Σφυγμομετρεί αντιδράσεις για εθελοντική στράτευση το ΥΠΑΜ-Κίνητρο το ψαλίδι 50% σε δίδακτρα πανεπιστημίων
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 14 Φεβρουαρίου 2025
![Untitled-1](/images/w_1sHjzWGn5krO5DMAprMi09J5U=/847450/width-750/2025/02/13/Untitled-1.jpg)
Σάρκα και οστά θέλει να δώσει η Κυβέρνηση στο Νομοσχέδιο για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στο στράτευμα, που αποτελούσε εδώ και μήνες στόχο της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είχε προαναγγείλει την απόφασή του από το περασμένο καλοκαίρι και οδηγήθηκε ενώπιον Υπουργικού την περασμένη Τετάρτη όπου και εγκρίθηκε.
Το Υπουργείο Άμυνας επιχειρεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ γύρω από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου, έως ότου οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση, αφού ήδη έχουν προκύψει αντιδράσεις και ως εκ τούτου δεν θέλει να τουμπάρει τη δική του πρόταση, πριν αυτή παραδοθεί στην Επιτροπή Άμυνας, η οποία θα έχει την ευθύνη να τη συζητήσει και να την προωθήσει ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.
Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι στην Ολομέλεια, όταν και εφόσον αποσταλεί το Νομοσχέδιο θα μετρήσουν οι ισορροπίες που θα δημιουργηθούν, αφού κάποια κόμματα τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης και είναι πάγια θέση τους η ένταξη των γυναικών στο στράτευμα, ενώ άλλα διαφωνούν, λίγο και κάποια άλλα περισσότερο. Διαφωνίες, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν, όταν γίνουν γνωστές οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου, αφού από κάποιους εκφράζεται η θέση πώς όταν το κράτος θέλει λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να προχωρά σε αύξηση του προσωπικού του.
Μέχρι να φτάσουμε όμως στην Ολομέλεια, υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η πρόταση θα πρέπει πρώτα να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Άμυνας, η οποία γνωρίζει ότι θα πρέπει να την εξετάσει κατά προτεραιότητα, λόγω πίεσης χρόνου, αφού ο στόχος που τέθηκε είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 να υπάρχει κατάληξη.
Από το Υπουργείο Άμυνας διαμηνύουν ότι εάν καταστεί δυνατό το Νομοσχέδιο να οδηγηθεί για ψήφιση ακόμα και πολύ νωρίτερα, ώστε να καταταχθούν όσες εθελόντριες ενδιαφέρονται, πριν την κατάταξη των ανδρών. Δεδομένου ωστόσο, ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τότε είναι περιορισμένος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα χαθούν κάποιες συνεδρίες λόγω του Πάσχα, ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει, τη δεδομένη στιγμή, ως απομακρυσμένο.
Όπως ανέφερε χθες, ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, «έχουμε έναν προβληματισμό κατά πόσο θα κάνουμε δύο κατατάξεις, μία στο τέλος Μαΐου ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερες κοπέλες από αυτές που θα αποφοιτήσουν από τα λύκεια, εάν και εφόσον ενδιαφέρονται, να δηλώσουν ενδιαφέρον κατάταξης, και για τις κοπέλες οι οποίες θα αποφοιτήσουν το καλοκαίρι του 2025 να γίνει η κατάταξη αρχές του Οκτωβρίου», συμπλήρωσε σχετικά.
Είπε ακόμα πως η κατάταξη των γυναικών δεν θα γίνεται ταυτόχρονα με τους άρρενες, αλλά σε διαφορετικό στάδιο.
Καθοριστικά για την επιτυχία τα κίνητρα
Από τη στιγμή που η στράτευση είναι εθελοντική, οι γυναίκες που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν, είτε θα πρέπει να θέλουν πραγματικά να το πράξουν, είτε θα πρέπει να λάβουν και τα ανάλογα κίνητρα, ως αντιστάθμισμα.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μεταξύ των κινήτρων που προωθούνται, είναι τα μειωμένα δίδακτρα για πανεπιστήμια. Πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν ότι το ΥΠΑΜ είναι κοντά σε συμφωνία με δύο πανεπιστήμια στην Κύπρο, τα οποία θα παραχωρούν μείωση διδάκτρων κατά 50%, ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν αυτό θα ισχύει για ολόκληρο των κύκλο σπουδών ή για κάποια από τα χρόνια φοίτησής τους.
Επίσης, ανάμεσα στα κίνητρα που θα παραχωρηθούν, είναι η μοριοδότηση για όσες από τις γυναίκες επιλέξουν να συνεχίσουν να υπηρετούν το στράτευμα από τη θέση των ΣΥΟΠ, αφού όπως εξήγησε η ίδια πηγή, όσα περισσότερα μόρια έχουν, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να υπηρετήσουν στο όπλο ή στην μονάδα της επιλογής τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο επεξεργάζεται επιπλέον κίνητρα, όπως για παράδειγμα η μοριοδότηση για την Αστυνομία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει αν μπορεί να εφαρμοστεί, τη δεδομένη στιγμή.
Σε ό,τι αφορά στα ηλικιακά κριτήρια, για να μπορεί μια γυναίκα να ενταχθεί στο στράτευμα, θα πρέπει να έχει κλείσει πριν από την κατάταξη τα 18 της χρόνια και το όριο ηλικίας θα ανέρχεται μέχρι τα 26 έτη.
Σημειώνεται ότι εάν μια γυναίκα ολοκληρώσει το σχολείο αλλά δεν έχει κλείσει τα 18, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στην Εθνική Φρουρά, διότι πρόκειται για εθελοντική στράτευση και όχι υποχρεωτική, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ανδρών, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η στράτευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)