Μπαίνει στην ΑΙ εποχή η Υπηρεσία Μέριμνας-Αποκτά σύντομα ψηφιακό βοηθό

Τις τροποποιήσεις που έγιναν στα στεγαστικά σχέδια, ώστε να βρίσκονται οι πρόσφυγες στο επίκεντρο, εξήγησε στην αρμόδια Επιτροπή το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επεσήμανε πως στόχος είναι να μην χάνεται η ιδιότητα του πρόσφυγα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκε πως η Υπηρεσία Μέριμνας αναμένεται να περάσει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς σύντομα θα αποκτήσει ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες, με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για έγκριση των αιτήσεων.

Στην Επιτροπή Προσφύγων παρουσιάστηκε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μέριμνας, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ανέλυσε στους βουλευτές τις τροποποιήσεις στις οποίες προέβησαν, όσον αφορά στα στεγαστικά σχέδια και να μην υπάρχει θυματοποίηση των προσφύγων. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, έγινε ενίσχυση του σχεδίου για ανάπλαση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2019. Σημείωσε πως το εν λόγω σχέδιο δέχθηκε σειρά από βελτιώσεις και τροποποιήσεις για να διευρυνθεί ο κατάλογος και να διαπιστωθούν τα κενά.

«Έγινε κύκλος διαβουλεύσεων και τον Ιούνιο να γίνει μεγάλη τροποποίηση προνοιών, όπως τους επαναπατρισθέντες και φοιτητές που έπρεπε να περιμένουν πέντε χρόνια, έκλεισε το κομμάτι με την προκαταβολή. Προηγουμένως απαιτείτο έγκριση δανείων και είχε τεθεί ότι πολλοί είχαν πρόβλημα και έπρεπε να προσκομίσουν προκαταβολή, εμείς πλέον δεχόμαστε και την προσφορά δανείου. Μαζί με αυτή τη συμφωνία δίνεται επιστολή από πλευράς μας ότι πληροί όλες τις διαδικασίες και μπορεί να λάβει το ποσό. Με αυτό μπορεί να πάει κάποιος στην τράπεζα, να λάβει το δάνειο και να φέρει την συμφωνία για να μπορεί να εγκριθεί. Δεν είχαμε παράπονα ότι δεν ακολουθείται η διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο επίκεντρο της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης οι νεαροί πρόσφυγες-Οι προτεραιότητες για το 2025

Πέραν τούτου, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, υπάρχει ακόμη μία αλλαγή, η οποία αφορά στην περαιτέρω στήριξη των προσφύγων, ώστε να μην χαθεί η ιδιότητά τους, στις περιπτώσεις που τόσο οι πρόσφυγες, όσο και οι υπόλοιποι πολίτες αξιοποιούν το σχέδιο. «Ένας πρόσφυγας παίρνει 20% περισσότερη βοήθεια. Είναι σε όλες τις περιοχές αυτό. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι στην ύπαιθρο, η προσφυγική ιδιότητα κάποιου χανόταν. Ένας πρόσφυγας αν έμενε σε αστική περιοχή θα λάμβανε μία χορηγία 30,000 ευρώ για παράδειγμα και όταν έφευγε για να πάει στην ύπαιθρο λάμβανε την ίδια χορηγία. Ένας μη πρόσφυγας που έμενε σε αστική περιοχή, όταν έφευγε και πήγαινε στην ύπαιθρο, λάμβανε την ίδια χορηγία με ένα πρόσφυγα και με αυτό τον τρόπο θεωρούσαμε ότι χάνεται η προσφυγική ιδιότητα».

Όσον αφορά στο σχέδιο για τα νεαρά ζευγάρια κάτω των 41, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μέριμνας υπέδειξε ότι το εν λόγω σχέδιο είχε στόχο να παρασχεθεί στήριξη σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, η οποία δεν είχε καμία πρόσβαση στην εξεύρεση στέγης. Εξήγησε, παράλληλα, πως δεν ήταν πρόθεση να βοηθηθούν τα ζευγάρια που είχαν πρόσβαση στη στέγη και ήθελαν να πληρώνουν λιγότερα, αλλά να στηριχθούν όσοι δεν είχαν καθόλου πρόσβαση. Όσον αφορά στις αιτήσεις, επεσήμανε πως υπήρχαν πέραν των 1,000 αιτήσεων, όμως μπήκαν κάποιες πρόνοιες και ζητούσαν συγκεκριμένα έγγραφα και αποφασίστηκε όπως δοθεί χρόνος για να τα συλλέξουν οι δικαιούχοι.

Αναφορικά με τα σχέδια της Μέριμνας, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως με τις αλλαγές, το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να επιλύσει εμπόδια που βρέθηκαν από τη μελέτη των σχεδίων, για τη στήριξη των αιτητών. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι υπήρχε χρονικό περιθώριο από την ημέρα που ένας αιτητής αγόραζε ένα διαμέρισμα, αγνοώντας το γεγονός ότι χρειαζόταν μία χρονοβόρα διαδικασία για να εκδοθεί πολεοδομική άδεια. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε αλλαγή της διαδικασίας και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, πλέον προσαρμόζονται οι απαιτήσεις της Κυβέρνησης στο παζάρι.

Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μέριμνας προέβη σε μία εξήγηση των αλλαγών, και μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην οριζόντια αύξηση των εισοδηματικών ορίων κατά €5.000 για κάθε κατηγορία για τα στεγαστικά σχέδια που αφορούν την ανέγερση και την αγορά κατοικίας, και εναρμόνιση του εισοδηματικού ορίου για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης. «Είχαμε δύο επιλογές να αυξήσουμε την βοήθεια ή τα εισοδηματικά κριτήρια. Κρίθηκε σκόπιμο παρά να αυξηθεί το ποσό, προτιμήσαμε να αυξήσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια, για να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Στον ίδιο τομέα επειδή υπήρχαν μικρές υπερβάσεις και έπρεπε να ακολουθηθεί μία διαδικασία, δόθηκε περιθώριο υπέρβασης 10% για να λαμβάνει κάποιος βοήθεια, αποκόπτοντας την υπέρβαση».

Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως έγινε προσθήκη πρόνοιας για έγκριση της αίτησης και παραχώρησης ολόκληρου του ποσού στεγαστικής βοήθειας στις περιπτώσεις που το ένα μέλος του ζεύγους είναι μη εκτοπισθέντας και κατείχε μια οικιστική μονάδα, την οποία αποξένωσε τουλάχιστον πέντε έτη πριν τη σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης με το άλλο μέλος του ζεύγους (αιτητή/αιτήτρια), ενώ έγινε τροποποίηση κριτηρίου, ούτως ώστε στις περιπτώσεις που υπήρξε αποξένωση οικιστικής μονάδας η οποία δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της οικογένειας να εγκρίνεται η αίτηση για το ποσό που ισχύει για μονήρες άτομο (μέχρι €20.000).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα

Μπαίνει στην ΑΙ εποχή η Υπηρεσία Μέριμνας

Σημειώνεται πως ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι υπήρξε διαφοροποίηση στις αιτήσεις, καθώς από 15 σελίδες έγιναν δέκα, καθώς αφαιρέθηκαν αχρείαστα στοιχεία και δεν ζητούνται πλέον τόσες βεβαιώσεις, όσο προηγουμένως.

Απαντώντας σε σχόλιο βουλευτή ότι πρέπει να ψηφιοποιηθούν, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως έχουν αρχίσει οι διαδικασίες, ώστε σύντομα να υπάρχει ένα σύστημα για διευθέτηση ραντεβού και για πληροφόρηση του κοινού, ενώ έχει ετοιμαστεί και ένας μακρύς κατάλογος με ερωτοαπαντήσεις σε καίρια ζητήματα.

Πέραν τούτου, ο Λοΐζος Χατζηβασιλείου σημείωσε πως στα σκαριά είναι και η δημιουργία ενός ψηφιακού βοηθού στην Υπηρεσία Μέριμνας, μέσω του οποίου ο πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση και να αξιολογεί τα δεδομένα που υπάρχουν, βάσει των προνοιών των σχεδίων. Όπως εξήγησε, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου, ενδέχεται να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων και οι αιτητές θα έχουν απάντηση στην οθόνη τους απευθείας.

Δειτε Επισης

«Παγώνουν» προσωρινά οι τιμολογήσεις για αποχετευτικό στον Συνοικισμό Λιβαδιών
Τελεσίγραφο Νετανιάχου σε Χαμάς-Απελευθερώστε τους ομήρους ή καταρρέει η εκεχειρία
Εξαίρεση από Ripple control σε φωτοβολταϊκά ζητά για τους ευάλωτους καταναλωτές η ΟΠΑΚ
Εξόργισε η Πισπιρίγκου στο Δικαστήριο-«Καλή μάνα μπορεί να μην ήμουν, αλλά όχι δολοφόνος»
Αντιπαράθεση καλλιτεχνών με Υφυπουργείο Πολιτισμού για το νομοσχέδιο της κατοχύρωσης
Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης
Νομοθετική πρωτοβουλία για τιτλοποίηση 60 προσφυγικών οικιών στην Επιτροπή Προσφύγων
Απαντήσεις Αννίτας στην Συναγερμική παραφιλολογία-Δεν υπάρχει εισήγηση για αυτόματη υποψηφιότητα του προέδρου
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Βρετανού γιατρού-Την Πέμπτη αποφασίζεται αν θα μείνει υπό κράτηση ο Αϊκούτ
Πάνω από δύο έτη η αναμονή για υπηκοότητα λόγω γάμου με Κύπριους