Προς ποινικοποίηση η ρητορική μίσους για ανάπηρους και ηλικιωμένους-Κραυγή απόγνωσης από ΑμΕΑ

Τη θέσπιση του αδικήματος υποκίνηση βίας και/ή αναπαραγωγής ή εκφοράς ρητορικής μίσους, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εναντίον προσώπου λόγω της ηλικίας ή της αναπηρίας του επιχειρεί η Βουλή, έπειτα από σχετική πρόταση νόμου της ανεξάρτητης Βουλευτού, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, και του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά.

Η συζήτηση, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, επικεντρώθηκε στην τροποποίηση της νομοθεσίας, που αφορά την Καταπολέμηση Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, ώστε η υποκίνηση βίας και/ή η αναπαραγωγή ή εκφορά ρητορικής μίσους, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εναντίον προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του φύλου, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, να περιλαμβάνει επίσης την ηλικία και την αναπηρία του ατόμου.

Σκοπός της πρότασης είναι η πάταξη των ραγδαία αυξανόμενων ρατσιστικών περιστατικών εναντίον προσώπων, για λόγους που εδράζονται στην ηλικία ή την αναπηρία τους.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως «όταν συζητούμε για τον ρατσισμό ή τη ρητορική μίσους ξεχνούμε ότι ο ρατσισμός μπορεί να στρέφεται και εναντίον των ατόμων με αναπηρία και δη των ατόμων με διανοητική αναπηρία, αλλά και των ηλικιωμένων», σημειώνοντας πως «χρειάζεται να κάνουμε το νομοθετικό βήμα, γιατί υπάρχει κενό στη νομοθεσία».

Όπως είπε, «άλλα νομικά έγγραφα όπως ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προστατεύουν από ρητορική μίσους με βάση την αναπηρία και την ηλικία», προσθέτοντας πως «πρέπει να το κάνουμε, διότι σε 14 κράτη στην ΕΕ έχουν ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους με βάση την αναπηρία και σε άλλα 6 κράτη ευρωπαϊκά έχουν ποινικοποιήσει τη ρητορική μίσους με βάση την ηλικία».

«Πρέπει να το κάνουμε, γιατί αν δεν το αναγνωρίζει ο νόμος, δεν θα μπορούν τα άτομα που πλήττονται να το καταγγείλουν και στη συνέχεια δεν θα μπορεί να γίνεται κοινωνική συνείδηση ότι είναι ανεπίτρεπτος ο χλευασμός και η απαξίωση στα άτομα με αναπηρία ή στους ηλικιωμένους», είπε ο κ. Κουκουμάς.

Επίσης, ανέφερε πως «το χρειαζόμαστε, γιατί είναι εξαιρετικά επιβλαβές και οδυνηρό να δέχεται ένας άνθρωπος απαξίωση, χλευασμό ή και μίσος για την αναπηρία του ή και την ηλικίας του, πόσο δε μάλλον, όταν η ρητορική μίσους στρέφεται κατά παιδιών από αυτές τις ομάδες και γιατί πολύ συχνά η ρητορική μίσους γίνεται έγκλημα μίσους».

«Ζούμε στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όπως λειτουργούν οι αλγόριθμοι ότι έχει να κάνει με μίσος με ένταση με επιθετικότητα με πόλωση πολλαπλασιάζεται μέσα στον μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωση και καταλήγει να πλημμυρίζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων», υπογράμμισε.  

Από την πλευρά της, η κ. Ατταλίδου είπε ότι θεωρούν πως ήρθε η ώρα να συμπεριλάβουν στο νόμο διακρίσεις και ρητορική μίσους κατά των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.

Επικαλούμενη έρευνα του Παρατηρητηρίου της Τρίτη Ηλικίας, η κ. Ατταλίδου είπε ότι το 2023 σημειώθηκαν περισσότερες από 230 καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων, ενώ σημείωσε ότι η αναπηρία είναι στόχος τις περισσότερες φορές για διακρίσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι σε σχολεία, σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως είναι υγεία, συναντούμε συχνά περιθωριοποίηση και στοχοποίηση ηλικιωμένων και αυτό «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» σε μια ευνομούμενη πολιτεία, γιατί αφήνουμε τον παράγοντα ηλικία και αναπηρία να γίνεται ο λόγος που στοχοποιούνται οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμις Ανθοπούλου, είπε πως η πρόταση νόμου που κατατέθηκε σήμερα για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Συνομοσπονδία, ενώ υπερθεμάτισε, καταθέτοντας ότι η ρητορική μίσους είναι από τις χειρότερες μορφές βίας.

«Στην πατρίδα μας αναντίλεκτα η διαφορετικότητα τιμωρείται. Και ο μεγαλύτερος εκφραστής της διαφορετικότητας είναι τα άτομα με αναπηρία που βιώνουν ρητορική μίσους στα σχολεία, στην εργασία οπουδήποτε. Αν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη και στο πλαίσιο αυτής της πρότασης νόμου, που ευελπιστώ ότι σύντομα θα προχωρήσει σε ψήφιση από την Ολομέλεια», είπε.

Έκανε λόγο για «ράπισμα» προς όλους όσοι τιμωρούν τη διαφορετικότητα και προς όλους που περιθωριοποιούν με ένα «δεν μπορείς» και σε στέλνουν σπίτι σου και σε βγάζουν ανίκανο για εργασία λόγω μιας οποιαδήποτε αναπηρίας.

Κραυγή απόγνωσης έστειλε και η Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Δέσποινα Ρούσου, σε σχέση με τον εργασιακό τομέα.

«Είμαστε εκτός ζωής όταν μας λέτε ότι πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε, όταν μας λέτε ότι πρέπει να ζούμε με επιδόματα, όταν μας λέτε πήγαινε σπίτι σου, γιατί  θα είσαι καλύτερα. Πως θα είσαι καλύτερα; Όταν δεν μπορεί να δουλέψεις εντός κοινωνίας», είπε.

Όπως ανέφερε «βγάζουν εκτός ζωής τα άτομα με αναπηρία» για να σημειώσει ότι «μόνο μια έκφραση μπορεί να σε αρρωστήσει, μπορεί να σε πεθάνει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Κούμα για τα τεκταινόμενα με Αστυνομία στο ΓΣΠ-Είδε τους εκπροσώπους της UEFA
Αυτός είναι ο καταζητούμενος για την υπόθεση με την εγκληματική οργάνωση
Προς ποινικοποίηση η ρητορική μίσους για ανάπηρους και ηλικιωμένους-Κραυγή απόγνωσης από ΑμΕΑ
Επικίνδυνοι δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω χαλαζόπτωσης
Συνεχίζεται το μπέρδεμα με την Αστυνομία για τον ευρωπαϊκό αγώνα-Δεν εγγυάται την ασφάλεια αλλά αστυνομεύει
Από παθολογικά αίτια απεβίωσε ο 75χρονος που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Λάρνακα
Πυροβολισμοί εναντίον σταθμευμένου οχήματος στη Λεμεσό τα ξημερώματα
Καταγγέλλει συλλήψεις και απαγγελία κατηγοριών εναντίον διαμαρτυρόμενων για το θάνατο Shoaib Khan το Volt
Ζήτησε αύξηση περιπολιών ο δήμος Αραδίππου-Αρκετά τα φαινόμενα παραβατικότητας
Ενημερώθηκε η UEFA για τη στάση της Αστυνομίας για το ΓΣΠ-Λαμβάνονται αποφάσεις στη σύσκεψη της Πέμπτης