Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για μη υιοθέτηση κανόνων για τις ΑΠΕ

Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο και ακόμα επτά κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο εντός της προθεσμίας τους κανόνες της ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου διαδικασιών επί παραβάσει για τον Φεβρουάριο.

Η αιτιολογημένη γνώμη είναι το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου από τα κράτη μέλη. Εφόσον ένα κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για το πακέτο παραβάσεων Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο (INFR(2024)0213), τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/2413, τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Η τροποποίηση προβλέπει νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για ενσωμάτωση πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων, ενώ κατοχυρώνει το ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποθήκευση και οι σχετικές υποδομές δικτύου πρέπει να θεωρούνται έργα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Προβλέπεται ακόμα υποχρέωση για τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου θα ισχύουν συντομότερες προθεσμίες για την έκδοση αδειών λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Η προθεσμία για τη μεταφορά των διατάξεων αυτών στο εθνικό δίκαιο ήταν η 1η Ιουλίου 2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Αφού εξέτασε τις απαντήσεις τους, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες προς την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο μεταφέρουν κάθε διάταξη της οδηγίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ για κατασκόπους-«Έδωσα οδηγίες στις μονάδες να πάρουν μέτρα»
Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η απώλεια δύο συνανθρώπων μας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κυβερνώντες»
Απαντά και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ο Στεφάνου σπεύδει να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στον λαϊκισμό»
Πυρά και από Στεφάνου σε Κυβέρνηση-«Η τραγωδία κονιορτοποίησε τις δηλώσεις και αποκάλυψε την ανικανότητα της»
Απαντά σε ΔΗΣΥ η Κυβέρνηση-«Ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια φυσική καταστροφή»
Άνοιξε ο χορός των πολιτικών αντιδράσεων-«Να αναληφθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»
Στιούαρτ: Κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, πρόθεση ήταν να συνεχίσει να υπάρχει μια διαδικασία και ένα μομέντουμ
Απάντησε στις επικρίσεις ο Πρόεδρος-«Θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν»
Σε ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία μετά την άτυπη της Νέας Υόρκης ελπίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Στέλνει αεροσκάφη για βοήθεια στις πυρκαγιές στη Λεμεσό το Ισραήλ-Συνεννόηση Κόμπου με Σάαρ