Κόντρα ΟΑΥ με φαρμακοποιούς για την συνταγογράφηση σε… πεθαμένους-Διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων
Άντρια Δημητρίου 09:12 - 15 Φεβρουαρίου 2025
![farmaka01](/images/ZteisQyYO2qYXdKZsQi5Ex7mKkI=/847580/width-750/2025/02/13/farmaka01.jpg)
Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επίκεντρο τις υποθέσεις εκτέλεσης συνταγών για φάρμακα, μέσω του ΓεΣΥ, σε ασθενείς που απεβίωσαν.
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια, μετά από τοποθετήσεις του διευθυντή του ΟΑΥ, Κωνσταντίνου Παναγίδη στον Φιλελεύθερο, κατά τις οποίες έκανε αναφορά σε περιπτώσεις όπου, φαρμακοποιοί ζητούσαν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό, πριν χορηγήσουν φάρμακα και αναλώσιμα στους ασθενείς, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες, λόγω ελλιπούς ελέγχου των στοιχείων από γηροκομεία, χορηγούσαν φάρμακα σε ασθενείς που είχαν πεθάνει.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως οι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημειώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και είδη είχαν δοθεί οι κατάλληλες εξηγήσεις από τους φαρμακοποιούς που κλήθηκαν.
Όπως εξήγησε, υπήρξαν περιπτώσεις όπου γιατροί έρχονταν σε επαφή με φαρμακοποιούς, ώστε να δοθούν αντιβιοτικά σε ασθενείς με κορωνοϊό και σε μεταγενέστερο στάδιο θα καταχωρούσαν την συνταγή στο ΓεΣΥ. «Τα φαρμακεία έκλειναν μέχρι τις 18:30, οι γιατροί καταχωρούσαν την συνταγή στο σύστημα αργά το βράδυ, οι φαρμακοποιοί εκτελούσαν την συνταγής την επόμενη μέρα, ωστόσο οι ασθενείς είχαν ήδη αποβιώσει», σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως ήταν μόνο 10 μεμονωμένες περιπτώσεις, όλες επί καιρώ πανδημίας και με τον ίδιο τρόπο. Διερωτήθηκε γιατί ο κ. Παναγίδης επέλεξε την δεδομένη περίοδο να δημοσιοποιήσει τέτοια περιστατικά, ενώ επισήμανε πως χρειάζεται διόρθωση του λογισμικού του Συστήματος, ώστε να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσει. «Την ώρα που αποβιώνει ένας ασθενείς, ο γιατρός που πιστοποιεί τον θάνατο του να φροντίζει να αφαιρείται από το Σύστημα το όνομά του».
Κάλεσε παράλληλα τον κ. Παναγίδη, αν έχει πέσει στην αντίληψη του η οποιανδήποτε περίπτωση πρόσφατα, να ενημερώσει τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αν όντως υπάρχει πρόβλημα, θα χειριστούν οι ίδιοι τα μέλη τους.
Παναγίδης: Διαχρονικές οι αδυναμίες, υπήρξαν και πρόσφατα περιστατικά
Κληθείς από τον REPORTER να απαντήσεις για τα όσα του καταλόγισε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Κωνσταντίνος Παναγίδης, σημείωσε πως οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν διαχρονικές αδυναμίες που εντοπίστηκαν από ορισμένους φαρμακοποιούς, είτε από λάθος, είτε από αφέλεια, είτε στα πλαίσια της προσπάθειας να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους τους, με αποτέλεσμα όπως είπε, «να προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες σε σχέση με τις συνταγές, που δεν είναι απολύτως συμβατές με τις διαδικασίες τις οποίες θα έπρεπε να κάνουν».
Τόνισε πως για να αποφευχθούν περιστατικά εκτέλεσης συνταγών, σε ασθενείς που ήδη έχουν αποβιώσει, εκδόθηκε μία ανακοίνωση, μέσω της οποίας δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες σε φαρμακοποιούς για τους κανόνες ορθής εκτέλεσης συνταγών. «Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος προάγει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών και εκτιμούμε την δουλειά του, ωστόσο το γεγονός ότι γίνονται λάθη από ορισμένους, δεν σημαίνει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στην πλειοψηφία». Σημείωσε δε ότι, ήδη επιβλήθηκαν οι ανάλογες ποινές, ενώ επισήμανε πως υπήρξε και περίπτωση φαρμακοποιού που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία.
Ερωτηθείς εάν οι υποθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν πρόσφατες, ο κ. Παναγίδης επισήμανε πως δεν είναι μόνο παλιές περιπτώσεις, αφού παρόμοιο περιστατικό με εκτέλεση συνταγής σε ασθενή που απεβίωσε, σημειώθηκε και πρόσφατα. Μάλιστα, σημείωσε πως είχε γίνει μαζική διερεύνηση τότε, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. «Για αυτό βγήκε η ενημέρωση προς τους φαρμακοποιούς για να μην χρειάζεται να λογοδοτήσουν, αφού αυτό που θέλουμε είναι να προάξουμε την ορθολογιστική χρήση του συστήματος».
Ταυτόχρονα ο κ. Παναγίδης επισήμανε πως δεν μπορεί να επιβληθεί η οποιανδήποτε ποινή σε φαρμακοποιούς, αν πρώτα δεν παρατεθούν τα ευρήματα, ζητηθεί η θέση τους και έπειτα να καταλήξουν σε απόφαση.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως «η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων δεν έγινε με πρόθεση να μειώσουμε τον οποιονδήποτε συνεργάτη μας, ούτε να παραγνωρίσουμε την προσφορά και το έργο του. Έγινε ως φιλική συμβουλή για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς εντός του Συστήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)