Έντονη αντίδραση Φουρλά για τις θέσεις του Πακιστανού Πρωθυπουργού-Ζητά παρέμβαση της Κομισιόν

Την άμεση αντίδραση του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκά Φουρλά προκάλεσαν αναφορές του Πρωθυπουργού του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου με αταλάντευτο τρόπο».

Με κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητεί την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς δηλώσεις όπως αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν-Εξέφρασε στήριξη στις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση προς την Κομισιόν ο κ. Φουρλάς τονίζει τα ακόλουθα:

«Σε μια άκρως απαράδεκτη δήλωση προέβη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, σύμφωνα με την οποία «στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου με αταλάντευτο τρόπο».

Η εν λόγω δήλωση εκτός από απαράδεκτη και προκλητική, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς υποδηλώνει ενδεχόμενη πρόθεση του Πακιστάν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών της ΕΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Είναι ενήμερη για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσης;

* Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα υπονομεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

* Πώς σκοπεύει να υπενθυμίσει στο Πακιστάν, στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, τη δέσμευση για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών της Ένωσης;

Αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της διεθνούς νομιμότητας, καθώς και η αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων που θα πλήττουν την ευρωπαϊκή συνοχή».

Δειτε Επισης

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Κρατούσε σμίλα και προκαλούσε ανησυχία σε πολυκατοικία στο Καϊμακλί-Αφοπλίστηκε με συνδρομή διαπραγματευτών
Άρχισαν οι τελικές εξετάσεις σε Λύκεια και Τεχνικές-Ολοκληρώνονται στις 23 Μαΐου
Εντόπισαν οδηγό με φρεσκοσκοτωμένο λαγό στη Λεμεσό-Πέταξε σακούλα στη θέα μελών της Υπηρεσίας Θήρας
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας
Δίπλα στους νοσηλευτές ο ΠΙΣ-«Ακρογωνιαίος λίθος φροντίδας προς τους ασθενείς»
Προκήρυξε θέσεις για ΣΥΟΠ η Εθνική Φρουρά-Δέχεται αιτήσεις μέχρι 27 Ιουνίου
Ζητά επένδυση στο προσωπικό του τομέα της υγείας η ΠΑΣΥΝΟ-«Γάγγραινα Η έλλειψη νοσηλευτών για το σύστημα»
Εκ πρώτης όλοι θετικοί για Αναστασίου στην ΕΔΕΚ-Περιμένουν κείμενο για να το υπογράψουν