Στους δρόμους την Κυριακή οι κάτοικοι Ορμήδειας-Διαμαρτύρονται για τον σταθμό της ΑΗΚ στη Δεκέλεια

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στη Δεκέλεια, για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του με παλιά μηχανήματα, πραγματοποιεί η Κοινότητα Ορμήδειας στις 11 το πρωί της Κυριακής, ζητώντας την αντικατάστασή τους με λιγότερο ρυπογόνα και τη λήψη περιβαλλοντικών αντισταθμιστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας Αντώνης Φώτη «οι κάτοικοι της Κοινότητας αλλά και του συνοικισμού της ΑΗΚ Δεκέλειας, καλούνται να παραστούν στην εκδήλωση για να ενώσουν τις φωνές τους σε μια κραυγή αγωνίας για το παρών και το μέλλον της περιοχής». 

Ο λόγος της διαμαρτυρίας, εξήγησε, «είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε λειτουργία τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας με μηχανήματα τα οποία ρυπαίνουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά το κυριότερο την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας».

Πρόσθεσε ότι «ζητούμε άμεσα την αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων με λιγότερο ρυπογόνα, όπως παραδείγματος χάριν με φυσικό αέριο μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Δεκέλειας».

Επίσης, ανέφερε ο ίδιος, «θα πρέπει να ληφθούν στην περιοχή περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά μέτρα για βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας του αέρα».

Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ Ορμήδειας, «θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη ομάδα ελέγχου η οποία θα μετρά το περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τη λειτουργία των ρυπογόνων μηχανημάτων της ΑΗΚ στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Φώτη είπε πως «υπάρχουν στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η Ορμήδεια είναι η πρώτη κοινότητα παγκυπρίως σε θανάτους από καρκίνο».

Όντως, πρόσθεσε, «είναι πολύ μεγάλη η ρύπανση από τους ρύπους, καρκινογόνους μάλιστα ρύπους, που εκπέμπει ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός». «Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη για αναβάθμιση των παλιών μηχανών του σταθμού, που  λειτουργούν με μαζούτ, μέχρι να αποφασιστεί το οριστικό κλείσιμο του σταθμού», είπε.

Πρόσθεσε πως στην αρχή «είπαν ότι ο συγκεκριμένος σταθμός θα έκλεινε το 2023, και τώρα μας λένε για το 2029. Ωστόσο ακόμα και τη συγκεκριμένη χρονιά αμφιβάλλουμε κατά πόσον όντως θα κλείσει. Αυτό που απαιτούμε είναι σαφείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το μέλλον του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας».

Όπως σημείωσε ο κ. Φώτη, «μέχρι να ληφθεί όμως μια τελεσίδικη απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τουλάχιστον τις μηχανές, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα».

«Η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρύπανση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν επενδύσει στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαιρετίζει την έγκριση του Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών η ΟΣΑΚ

Δειτε Επισης

Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες ρεύματος στις πληγείσες κοινότητες-Ξεκίνησαν οι επισκευές σε Δωρό και Άγιο Γεώργιο
Τουλάχιστον πενήντα νεκρά ζώα φάρμας από τις πυρκαγιές στη Λεμεσό-Συνεχίζεται η καταμέτρηση
Δεν μετριούνται έτσι οι ζωές, δεν επιδεικνύεται με αυτό το τρόπο ο σεβασμός...
Απαντά σε ΔΗΣΥ η Κυβέρνηση-«Ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια φυσική καταστροφή»
Υπεραμύνεται των χειρισμών και η Παναγιώτου-«Ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει»
Απορρίπτει τις επικρίσεις ο Χαρτσιώτης: «Πέραν από το ατυχές περιστατικό των δύο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής»
Επ. Περιβάλλοντος: Θα προχωρήσουν με καύση νεκρών ζώων που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια ή ήταν στην περιοχή των πυρκαγιών
Δύο εκκλησάκια υπέστησαν ζημιές-Πρόθεση Μητροπολίτη Λεμεσού για παροχή φαγητού στους πυρόπληκτους (pics)
Ερωτήματα ως προς το χρονικό ανταπόκρισης-Πήρε διαστάσεις, έγιναν εκκενώσεις και μετά ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό
Άνοιξε ο χορός των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»