Ν. Ιωαννίδης: «Εργαστήριο» διεθνούς δικαίου η Κύπρος
22:07 - 13 Φεβρουαρίου 2025
![resumes_yfypourgosMetanastefsis_portrait-960x640](/images/LbmbHTvEFkkm4zPbdQq72TJZFJY=/847653/width-750/2025/02/13/resumes_yfypourgosMetanastefsis_portrait-960x640.jpg)
Η Κύπρος υπήρξε ένα είδος «εργαστηρίου» διεθνούς δικαίου, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ Νικόλαος Α. Ιωαννίδης, μιλώντας σε σεμινάριο με τίτλο «Προκλήσεις για την Κύπρο και Διεθνές Δίκαιο: Μια συνομιλία με τον καθηγητή Sir Malcolm Evans». Το σεμινάριο, που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ), πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία.
«Δυστυχώς, η Κύπρος υπήρξε ένα είδος "εργαστηρίου" του διεθνούς δικαίου για μια σειρά από λόγους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης. Οι λόγοι, όπως είπε, είναι η τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου «και οι πολλαπλές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, του διεθνούς ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «η παρουσία Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο» και «η θαλάσσια οριοθέτηση, οι υπεράκτιες δραστηριότητες και η ένταση στη θάλασσα».
«Είτε έχουμε να κάνουμε με ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με τον περίπλοκο ιστό των διμερών και πολυμερών σχέσεων, οι λύσεις που αναζητούμε συχνά θα βρεθούν μέσω του δημόσιου διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης.
«Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι πανάκεια. Είναι ευθύνη μας να εξοικειωθούμε με αυτούς τους κανόνες, να τους εφαρμόσουμε σωστά και να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετούν όχι μόνο τα δικά μας εθνικά συμφέροντα αλλά και συμβάλλουν σε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη», ανέφερε.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, είπε ότι «το διεθνές δίκαιο από μόνο του δεν μπορεί ούτε να προστατεύσει τα κράτη, ειδικά τα μικρά, ούτε να θεραπεύσει από μόνο του, μια παράνομη κατάσταση ελλείψει μηχανισμού επιβολής» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι «το διεθνές δίκαιο, ωστόσο, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως ασπίδα ενάντια στην παρανομία της τουρκικής εισβολής και τη μη αναγνώριση του κράτους-μαριονέτα που δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Είναι το διεθνές δίκαιο και η δέσμευση της συντριπτικής πλειονότητας της διεθνούς κοινότητας που τουλάχιστον δεν έχουν νομιμοποιήσει τις αδικίες της Τουρκίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η τουρκική κατοχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί λόγω του χρόνου».
Από την πλευρά του, ο Sir Malcolm Evans σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ κρατών σχετικά με την άσκηση της εδαφικής δικαιοδοσίας –ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτές– αλλά είναι επίσης όλο και πιο σαφές ότι η επίλυση τέτοιων διαφορών πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς νομικής διαδικασίας για να έχει νομιμότητα και να ‘’αναγνωρίζεται’’ από το διεθνές δίκαιο. Ό,τι δίνει το διεθνές δίκαιο, μόνο το διεθνές δίκαιο μπορεί να πάρει».
«Έχει κάνει αρκετά (Σ.Σ. το διεθνές δίκαιο); Παρέχει μια σαφή πορεία προς μια θεραπεία; Διορθώνει τα λάθη; Ενδεχομένως όχι στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά τώρα αρχίζει να το κάνει και αυτό», επεσήμανε ο κ. Έβανς, προσθέτοντας ότι το διεθνές δίκαιο συμβάλλει στην επίλυση μακροχρόνιων συγκρούσεων στον σύγχρονο κόσμο.
«Δεν τις αφήνει να ξεφύγουν – και παρέχει όλο και περισσότερο τα μέσα με τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αλλά είναι ακόμη πολύ μακριά από το να μπορέσουμε να επιβάλουμε μια λύση», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)