Πώς βλέπει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης-Οι χαμένες ευκαιρίες και οι απειλές της Τουρκίας

«Διανύουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο για το Κυπριακό» τόνισε ο Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Blame Game» με τους Λήδα Μπόλα και Γιάννη Φασουλά.

Για την Πενταμερή Συνδιάσκεψη για το Κυπριακό τον Μάρτιο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις θέσεις της απαρέγκλιτης τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα, δυο κράτη, δεν είμαι αισιόδοξος. Παρά ταύτα παρακολουθούμε από κοντά. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται κινήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αντιληφθεί και η άλλη πλευρά ότι είναι ανέφικτο αυτό το οποίο διεκδικεί. Πλην όμως, δυστυχώς, ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας ήταν είτε η διχοτόμηση είτε ο έλεγχος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τις πρόνοιες που προέβλεπε η λύση».

Αναφορικά με τις χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό, ο Πρώην Πρόεδρος ανέφερε: «Το 2004 το σχέδιο Ανάν ήταν ένα σχέδιο το οποίο ετέθη σε δημοψήφισμα και εξαιτίας υπάρξεως των αρνητικών παραγόντων, το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού το απέρριψε».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως «ήμουν από εκείνους που το (σ.σ. σχέδιο Ανάν) υποστήριξαν και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο. Πλην όμως και ο σεβασμός στη δημοκρατική βούληση του λαού είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Δεύτερον, δεν είμαι βέβαιος, όταν ενεπλάκη πλέον ενεργά στον διάλογο σαν Πρόεδρος, αν θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση τα όσα η Άγκυρα πρέσβευε. Δεν θα έλεγα ποτέ ότι η ευθύνη βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπορεί να διαπράξαμε λάθη (…) αλλά ποτέ δεν φτάσαμε σε ένα σημείο που να πούμε δόθηκε μια σχετικά ιδανική λύση. Την ίδια ώρα βεβαίως, δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα».

Για το Κραν Μοντανά. ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στις εσωτερικές πτυχές, ο ίδιος γενικός γραμματέας στην έκθεσή του της 28ης Σεπτεμβρίου, που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, λέει ότι σχεδόν είχαμε συμφωνήσει τα πάντα ή ευρισκόμεθα σε ακτίνα συμφωνίας.

Εκεί που υπήρξε η κάθετη διαφωνία και ήταν η κύρια συζήτηση το βράδυ της 6ης προς 7η Ιουλίου, ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων, όπως είχαν ζητήσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας αλλά και η κα Μογκερίνι, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης με ένα άλλο μηχανισμό εγγύησης, δεδομένου μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, θα είμαστε κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα για να καθησυχάσουν οι Τουρκοκύπριοι. Παράλληλα, υπήρχαν τέτοιες πρόνοιες που είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί, που διασφάλιζαν απόλυτα την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως προς τα δικαιώματα και ως προς την ασφάλεια».

Στις εναντίον μου κατηγορίες απαντούν τα πρακτικά του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Φασουλά. Ειδικότερα, ανέφερε: «Δεν είναι ανάγκη να απαντήσω εγώ, απαντούν τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία διέρρευσαν το 21 τον Νοέμβριο του 21 και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Φιλελεύθερος. Την επομένη ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να παραστεί στη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, στη Γερμανία.

Η δήλωση ή τα πρακτικά ξεκάθαρα υποδηλώνουν και καταγράφεται ότι ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να τερματίσει τον διάλογο λόγω του ότι δεν υπήρχε συμφωνία στα διάφορα θέματα που ήγειρε.

Όσον αφορά στον κ. Τσαβούσογλου, δήλωνε ότι να ξυπνήσουν οι Κύπριοι από το όνειρο μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατά τον διάλογο μεταξύ Τσαβούσογλου και του Γενικού Γραμματέως ήταν σαφέστατη η θέση της Τουρκίας ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια και ότι έπρεπε να κλείσει το βράδυ της 6ης προς 7η Ιουλίου. Διαφορετικά θα έπρεπε να τερματίσει ο Γενικός Γραμματέας την διάσκεψη. Δηλαδή ήταν μια απειλή. Ή συμφωνείτε και αποδέχεστε τα όσα διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι συν εγγυήσεις, μονομερές δικαίωμα παρουσίας στρατού σε βάσεις – και αυτά φαίνονται μέσα στα πρακτικά – (σ.σ. ή λήγει η διάσκεψη).

Σε ερώτηση του Γενικού Γραμματέα εάν θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί ο μίνιμουμ αριθμός στρατιωτών να είναι όπως οι συνθήκες εγκαθίδρυσης, συμμαχίας κλπ. 650 και 950, η απάντηση ήταν όχι. Ο στόχος της Τουρκίας ήταν η παραμονή εσαεί στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων, μάλιστα με το μονομερές δικαίωμα.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στη συνέχεια ότι τώρα η Τουρκία προχωρά με «χειρότερες θέσεις. Διότι αυτή την ώρα διεκδικεί την αναγνώριση ενός ψευδοκράτους, την αναγνώριση και την ειρηνική γειτνίαση μεταξύ δύο κρατών. Δεν θέλω να πω περισσότερα, διότι είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο».

Ο Πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκάλυψε στο τέλος ότι στόχος του είναι να γράψει ένα βιβλίο, το συντομότερο δυνατόν, για όλα όσα έγιναν.

Πηγή: ertnews.gr

Δειτε Επισης

Συγκλονίζει η μητέρα της 13χρονης στην Ελλάδα-«Ο 15χρονος κακοποιούσε την κόρη μου ψυχολογικά»
Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης της δύτριας που αγνοείτο μετά από κατάδυση στο «Ζηνοβία»
«Φεύγω πολύ περήφανος για την παράταξή μας»-Το μήνυμα Αβέρωφ προς Αννίτα μετά το συνέδριο
Τι συμβαίνει τελικά με τους σεισμούς και το βουητό στη Σαντορίνη-Οι εξηγήσεις των ειδικών
Δύτρια αγνοείτο μετά από κατάδυση στο «Ζηνοβία»-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης
Προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά οι γονείς, πιθανό να λιποθύμησαν τα θύματα-Συγκλονισμός από τη φρικτή τραγωδία
Έκλεισαν ανοιχτά κεφάλαια και πληγές στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ
Επίσημα εκτός ΔΗΣΥ οι Υπουργοί της Κυβέρνησης-Πέρασε η καταστατική τροποποίηση
Κ. Ιωάννου: Στόχος η ενίσχυση των Κοινοτήτων μας στην ύπαιθρο και στα ορεινά
Στο ακουστικό για ενημέρωση για την πενταμερή ο ΠτΔ-Ανακοινώνει ημερομηνίες ο Γκουτέρες