Η βάση θα επιλέγει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας-Μόνιμο το όριο θητειών για βουλευτές

Τις πλέον σημαντικές αλλαγές που προωθήθηκαν και αφορούν τις εκλογές υιοθέτησαν οι σύνεδροι στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Πρόκειται για τροπολογίες που σχετίζονται με τον τρόπο που θα αποφασίζει πλέον το κόμμα ποιος θα είναι ο υποψήφιός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται στις τρεις κοινοβουλευτικές θητείες για όλα τα μέλη του κόμματος, της ηγεσίας μη εξαιρουμένης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κόμματος, υπερψηφίστηκε μία από τις πιο σημαντικές τροπολογίες που βρίσκονταν επί τάπητος, αυτή σε σχέση με τα όρια θητειών. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε γίνει ρύθμιση για περιορισμό θητειών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026, με αποτέλεσμα ένας αριθμός πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΔΗΣΥ, να μην μπορούν να διεκδικήσουν εκ νέου τις έδρες τους και γίνονταν αρκετές σκέψεις ως προς την ορθότητα της απόφασης αυτής. Στις προτάσεις υπήρχε ξεχωριστή πρόνοια για εξαίρεση μόνο της ανώτατης ηγεσίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, το όριο θα εξακολουθήσει να ισχύει καθολικά. «Υπερψηφίστηκε η θέση της ηγεσίας μα για παραμονή του περιορισμού των θητειών για όλους τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης ηγεσίας, στις τρεις θητείες. Να παραμείνει δηλαδή ο περιορισμός ως είχε», ανέφερε το κόμμα.

Ακολούθως, το καταστατικό συνέδριο υιοθέτησε και την εισήγηση για αλλαγή στις εσωκομματικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, ώστε πλέον ο τελευταίος λόγος να ανήκει στη βάση του κόμματος. Η αλλαγή αποσκοπεί στην σμίκρυνση της απόστασης μεταξύ της ηγεσίας και των απλών ψηφοφορων του ΔΗΣΥ, που αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές του 2023, όταν φάνηκε ότι μεγάλο μέρος της βάσης δεν υποστήριζε την επιλογή Αβέρωφ Νεοφύτου, με αποτέλεσμα να διοχετευτεί σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της παράταξης στον Νίκο Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο.

«Υπερψηφίστηκε η καταστατική τροποποίηση, την οποία στήριξε και η ηγεσία της παράταξης, για εκλογή του υποψηφίου του Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, από το σύνολο των 50.000 μελών μας», ανέφερε ο ΔΗΣΥ στη σχετική ανάρτηση.

Δειτε Επισης

Στο χώρο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Δαμασκό ο Αρχηγός Διπλωματικής Αποστολής-Το μήνυμα ΠτΔ
Προκαλεί ο Τατάρ-Παρομοιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ και κάνει λόγο για «αδίστακτη νοοτροπία»
Β. Πάλμας: Δεν είναι δεδομένη η ελευθερία που απολαμβάνουμε
Επανεκλέγηκε στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου-Ήταν η μοναδική υποψηφιότητα
Στην Επιτροπή Οικονομικών η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Ειλημμένη πολιτική απόφαση»
Σε διαρκή σύνοδο το ΣΕΑ λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή-Παρακολουθεί την κατάσταση η Κυβέρνηση
Ξεκαθαρίζει το Λονδίνο για τις Βάσεις Ακρωτηρίου-«Δεν υπήρξε αίτημα από ΗΠΑ για βοήθεια»
Με απευθείας εκλογή ΓΓ ΑΚΕΛ ολοκληρώνεται συνέδριο κόμματος-Δεν αναμένεται αμφισβήτηση Στεφάνου
Ξεκάθαρο μήνυμα Πάλμα-«Η Κύπρος δεν πρόκειται να γίνει ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων»
Η φημολογία για ανασχηματισμό, το κατάλληλο timing και οι εκτιμήσεις για τα πρόσωπα