Παρέμβαση Ιωνά για τις διαγραφές υπουργών από το ΔΗΣΥ-«Προωθείται επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα»

Παρέμβαση για την απόφαση του Καταστατικού Συνεδρίου να επικυρώσει την απόφαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να διαγραφούν όλα τα μέλη της Κυβέρνησης από το μητρώο του κόμματος, έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε πως προωθείται ένα επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα και ένας ανορθόδοξος για την ιστορία του ΔΗΣΥ πολιτικός πόλεμος.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «είναι πρόδηλο ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε κλείνοντας τα ζητήματα που πλήγωσαν την παράταξη να διαγράψει τα μέλη του που μετέχουν σε μια Κυβέρνηση που έχει την ίδια πολιτική ιδεολογία και την οποία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του. Προτίμησε τις διαγραφές αντί να εξηγήσει στους παραδοσιακούς συναγερμικούς ψηφοφόρους τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκαν από το κόμμα και που τους οδήγησαν σε άλλες επιλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν ήταν εκδικητική, αλλά αναγκαία»-Ξεκαθαρίζει η Αννίτα για τη διαγραφή Υπουργών από τον ΔΗΣΥ

Ο κ. Νικολάου, συνεχίζοντας, ανέφερε πως «αντί να εξαντληθούν τα περιθώρια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ στελεχών και του κόμματος με την βάση/ τους ψηφοφόρους του κόμματος, να περιοριστούν τα φαινόμενα νεποτισμού και αυτοδικαίωσης, φρόντισαν με τις διαγραφές να επιβεβαιώσουν ότι δύο χρόνια μετά το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται σε μια κατάσταση ρευστοποίησης. Με την εσωστρέφεια να κυριαρχεί και με ψυχολογία στα τάρταρα, να χωρίζονται τα τσανάκια του και να οδηγείται σε εκλογική υποχώρηση».

Με την εσωστρέφεια να κυριαρχεί, τονίζει ο Ιωνάς Νικολάου «αποφάσισαν την άμεση διαγραφεί των μελών που μετέχουν στη Κυβέρνηση, απώλεια της ιδιότητας του μέλους, αντί της αναστολής της ενόσω διαρκεί η συμμετοχή του. Έτσι ώστε ο αντίκτυπος να μη περιορίζεται μόνο στην πράξη συμμετοχής τους στην Κυβέρνηση, αλλά να στοχεύει και στην αυτοδικαίωση όσων συμπορεύτηκαν με επιλογές που καταψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των συναγερμικών ψηφοφόρων».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «στα τόσα χρόνια πολιτικής δράσης, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να κινούμαστε στο «εμείς» και να έχουμε στόχο το καλό της πατρίδας μας. Μάθαμε να ρωτάμε με ειλικρίνεια τον εαυτό μας για το πότε ένα κόμμα αξίζει να αποκαλείται μεγάλο με την έννοια του σπουδαίου και ο ΔΗΣΥ μεγαλούργησε ως η σπουδαιότερη πολιτική δύναμης στο τόπο, έστω και αν μέλη του μετείχαν σε Κυβερνήσεις που δεν στήριξε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Φεύγω πολύ περήφανος για την παράταξή μας»-Το μήνυμα Αβέρωφ προς Αννίτα μετά το συνέδριο

Παρόλα αυτά, επεσήμανε «φτάσαμε στο σημείο, αντί της αμοιβαίας αναγνώρισης του δικαιώματος όλων να υποστηρίζουν και να πράττουν κάτι διαφορετικό, όπως διέκρινε ιστορικά την παράταξη μας, είναι φανερό ότι προωθείται ένα επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα. Ένας ανορθόδοξος για την ιστορία του ΔΗΣΥ πολιτικός πόλεμος, που δεμονοποιεί τον διεκδικητικό ρεαλισμό της δικής μας πλευράς, ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής φιλοσοφίας Κληρίδη, και χαρακτηρίζει το ναυάγιο του Κράν Μοντανά ως την ταφόπλακα της ομοσπονδίας».

Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «ο μεγάλος πόλος της ευρύτερης δεξιάς, όπως τον έζησα από το 1976, χάνει την πολυφωνία του, την αμοιβαία αποδοχή των άλλων φωνών και την διαφορετικότητα που τον διέκρινε από τα υπόλοιπα κόμματα. Ως εκ τούτου ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να διανύει την πιο κομβική και δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, για λόγους που καθορίζονται κυρίως από τις προσωπικές ατζέντες και την κυριαρχούσα εσωστρέφεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημα εκτός ΔΗΣΥ οι Υπουργοί της Κυβέρνησης-Πέρασε η καταστατική τροποποίηση

Δειτε Επισης

Η ταυτότητα του ΔΗΣΥ, τα ζητήματα που δεν έλυσε και το ΕΛΑΜ που καραδοκεί
Ψηλά στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας η διεύρυνση της ΕΕ-«Είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα»
Επίθεση Ερχιουμάν στον Τατάρ-«Πέρασαν τεσσεράμισι χαμένα χρόνια για τους Τ/κ, ο Χριστοδουλίδης τρέχει μόνος του»
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Μόνη φόρμουλα λύσης τα δύο κράτη»
«Άκυρες» θεωρεί το λεγόμενο «υπεξ» τις συμφωνίες με την Αίγυπτο επειδή... δεν το ρωτήσαμε
Στην προστασία του διεθνούς δικαίου αναφέρθηκε ο Πολωνός Πρέσβης στη Βουλή
Κυπριακή Προεδρία και Ετήσια Έκθεση συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου και Ανδρέας Κεττής
Χ. Παντελίδης: Ζωτικής σημασίας για την Κύπρο η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ
Συμμετείχε στις εργασίες της Έκτακτης Άτυπης Συνόδου του ΕΛΚ ο ΠτΔ με θέμα την Ουκρανία
Αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαγραφή του από τον ΔΗΣΥ ο Λετυμπιώτης-Πρόταξε τη συμφωνία για ΦΑ