Τεχνοκρατικές διεργασίες για φόρμουλα άρσης κυρώσεων ΕΕ για τη Συρία-Ανησυχία από Κύπρο και Ελλάδα

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι αντίθετες ως προς την άρση των κυρώσεων προς τη Συρία στη βάση της πολιτικής συμφωνίας των Υπουργών Εξωτερικών, όμως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για την εξεύρεση φόρμουλας ώστε να αντιμετωπιστούν ανησυχίες σε σχέση με το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ. 

Είχαν κληθεί να σχολιάσουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέδωσε το Politico ότι Ελλάδα και Κύπρος εμποδίζουν την άρση των κυρώσεων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν αποφασίσει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η διαδικασία για καθορισμό οδικού χάρτη για σταδιακή άρση των κυρώσεων που αφορούν τη Συρία, ειδικότερα οικονομικών και τομεακών κυρώσεων οι οποίες εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανοικοδόμηση.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του ΣΕΥ, η Ύπατη Εκπρόσωπος είχε σημειώσει πως «ενώ στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα, είμαστε επίσης έτοιμοι να αντιστρέψουμε την πορεία αν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αυτό που αναμένουν να δουν οι δύο χώρες είναι κατά πόσο οι διακηρύξεις της νέας ηγεσίας της Συρίας θα γίνουν πραγματικότητα ή αν θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ειδικότερα αναφέρθηκαν από τη μια στα θέματα συμπεριληπτικότητας, δικαιωμάτων των μειονοτήτων, δικαιωμάτων των γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και από την άλλη στο κατά πόσο θα υπάρξουν ενέργειες που θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα κρατών μελών.

Υπενθυμίζεται πως Κύπρος και Ελλάδα έθεσαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου ανησυχίες για τον ρόλο της Τουρκίας στη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία, καθώς και για το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου για καθορισμό ΑΟΖ που να προσπερνά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτό που ζητούν οι δύο χώρες είναι να υπάρχει η δυνατότητα να επανεξεταστεί η αναστολή κυρώσεων σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση της καλύτερης φόρμουλας, και εκτίμησαν πως θα υπάρξει συμφωνία.

Το θέμα αναμένεται στη συνέχεια να μεταφερθεί από τη γεωγραφική ομάδα ειδικών, στην ομάδα νομοτεχνικής επεξεργασίας (Relex), όπου και θα γίνει η επεξεργασία του νομικού κειμένου.

Άλλη διπλωματική πηγή επεσήμανε στο ΚΥΠΕ πως οι δύο χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και αιτήματα που μπορούν να εκληφθούν ως μπλοκάρισμα, ωστόσο εκτίμησαν πως είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης.

Αισιοδοξία για θετική έκβαση

Αισιοδοξία για θετική έκβαση σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), εξέφρασε, πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, σχετικά με το θέμα άρσης κυρώσεων προς τη Συρία από την ΕΕ.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το θέμα άρσης κυρώσεων προς τη Συρία από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. «Είμαστε δεσμευμένοι και αισιόδοξοι για θετική έκβαση σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΥ», είπε ο κ. Γκότσης.

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος για προσέλκυση επενδύσεων-Επίκεντρο ναυτιλία, τεχνολογία και ενέργεια
Κ. Λετυμπιώτης: Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή
Πρώτο crash test μετά τη Γενεύη-Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με τον Ταταρ με ΜΟΕ στο επίκεντρο
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ-«Η βιωσιμότητα της λύσης περνά μέσα από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας»
Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου για περιφερειακές εξελίξεις, διμερή συνεργασία
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου
Α. Δημητρίου: Διαπραγματευτικό μας όπλο το δίκαιο και η νομιμότητα
Στο τραπέζι η άρση των κυρώσεων κατά Συρίας από Κύπρο, Γαλλία και Ελλάδα-Τι αποφασίστηκε στο Παρίσι
Με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για ΜΟΕ μεταβαίνει στη συνάντηση με Τατάρ ο Πρόεδρος
Κ. Ιωάννου: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη