Συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ο ΠτΔ-Στο επίκεντρο η συμφωνία με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

Στις Συμφωνίες που θα υπογραφτούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Κάιρο ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος, σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν παρόντα στη χθεσινή περιφερειακή σύσκεψη για την επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά και όσους απουσίαζαν αφού «με τις αποφάσεις τους συνέβαλαν στο να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες κοστολογημένες ανακοινώσεις πέραν των 30, ύψους 122 εκ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «ήταν μια πολύ πετυχημένη συνάντηση όπως ήταν και ο διάλογος που ακολούθησε. Τα όσα ακούσαμε ήταν απόλυτα εύστοχα και δικαιολογημένα.

Θα προχωρήσουμε με όλες τις επαρχίες σε τέτοιου είδους περιφερειακές συσκέψεις. Η επόμενη θα καθοριστεί πολύ σύντομα, θα γίνει στη Λάρνακα και θα ακολουθήσουν όλες οι επαρχίες της Κύπρου.

Σας ευχαριστώ για την πολύ σημαντική προεργασία που έγινε για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Την ίδια στιγμή, αυτή η περιφερειακή σύσκεψη που έγινε μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής μας για λογοδοσία στον κυπριακό λαό, είναι συνέχιση και ενός διαλόγου που ξεκινήσαμε και πριν την προεκλογική εκστρατεία, για αυτό λέω για τον διάλογο που ακολούθησε των ανακοινώσεων μας. Τα όσα αναφέρθηκαν είναι σημαντικά και πρέπει να ανταποκριθούμε και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε και, θέλω να το πω και δημόσια, αυτά που ακούσαμε ήταν απόλυτα δικαιολογημένα».

Αναφερόμενος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάνουμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί τη Δευτέρα θα υπογράψουμε στην Αίγυπτο δύο σημαντικές Συμφωνίες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι οι πρώτες Συμφωνίες εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου σε κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη Συμφωνία αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την ΕΝΙ και την TOTAL και η δεύτερη αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τη Chevron, τη Shell και η NewMed. Πρόκειται για καθοριστικές Συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και από οικονομικής πλευράς, αφού μιλάμε για εμπορευματοποίηση, αλλά και γενικότερα για τον στόχο μας για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Για αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, την ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, να κάνουμε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενημερώθηκαν για το Κυπριακό οι πολιτικοί αρχηγοί-Εξέφρασαν ανησυχίες, κατέθεσαν ιδέες

Δειτε Επισης

Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα
Ευχαρίστησε τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ για τις προσπάθειες του για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός 100 εκατομμυρίων για κουρεμένους-Αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος-«Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά από το Κυπριακό»
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νέο νόμο για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών
Αναφορά Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ στην ανάγκη αντιμετώπισης της χρήσης αστυνομικής βίας
Τα αναθεωρημένα νομοσχέδια για ΤΑ, οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα προβλήματα στο Πισσούρι ενώπιον της Επ. Εσωτερικών
Μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν με τον Μακρόν-Του ζήτησε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας
Πήγε στη Βρετανία να συζητήσει για την πολυμερή και έθεσε τα "τρία άλφα" και τους σφετεριστές ο Τατάρ
Καταδίκη από το ΣτΕ της πολιτικής Ισραήλ στη Γάζα ζήτησε ο Λουκαΐδης