Εγκρίθηκε από το Υπουργικό η ενίσχυση του πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών-Τι προνοεί το Νομοσχέδιο

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας, για την τροποποίηση του «Περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεως) Νόμου», με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της διαδικασίας άσκησης πειθαρχικού ελέγχου στους ιατρούς, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη θεσμοθέτηση της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους ιατρούς.

Συγκεκριμένα το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις, οι οποίες αφορούν στη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου των ιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα διαγραφής του ονόματος του ιατρού από το Ιατρικό Μητρώο και την έκδοση διατάγματος όσον αφορά στην πληρωμή των εξόδων της Πειθαρχικής διαδικασίας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης αγωγής σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποκτά το δικαίωμα να δημοσιεύει τις αποφάσεις του στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ευαισθητοποίηση του κοινού».

Επιπλέον, σημείωσε, «αυξάνεται το ποσό της χρηματικής ποινής από 500 ευρώ σε 5.000 ευρώ στην περίπτωση που ένας ιατρός ασκεί το επάγγελμα χωρίς να έχει σε ισχύ ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση των ιατρών, δίνεται το δικαίωμα στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος να εκδίδει κανονισμούς για την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση των ιατρών, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την ασφάλεια της ιατρικής φροντίδας στη χώρα μας».

Τόνισε παράλληλα πως «η τροποποίηση αυτή προέκυψε από ένα γόνιμο διάλογο και σύγκλιση απόψεων με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, και θεωρούμε ότι θα ενισχύσει το ιατρικό επαγγελματικό πεδίο και θα προσφέρει στους πολίτες ασφαλέστερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο φως για εθελοντική στράτευση από το Υπουργικό-Στόχος το φθινόπωρο για την πρώτη σειρά

Δειτε Επισης

Ξεκινά η συζήτηση για την άρση απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο-Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Αναμένει μελέτη των Δημοσίων Έργων για να προκηρύξει διαγωνισμό για το δρόμο Πόλης-Πάφου ο Βαφεάδης
Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»
Καλοκαιρινός ο καιρός, στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Αλλάζει τις επόμενες ημέρες το σκηνικό
Πέραν από κακοποίηση βιώνουν και καταναγκαστικό έλεγχο στην επικοινωνία τους αρκετές γυναίκες στην Κύπρο
Οι επαναλαμβανόμενες εξαφανίσεις ανηλίκων, τα ερωτήματα που εγείρονται και οι ευθύνες του κράτους
«Αυξάνονται τα περιστατικά παιδιών που χρήζουν βοήθειας, δύο οι παράγοντες... Οι περιπτώσεις ιδιαίτερες»
Το παράδειγμα Φειδίας, η εισβολή των Influencer στην πολιτική και η ψήφος στα 17 που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες
Υψηλοί στόχοι αλλά χαμηλές προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη
Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο-Κατέκαψε οκτώ δεκάρια γης