Αντιπαράθεση καλλιτεχνών με Υφυπουργείο Πολιτισμού για το νομοσχέδιο της κατοχύρωσης
18:45 - 11 Φεβρουαρίου 2025
![κασσιανιδου](/images/Jvi3HXWlQKcR-2-Y-hKa2NchKkw=/837301/width-750/2024/12/30/kassianidou.jpg)
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2025», που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση, είναι προϊόν συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σε σχέση με το νομοσχέδιο.
Για το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συνεργάστηκαν με το Υφυπουργείο Πολιτισμού η Επίτροπος Νομοθεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών και η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμα, διευκρινίζεται ότι «στο πλαίσιο της ετοιμασίας του νομοσχεδίου μελετήθηκαν εκτενώς οι νομοθεσίες άλλων κρατών αναφορικά με την κοινωνική στήριξη του καλλιτέχνη εστιάζοντας ιδιαίτερα στις χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει ευνοϊκές λύσεις για επίτευξη του σκοπού αυτού».
Το Υφυπουργείο αναφέρει, επίσης, ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το διάστημα 15 Απριλίου-27 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα για η-διαβούλευση. Προσθέτει ότι με το τέλος της προθεσμίας της ηλεκτρονικής διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις, μεταξύ της Υφυπουργού Πολιτισμού και εκπροσώπων οργανωμένων φορέων των τεχνών και του πολιτισμού στις 16 και 23 Ιουλίου 2024, στην παρουσία της Επιτρόπου Νομοθεσίας και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω επεξήγηση του νομοσχεδίου και επίλυση ερωτημάτων και συζήτηση τυχόν προβληματισμών.
Σημειώνει, ακόμα, ότι λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις των οργανωμένων φορέων πριν από την υποβολή του στη Νομική Υπηρεσία για τον νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του νομοτεχνικού ελέγχου συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων για το νομοσχέδιο τμημάτων και υπηρεσιών ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των καλλιτεχνών.
«Με στόχο την επίλυση και επεξήγηση θεμάτων που αφορούν στους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του νόμου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα επιδιώξουμε τη διοργάνωση εξειδικευμένων συναντήσεων και ημερίδων μεταξύ της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των οργανωμένων φορέων των καλλιτεχνών σε εύθετο χρόνο», καταλήγει η ανακοίνωση του Υφυπουργείου, διαβεβαιώνοντας ότι είναι ανοικτό σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Απορρίπτει η Κλαδική Καλλιτεχνών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ
Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου απορρίπτει «χωρίς επιφύλαξη», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το νομοσχέδιο «Ο Περί θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών», σημειώνοντας ότι «όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των καλλιτεχνών του τόπου, αλλά τους προσεγγίζει -δυστυχώς- για άλλη μια φορά ως επαίτες».
Η Κλαδική κάνει λόγο για λανθασμένη φιλοσοφική βάση του νομοσχεδίου, που δεν αναγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, δεν αποτυπώνει την ουσιαστική φύση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ενώ αφήνει εκτός πρόνοιας του νόμου το σύνολο των μισθωτών καλλιτεχνών του θεάτρου και τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοτελώς εργαζομένων στους οποίους και απευθύνεται.
«Το νομοσχέδιο συνδέοντας την καλλιτεχνική ιδιότητα με την κρατική χορηγία δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος», σημειώνει. Προσθέτει, ακόμα, ότι «οι αντιφατικές διατάξεις του υποχρεώνουν τους καλλιτέχνες της Κύπρου σε ένα κυνήγι ανέφικτων προϋποθέσεων και στην προσβλητική υποχρέωση να αποδεικνύουν ανά τριετία την επαγγελματική και προσωπική τους ιδιότητα».
Η Κλαδική καλεί, τέλος, το Υφυπουργείο Πολιτισμού να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και να προχωρήσει στην κατάρτιση δύο διαφορετικών νομοσχεδίων, αφενός για την αναγνώριση της ιδιότητας του καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού επαγγέλματος και της θέσπισης μητρώου καλλιτεχνών για μισθωτούς και αυτοτελώς εργαζόμενους, και αφετέρου για τον καθορισμό για κάθε καλλιτεχνική ιδιότητα της σχέσης των αντίστοιχων επαγγελμάτων με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ζητά, δε, από το Υφυπουργείο Πολιτισμού να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις συλλογικές οργανώσεις των καλλιτεχνών και να καταρτίσει επιτροπή σύνταξης των νομοσχεδίων με συμμετοχή καλλιτεχνών με γνώση πεδίου πάνω στα ζητήματα του κλάδου.
Έκκληση θεάτρου Versus
Στο μετάξυ, έκκληση προς τη Βουλή απευθύνει το θέατρο Versus, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια χορηγιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου συνεχίζει να λειτουργεί ως κλειστός μηχανισμός εξυπηρέτησης ημετέρων» και προσθέτει ότι «μετά τον αποκλεισμό του Θεάτρου Versus από τις χορηγίες του προγράμματος «Θυμέλη» για δύο συνεχόμενα χρόνια, έρχεται τώρα να μας αποκλείσει και από το σχέδιο «Πολιτισμός» για το 2025».
«Καλούμε τη Βουλή και όλα τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να παρακολουθούν αδιάφορα», καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας «διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη».
Πηγή: ΚΥΠΕ
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)