από την «κατσάδα» των ΗΠΑ-Η έκτακτη συνάντηση και η Βρετανία ως «γεφυροποιός»
11:59 - 16 Φεβρουαρίου 2025
![2025-02-14T173926Z_2046211069_RC2HUCAHL7QC_RTRMADP_5_SECURITY-MUNICH-VANCE-ZELENSKIY](/images/paklX6fMnMyA2D-M0CFktMsIJUY=/848207/width-750/2025/02/16/2025-02-14T173926Z_2046211069_RC2HUCAHL7QC_RTRMADP_5_SECURITY-M.jpg)
Έκτακτη συνάντηση ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα μετά τα όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο και τις συνεχείς εξελίξεις στην υπόθεση της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν στο Μόναχο αποφασισμένες να δείξουν ποιος «είναι ο σερίφης του πλανήτη» – όπως είπε αυτολεξεί ο αντιπρόεδρος Ντι Βανς – και ξεκαθάρισαν στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι ο ρόλος τους είναι περιορισμένος.
Ο Τζέι Ντι Βανς, χωρίς οποιοδήποτε διπλωματικό προκάλυμμα παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας στους ευρωπαίους ηγέτες που άκουγαν με αμηχανία τον «νούμερο ένα» σύμμαχο να κάνει ακροδεξιό κήρυγμα με ύφος χιλίων καρδιναλίων.
Στήριξε ανοιχτά τα ακροδεξιά κόμματα, κατηγόρησε τους ευρωπαίους ως «υποχωρητικούς» στους ψηφοφόρους τους, έκανε λόγο για… χαλαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για προσβολή της «ελευθερίας του λόγου» και κατσάδιασε τους Γερμανούς που κατηγόρησαν τον Έλον Μασκ για αναρμόδια παρέμβαση στις ευρωπαϊκές εκλογές.
«Αν η Δημοκρατία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει 10 χρόνια “κατσάδιασμα” από την Γκρέτα Τουνμπεργκ, είμαι σίγουρος ότι εσείς μπορείτε να αντέξετε… λίγους μήνες Έλον Μασκ», είπε ο Ντι Βανς ο οποίος συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με την υποψήφια καγκελάριο των ακροδεξιών του AFD, Άλις Βάιντελ, λίγες μόνο ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της χώρας.
Κάγια Κάλας: Δεν θέλουμε καβγάδες με τους φίλους μας
«Ακούγοντας αυτήν την ομιλία, είναι σα να προσπαθούν να ξεκινήσουν καβγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να καβγαδίσουμε με τους φίλους μας», σχολίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, κρατώντας για ακόμη μία φορά χαμηλούς τόνους.
Η «κατσάδα» του Ντι Βανς συνοδεύτηκε και από επιβολή ορίων και ανάθεση καθηκόντων στους «Ευρωπαίους συμμάχους».
Η Ευρώπη θα αποκλειστεί από τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία, στρατηγός Κιθ Κέλογκ.
Η ανακοίνωση ήρθε αφού οι ΗΠΑ είχαν ήδη στείλει ένα ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ρωτήσουν τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβουν την πρωταρχική ευθύνη για την περιοχή, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν άλλες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια των συνόρων και η αντιμετώπιση της Κίνας.
Ερωτηθείς αν μπορεί να διαβεβαιώσει το ακροατήριο ότι Ουκρανοί και Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Κέλογκ δήλωσε στο Μόναχο ότι «η απάντηση στην τελευταία ερώτηση, όπως ακριβώς την διατυπώσατε, είναι όχι».
Οι Ουκρανοί, ωστόσο, θα είναι «φυσικά» στο τραπέζι, είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν ανόητο να υπονοηθεί το αντίθετο.
Αυξήστε τις αμυντικές δαπάνες
«Οι Αμερικανοί προσεγγίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ρωτούν πόσους στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναπτύξουν», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «συμμαζευτούν» και να αυξήσουν κι άλλο τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα, μπείτε στη συζήτηση, όχι διαμαρτυρόμενοι ότι θα μπορούσατε, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (σ.σ. για την Ουκρανία), αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες για να αυξήστε τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε στο Μόναχο.
Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία ο Κέλογκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε εδαφικές παραχωρήσεις από τη Ρωσία και στη στόχευση των πετρελαϊκών εσόδων του Πούτιν.
«Η Ρωσία είναι πραγματικά ένα κράτος πετρελαίου», είπε, προσθέτοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι δηλώσεις Κέλογκ ήρθαν μετά το αίτημα Ζελένσκι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, καθώς όπως είπε η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρη για την προστασία από τις ΗΠΑ και ο μόνος τρόπος να κερδίσει τον σεβασμό της Ουάσιγκτον είναι με ένα ισχυρό στρατό.
Έκτακτη συνάντηση ζητά ο Μακρόν – «Οδυνηρά μέτρα»
Η Γαλλία κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, όπως ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκ, για να δει πώς θα αντιμετωπίσει το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και πώς θα υπερασπιστεί την ασφάλειά της.
Το Παρίσι επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ούτε έχει διαψεύσει την πραγματοποίηση της διάσκεψης που δεν αφορά όλα τα κράτη μέλη αλλά μόνο τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Δανία και πιθανόν την Ολλανδία.
Σύμφωνα με το BBC στην έκτακτη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ, καθώς το ζήτημα της Ουκρανίας και της «ασφάλειας» της Ευρώπης είναι κρίσιμο και για το Λονδίνο.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό, εκτίμησε ότι οι μέρες που θα έρθουν «απαιτούν θυσίες για την ασφάλειά μας» απηχώντας την άποψη πολλών στην Ευρώπη που ζητούν συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Στράμερ από την άλλη φαίνεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Η Βρετανία ζητά να μπει το χέρι στην τσέπη
Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συζητήσει της απόψεις των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στα τέλη του μήνα. Στη συνέχεια, υποστηρίζει το BBC, θα μεταφέρει όσα του πει ο Τραμπ στους Ευρωπαίους συμμάχους οι οποίοι θα συναντηθούν μετά με τη σειρά τους με τον Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουν προφανώς για το τι αποφάσεις πήραν για τη χώρα του.
«Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσουμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενωμένες», είπε ο Στράμερ προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να «επιτρέψουν οποιαδήποτε διαίρεση στη συμμαχία να αποσπάσει την προσοχή» από «εξωτερικούς εχθρούς».
Αλλά και για τη Βρετανία που θέλει να αναλάβει τον μεσολαβητικό ρόλο, η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τα κράτη μέλη της Ευρώπης είναι μονόδρομος.
«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε από τη μεριά του το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι «ο Πούτιν δεν θα εξαφανιστεί» και ότι, αν και είναι θετικό ότι 23 χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, «όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάμε προς τα πάνω».
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)