Προσεχώς η εγκατάσταση έξυπνων φώτων σε Λευκωσία και Λεμεσό-Πέφτουν οι υπογραφές με τον εργολάβο
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 16 Φεβρουαρίου 2025
![44610567-ad72-4fcd-bca7-24c165494976_58a1a004-266c-4106-aace-6b73b85825f4_eliobed-suarez-pn-yni5stdq-unsplash-e1608046709788](/images/mi_V0t19wFnhfRohLNwdN-MdAGE=/847343/width-750/2025/02/12/44610567-ad72-4fcd-bca7-24c165494976_58a1a004-266c-4106-aace-6.webp)
Σάρκα και οστά παίρνει το έργο της εγκατάστασης έξυπνων φώτων σε Λευκωσία και Λεμεσό, σε μία προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών να διαχειριστεί το πρόβλημα της κίνησης στο οδικό δίκτυο και αποσυμφόρησης συγκεκριμένων σημείων στις δύο επαρχίες.
Από τον περασμένο Οκτώβριο προκηρύχθηκε διαγωνισμός προσφορών για προμήθεια και εγκατάσταση των έξυπνων φώτων, ενώ ήδη στη Λευκωσία έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα στον κυκλικό κόμβο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στη Λεμεσό στον κυκλικό κόμβο της Αγίας Φύλας. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε χώρες που εγκαταστάθηκε το σύστημα, σημειώθηκε μείωση στο κυκλοφοριακό, με μια βελτίωση που ξεκινά από το 10% και φτάνει μέχρι το 35%.
Μιλώντας στον REPORTER ο εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αλέξη Αυγουστή, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών, ωστόσο υπάρχει μικρή καθυστέρηση λόγω συγκεκριμένης γραφειοκρατικής διαδικασίας η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες. Επισήμανε πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Τμήμα θα προχωρήσει σε ενημέρωση της της επιτυχούσας αναδόχου εταιρείας για την ανάθεση του έργου.
Ο κ. Αυγουστή εξήγησε ότι, η απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Μεταφορών και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο έργο, υφίστανται ορισμένες καινούργιες διαδικασίες, οι οποίες μόλις ολοκληρωθούν, θα γίνει αποστολή επίσημης επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία και στη συνέχεια, θα δοθεί χρονικό περιθώριο 15+2 ημερών, ώστε ενδεχομένως να υποβληθούν ενστάσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες που έχασαν τον διαγωνισμό. «Όταν περάσει το χρονικό διάστημα και δεν υποβληθεί η οποιανδήποτε ένσταση, τότε πραγματοποιείται η υπογραφή του συμβολαίου, σημείωσε.
Παράλληλα επισήμανε πως υπολογίζεται ότι, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν εντός Μαρτίου, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις και το έργο θα ξεκινήσει περί τα μέσα Απριλίου.
Πιθανότητα να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονικό περιθώριο
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των έξυπνων φώτων, ο κ. Αυγουστή σημείωσε πως σύμφωνα με την σύμβαση που θα υποβληθεί στην ανάδοχο εταιρεία, ο όρος της συμφωνίας κάνει αναφορά σε δύο χρόνια περίοδο εγκατάστασης και πέντε χρόνια χρονικό περιθώριο συντήρησης των φώτων. Ωστόσο, τόνισε, ενδέχεται το έργο να ολοκληρωθεί νωρίτερα από ότι αναμένεται, αν και ο εργολάβος αναλαμβάνει να εγκαταστήσει συνολικά έξυπνα φώτα σε 75 σημεία στη Λευκωσία και 50 στη Λεμεσό, ενώ θα αναβαθμιστεί και ένα κέντρο ελέγχου στη στην πρωτεύουσα.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως σύμφωνα με τις διαδικασίες του έργου, θα πρέπει να γίνει παραγγελία εξοπλισμού, η οποία χρειάζεται τέσσερις με έξι μήνες να έρθει στην Κύπρο, άρα το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των δύο χρόνων. «Υπάρχει μία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στη Λευκωσία νωρίτερα, διότι το οδικό δίκτυο είναι πιο έτοιμο για να εγκατασταθεί το σύστημα ή μπορεί να προχωρήσει πρώτα στη Λεμεσό, ωστόσο στο παρόν στάδιο πρέπει να ξεκινήσει η σύμβαση για να δούμε πως θα προχωρήσουμε», σημείωσε.
Σχετικά με το αν γνωρίζει το Τμήμα σε ποια σημεία θα εγκατασταθούν τα πρώτα έξυπνα φώτα, ο κ. Αυγουστή τόνισε πως υπάρχουν χάρτες και αναλυτική λίστα στο έγγραφο προσφοράς με τα σημεία μαζί με πίνακες, ωστόσο θα συμφωνηθεί με το εργολάβο από που θα ξεκινήσει η εγκατάσταση. Προτεραιότητα, όπως είπα, έχουν οι δρόμοι στους οποίους θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες όπως για παράδειγμα ο παραλιακός της Λεμεσού και η λεωφόρος Στροβόλου στη Λευκωσία. «Δεν ξέρουμε σίγουρα διότι δεν υπογράφηκε ακόμα η συμφωνία με την επιτυχούσα εταιρεία».
Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αφαιρεθούν τα υφιστάμενα φώτα, ωστόσο θα γίνει αναβάθμιση του εξοπλισμού και θα τοποθετηθούν νέα συστήματα με ανιχνευτές και κάμερες, που θα είναι συνδεδεμένα με τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα λογισμικά, ώστε να μπορεί να γίνεται συντονισμός στα φανάρια σε επίπεδο δικτύου. «Ουσιαστικά θα γίνει εγκατάσταση συστήματος, το οποίο θα διαβάζει τα φώτα τροχαίας σε μία συμβολή και οι αλλαγές θα γίνονται σε σχέση με γειτονικά φώτα. Θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει πως αν σε περίπτωση που αυξηθεί ο χρόνος πρασίνου σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα μπορεί να δει ταυτόχρονα και τι συμβαίνει γενικά σε μία περιοχή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)