Εξετάζεται η πρόταση Νόμου για τα ασφαλιστικά των Σωμάτων Ασφαλείας-Ανοίγει το κεφάλαιο στην Επιτροπή Νομικών

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τίθεται το πρωί η πρόταση Νόμου του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, για την ασφαλιστική κάλυψη των Σωμάτων Ασφαλείας, που κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ώστε να κλείσει το κενό που υπάρχει εδώ και χρόνια, ιδίως για τα μέλη της Δύναμης που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και η ζωή τους τίθεται σε πολλές περιπτώσεις σε κίνδυνο.

Η ανάγκη για την κατάθεση της πρότασης Νόμου, πηγαζει από το γεγονός πως στη δημόσια υπηρεσία δεν προνοείται υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αστυνομικοί και πυροσβέστες να είναι εκτεθειμένοι και σε περίπτωση τραυματισμού ή ακόμα χειρότερα θανάτου εν ώρα καθήκοντος, δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι οικογένειές τους αποζημίωση.

Σε διάφορες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώθηκαν περιστατικά θανάτων ή τραυματισμών μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν μπορούσαν να λάβουν οποιαδήποτε αποζημίωση, αφού δεν υπάρχει πρόνοια στο Νόμο. Ως εκ τούτου, ο κ. Ιωάννου επιχειρεί μέσω της πρότασής του, που βρίσκει πλήρως σύμφωνα τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, να κλείσει το συγκεκριμένο κενό, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει έδαφος και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής και μέσα από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων βουλευτών, που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα, ωστόσο υπάρχει μια νώτα αισιοδοξίας, πως δεν θα προχωρήσει και στην πορεία θα γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Παρόλα αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση της Κυβέρνησης, που θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, ώστε να αντισταθμιστούν τόσο οι οικονομικοί παράγοντες, όσο και οι πιθανές ανισότητες με άλλους δημόσιους υπαλλήλους, που ενδέχεται να δημιουργηθούν.

Ο εισηγητής της πρότασης, μιλώντας στον REPORTER, είχε αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν είναι ασφαλισμένοι από το κράτος, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να πληρώνουν οι ίδιοι προσωπικές ασφάλειες μέσω των συντεχνιών. «Σκοπός μας είναι να έρχεται το κράτος να τους ασφαλίζει, διότι είναι κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Για παράδειγμα είχαμε τον αστυνομικό που σκοτώθηκε στον αυτοκινητόδρομο στη Λάρνακα ή σε μια άλλη περίπτωση, πρόσφατα, ένα τραυματισμό άλλου αστυνομικού που έπεσε από τη μοτοσικλέτα και πάλι στη Λάρνακα».

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Ιωάννου, θεωρούν πως λόγω της επικινδυνότητας του έργου και των καθηκόντων των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνουν και την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη. «Αυτό είναι και ένα πάγιο αίτημα των συντεχνιών της Αστυνομίας και θεωρούμε ότι πρέπει να το θεσμοθετήσουμε και να υπάρχει και ένα σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης που θα στηρίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, γιατί αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».

Για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, είχε τονίσει πως οι λόγοι που δεν εφαρμόζεται ασφαλιστική κάλυψη συνολικά στη δημόσια υπηρεσία είναι αντιληπτοί και κατανοητοί από τον ίδιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται, όπως είπε, «για κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και για πρόσωπα που έρχονται συχνά σε επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει να καλύπτονται σε περιπτώσεις τραυματισμού ή θανάτου».

Επισήμανε εξάλλου πως στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους του, ενώ στην περίπτωση ενός αστυνομικού που τραυματίζεται πρέπει ο ίδιος να κινηθεί εναντίον της Δημοκρατίας, να πάει στο Δικαστήριο και λοιπά. «Είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία και έχει συνέπειες και στα ίδια τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας».

Πάγιο αίτημα των συντεχνιών η ασφαλιστική κάλυψη

Δίπλα στην πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΕΛΑΜ, στάθηκε και η συντεχνία «Ισότητα», η οποία διαμήνυσε μέσω του REPORTER, ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί εδώ και χρόνια, αφού μέλη της Αστυνομίας που τραυματίστηκαν ή ακόμα και σκοτώθηκαν δεν έλαβαν αποζημιώσεις είτε οι ίδιοι, είτε οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκο Λοϊζίδη, o οποίος κλήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν να σχολιάσει την πρόταση του Σωτήρη Ιωάννου, τόνισε πως είναι σε πλήρη ταύτιη, αφού συνέδραμαν και οι ίδιοι ώστε να οδηγηθεί η πρόταση Νόμου στη Βουλή.

Όπως είχε εξηγήσει, «δύο σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να τεθούν είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι καλυμμένα για τραυματισμό ή για περίπτωση θανάτου. Επίσης, ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος, ιδίως για τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, που προέρχεται από τα υπηρεσιακά καθήκοντα».

Αναλύοντας το Νόμο, ο κ. Λοϊζίδης είχε τονίσει πως «παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιρείται από την υποχρέωση να ασφαλίζει υπαλλήλους της, βάσει του Νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης της ευθύνης, εντούτοις με το άρθρο 122 του Συντάγματος, τα Σώματα Ασφαλείας εξαιρούνται από τη δημόσια υπηρεσία. Με αυτό το άρθρο επιζητούμε να γίνει Νομοσχέδιο για αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου μέλους των Σωμάτων Ασφαλείας από το κράτος, σε ιδιωτική εταιρεία».

Ο κ. Λοϊζίδης είχε σημειώσει ακόμα πως το αίτημα τους είναι πάγιο και συζητείται εδώ και χρόνια. «Άφησε πολλούς συναδέλφους με μόνιμα προβλήματα ή άλλους που πέθαναν και δεν είχαν αποζημίωση. Είναι άλλο η δωρεά που δίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Θέλουμε οι συνάδελφοι να πηγαίνουν δουλειά, να είναι κατοχυρωμένοι οι ίδιοι και να είναι κατοχυρωμένες και οι οικογένειές τους».

Κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με το κόστος, είπε πως για την Αστυνομία δεν θα ξεπερνά περίπου το ενάμιση με δύο εκατομμύρια το χρόνο, επισημαίνοντας πως έγινε και η ανάλογη μελέτη.

Για συζήτηση της πρότασης Νόμου, στη Βουλή κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΑΑΚ), του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥ.ΠΥ.Κ) και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στις φλόγες μοτοσικλέτα στη Λεμεσό-Υπέστη εκτεταμένες ζημιές
Στυγερό έγκλημα στις ΗΠΑ-Σκότωσε με 35 μαχαιριές την πρώην του και την άφησε δίπλα στον δίχρονο γιο τους
Δέσμευση Κύπρου για δίκαιες κοινωνικές πολιτικές από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη
Ψάχνουν αν είχε συνεργό η 34χρονη που σκότωσε το σύζυγό της στην Ελλάδα-Νέα στοιχεία
Διεξάγεται την Τετάρτη η τελική ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Σεισμός 5 Ρίχτερ κτύπησε τις Κυκλάδες-Παρατάθηκαν τα μέτρα
Συνεχίζει τις επαφές της η Ντι Κάρλο-Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις
Εναλλασσόμενο το σκηνικό του καιρού-Έρχονται και φεύγουν οι βροχές τις επόμενες μέρες
Ένας νεκρός και 25 τραυματίες σε σύγκρουση τρένου με φορτηγό κοντά στο Αμβούργο
Έπεσε από έξι μέτρα ύψος υπάλληλος σε οικοδομή-Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ