Τι συμβαίνει τελικά με τους σεισμούς και το βουητό στη Σαντορίνη-Οι εξηγήσεις των ειδικών

Στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη και τι αυτή σημαίνει αναφέρθηκαν σήμερα ειδικοί που ασχολούνται με το φαινόμενο.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης σε συνέντεξη στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν ήπια κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσον αφορά τη μαγματική δραστηριότητα εξήγησε ότι «η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο-«Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη»

«Καταγράφηκαν μόνο τρεις δονήσεις με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ υπήρξε περιορισμένος αριθμός δονήσεων με μεγέθη μεγαλύτερα των 3 Ρίχτερ, βέβαια στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα», είπε. «Η ύφεση συνεχίζεται, όμως πρέπει να παγιωθεί, και σιγά σιγά να πούμε ότι βρίσκεται σε αποδρομή η ακολουθία», συνέχισε.

Ξεκαθάρισε ότι οι επιστήμονες «βλέπουμε όλο το φαινόμενο μαζί. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το σεισμικό, κοιτάζουμε και τις παραμορφώσεις, θα πρέπει δηλαδή να συναξιολογούνται όλες οι μετρήσεις, όλα τα στοιχεία».

Σχετικά με αναφορές από διεθνή σεισμολογικά κέντρα για μικροσεισμούς που αποδίδονται σε μαγματική δραστηριότητα κάτω από τη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης διευκρίνισε: «Υπήρχε μια πολύ πυκνή ακολουθία μικρογεγονότων η οποία έγινε αισθητή ως μια συνεχής δόνηση η οποία είναι χαρακτηριστική σε ηφαίστεια και επήλθε κάποια ανησυχία, αναστάτωση. Ωστόσο, αν προσέξει κάποιος τα σήματα, θα δει ότι είναι πάρα πολύ μικρά γεγονότα, διαδοχικοί μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την αίσθηση. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισήμανε πως «η φύση αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι τέτοια που μας αναγκάζει να διατηρούμε επιφυλάξεις. Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ύφεση σε σχέση με τις πρώτες μέρες του φαινομένου. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Ωστόσο, σημείωσε πως «η σεισμική δραστηριότητα δεν εξετάζεται μεμονωμένα. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους». «Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και τι βγάζουμε προς τα έξω, πρέπει να διπλοτσεκάρουμε τα πάντα», σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μία σταθερή κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με τις πρώτες ημέρες. Ποτέ δεν φτάσαμε το αρχικό επίπεδο των δονήσεων των πρώτων ημερών. Θεωρούμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ύφεσης πάμε για καλύτερες ημέρες. Αλλά αυτό αφορά τη σεισμική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συναξιολογηθούν τα πάντα, και οι παραμορφώσεις που έχουν γίνει. Σίγουρα το φαινόμενο δεν είναι σύνηθες», ανέφερε ο κ. Καραστάθης.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή μαγματική δραστηριότητα, ανέφερε πως «φαίνεται ότι η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα προήλθε από μία αύξηση μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, συντηρείται η σεισμική ακολουθία. Από εκεί και πέρα έχει προκαλέσει και άλλες διαδικασίες, όλα αυτά αξιολογούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 17.500 σεισμοί στη Σαντορίνη από τις 26 Ιανουαρίου-Παρατηρείται πτώση του αριθμού και του μεγέθους των δονήσεων

Για τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων, τόνισε πως «το βασικότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατανοούμε την ανησυχία για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή, όμως προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Όπως ανέφερε, το νησί έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς. «Όταν δούμε ότι υπάρχουν οι συνθήκες ασφάλειας θα ληφθούν διαφορετικά μέτρα. Προς το παρόν, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ισχύουν τα σημερινά μέτρα».

Ο κ. Καραστάθης αποκάλυψε επίσης ότι «η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, μεταφέρθηκε για αύριο. Δεν μπορώ να προκαταβάλω τη γνώμη των μελών της επιτροπής, αλλά θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουνε μεταβληθεί σε τέτοιο βαθμό οι όροι ασφάλειας έτσι ώστε να αποφασιστεί κάποια χαλάρωση των μέτρων». Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης απόφασης.

Τι λένε οι ειδικοί για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Το σύστημα είναι ενεργό, υπάρχει κίνηση μάγματος και αυξομειώσεις στη σεισμικότητα, είπε σήμερα για τη Σαντορίνη ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Τόνισε ότι από την Τετάρτη καταγράφεται μείωση της σεισμικής δραστηριότητας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση.

Υπογράμμισε, ότι το σύστημα είναι ενεργό, υπάρχει κίνηση μάγματος και αυξομειώσεις στη σεισμικότητα, ενώ η παραμόρφωση συνεχίζεται. Επίσης, τόνισε ότι τα κτίρια στη Σαντορίνη είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ωστόσο υπάρχουν βροχοπτώσεις και μικρές κατολισθήσεις στα πρανή της καλντέρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες προκάλεσε ανησυχία η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και η αύξηση του σεισμικού πλάτους, ενώ σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκανε λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και μία πιθανή διέγερση του ηφαιστείου.

«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» ανέφερε από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.

santorini-seismoi-italos.png

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάαδες-Συστήνεται υπομονή στους πολίτες

Ωστόσο, ο δρ. Βασίλης Καραστάθης διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε τι συμβαίνει. Μιλώντας στο Action24 είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.

«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Καραστάθης. Στη συνέχεια είπε ότι θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» συμπλήρωσε.

Συνολάκης: Καθαρά ηφαιστειακοί οι σεισμοί

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κ. Συνολάκης είπε πως, «προφανώς με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνεται, μπορεί να πει κάποιος ότι πάμε καλύτερα. Αλλά από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, πρέπει να το ξαναδούμε». Σημείωσε δε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2011-2012.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην Επιτροπή, προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά τεκτονικοί» αλλά είναι μαγματικοί, δηλαδή σχετίζονται με το ηφαίστειο.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το χθεσινό φαινόμενος ήταν ένα «ηφαιστειακό σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο» και πως «οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου καθαροί, το οποίο υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί, προκαλούνται επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια». Ερωτηθείς για τα σενάρια, είπε πως προφανώς μπορεί να «σβήσει» η σεισμική δραστηριότητα, όπως συνέβη το 2011-2012. Σημείωσε ότι θα εισηγηθεί να γίνει σύσκεψη με ειδικούς για τα ηφαίστεια από όλο τον κόσμο για να μελετήσουν το φαινόμενο και να καταλάβουν τι σημαίνει και πού οδηγούμαστε.

Σεισμοί 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Τα ξημερώματα έγινε ένας ακόμη σεισμός 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.

seismos_0.jpg

Συμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:18, σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

seismos-santorini-41-2312.jpg

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αισιόδοξο και το χειρότερο σενάριο για του σεισμούς στη Σαντορίνη-Οι εκτιμήσεις σεισμολόγου

Δειτε Επισης

Συγκλονίζει η μητέρα της 13χρονης στην Ελλάδα-«Ο 15χρονος κακοποιούσε την κόρη μου ψυχολογικά»
Γράφτηκε ο επίλογος του οικογενειακού θρίλερ στις Σέρρες-Φρουρούμενος στην κηδεία της 52χρονης ο γιος της
Τι συμβαίνει τελικά με τους σεισμούς και το βουητό στη Σαντορίνη-Οι εξηγήσεις των ειδικών
ΒΙΝΤΕΟ: Ρομά προσπάθησε να χτυπήσει με το αυτοκίνητο τον πρόεδρο της Ανθήλης-Ένταση στα δικαστήρια
Συνεχίζονται οι εξετάσεις για τα νέα βίντεο για τα Τέμπη-«Δεν υπάρχει μόνο γνήσιο και ψεύτικο»
«Πρέπει να τελειώνεις με τη μητέρα σου»-Νέες αποκαλύψεις για το οικογενειακό θρίλερ στην Ελλάδα
Σοκ στην Ελλάδα-Δεκατριάχρονη σχεδίαζε να δηλητηριάσει την μητέρα της
Προειδοποιεί το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο-«Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση στη Σαντορίνη»
Θρίλερ στην Πάτρα-65χρονος μαχαίρωσε στον λαιμό τον 40χρονο γείτονά του μετά από καβγά
Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά-Ο δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Αργοστόλι