Ανάπτυξη πλατφόρμας για επιτήρηση αντιβιοτικών και λοιμώξεων στην Κύπρο

Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης για την κατανάλωση αντιβιοτικών και την παρακολούθηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας προχωρούν σε μια σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ», που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας BIOCARE.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η νέα αυτή πρωτοβουλία, που εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, περιλαμβάνει την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας BIOCARE, η οποία θα επιτρέπει την αποτελεσματική συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Προστίθεται ότι η μικροβιακή αντοχή και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας, επηρεάζοντας τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων και αυξάνοντας τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών.

«Η Κύπρος, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ενισχύει τα μέσα πρόληψης και επιτήρησης, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη χρήση των αντιβιοτικών και την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνεται.

Όπως εξηγείται, η πλατφόρμα BIOCARE «θα αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, διασφαλίζοντας την καταγραφή και αξιολόγηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, την επιτήρηση της μικροβιακής αντοχής και την εφαρμογή σύγχρονων στρατηγικών περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

«Η λειτουργία της θα επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση τάσεων και θα συμβάλλει στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων από τις υγειονομικές αρχές, βελτιώνοντας τη διαχείριση των αντιβιοτικών και ενισχύοντας την πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε από τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, και από τον Δρ Μάριο Δημητριάδη, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 31 Ιανουαρίου 2025. Το έργο BIOCARE αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ποσό των €320.000.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός δυναμικού και καινοτόμου συστήματος επιτήρησης, το οποίο θα διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, θα συμβάλλει στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θα ενισχύει τη συνολική επιχειρησιακή ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας.

Αναφέρεται ότι μέσω της συνεργασίας αυτής, η Κύπρος υιοθετεί σύγχρονα εργαλεία επιτήρησης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών δομών της και προάγοντας τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος