Στο τελικό στάδιο η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για το επίδομα τέκνου, καθυστέρηση για το μονογονεϊκό

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας με τους φορείς, όσον αφορά στις αλλαγές για το επίδομα τέκνου, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως η αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια ήταν ένα πάγιο αίτημα της οργάνωσης πολυτέκνων. Στο μεταξύ, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο επίδομα των μονογονεϊκών οικογενειών παρατηρείται μία καθυστέρηση, με τη Μαριλένα Ευαγγέλου να αναφέρει πως οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να μελετήσει τις εισηγήσεις της οργάνωσης των μονογονιών, πριν προχωρήσει με το τελικό κείμενο.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, παρευρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, ώστε να την ενημερώσει για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι αλλαγές στο επίδομα τέκνου και συγκεκριμένα, η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος τέκνου, ώστε να καλύπτει ολόκληρη τη μεσαία τάξη, ενώ περίπου 16,000 παιδιά επιπλέον θα επωφεληθούν από το σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης.

Όπως ανέφερε η κα. Ευαγγέλου, επρόκειτο για μία ανάγκη που εντοπίστηκε πολύ πριν την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης, ωστόσο αυτή τη στιγμή, με την πορεία της οικονομίας και την ανάκαμψή της, είναι σε θέση να υλοποιηθούν οι αλλαγές. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι είναι μίας εξαιρετικής σημασίας απόφαση, που θα έχει επίδραση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, καθώς στηρίζει τους γονείς και τα παιδιά.

«Η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων μεταφράζεται σε περισσότερους δικαιούχους και μεταφράζεται ότι περισσότερες οικογένειες επωφελούνται για το σχέδιο για δίδακτρα και σίτιση σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς. Το σχέδιο αυτό έχει διευρυνθεί δύο φορές για να καλύπτει όλους τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου. Το επίδομα τέκνου αυξήθηκε κατά 5%. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεστε λεπτομέρειες. Οι εξαγγελίες έγιναν για να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα γίνει το 2025. Έγινε επεξεργασία από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Είμαστε κοντά στο να θέσουμε το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση».

Στη συνέχεια, απαντώντας ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, η κα. Ευαγγέλου σημείωσε πως η κοινωνική πολιτική και ειδικά όσον αφορά στη στήριξη των οικογενειών, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική. «Εμείς κάναμε αποδεκτό ένα αίτημα της οργάνωσης των πολυτέκνων και γι’ αυτό έγινε η κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτή την ομάδα. Για τη στήριξη των πολύτεκνων αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ένταξή τους στο επίδομα τέκνου. Είναι αρκετά που συνθέτουν την πολιτική μας σε σχέση με τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και ευρύτερα της στήριξης των οικογενειών και των παιδιών».

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκαθάρισε πως με αυτή την αλλαγή, έρχονται να στηριχθούν και οι οικογένειες που έχουν περισσότερα από τέσσερα παιδιά και θεωρούνται υπερπολύτεκνες, χωρίς να προσμετρούνται τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τους μονογονιούς

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για αλλαγές στο επίδομα για τις μονογονεϊκές οικογένειες και συγκεκριμένα, στην πρόνοια για τους μονογονιούς που συμβιώνουν με άλλο άτομο και επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε το Υφυπουργείο μπήκε σε δημόσια διαβούλευση. Έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, κατατέθηκαν απόψεις, τέθηκε άποψη ότι δεν καλέσαμε την οργάνωση που εκπροσωπεί τους μονογονιούς σε διαβούλευση, οπότε είπα να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Η Μαριλένα Ευαγγέλου επεσήμανε πως μετά την αντίδραση αυτή, έγινε μία συνάντηση τον Οκτώβριο, ακούστηκαν οι θέσεις της οργάνωσης των μονογονιών, οι οποίες ωστόσο, όπως ανέφερε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, έθεταν άλλη βάση από αυτή που είχαν διαβουλευτεί προηγουμένως. «Θεώρησα καθήκον μου να μελετήσω τα αιτήματά τους. Γίνεται μία αναλογιστική μελέτη για να δούμε ποιοι θα μπορούν να είναι νέοι δικαιούχοι. Έμειναν κάποιες λεπτομέρειες. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν επειδή επεξεργαζόμασταν τα αιτήματα και πλέον θα είμαστε σε θέση να τα ρυθμίσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να μην υπάρχει κλειδαρότρυπα. Γνωρίζουμε τη φιλοσοφία του επιδόματος. Δεν μπορώ να αφήσω τους λειτουργούς της Υπηρεσίας να ασκούν έλεγχο της κλειδαρότρυπας και γι’ αυτό γίνεται η επεξεργασία».

Κληθείσα να αναφερθεί στην ιδρυματική πολιτική, η κα. Ευαγγέλου σημείωσε πως «έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της με την εισαγωγή των στεγών στο σχέδιο. Έχει ενταχθεί πέραν του 60% των στεγών των ηλικιωμένων στο σχέδιο και θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στο τέλος του μήνα».

Δειτε Επισης

Αντιπαράθεση καλλιτεχνών με Υφυπουργείο Πολιτισμού για το νομοσχέδιο της κατοχύρωσης
Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης
Νομοθετική πρωτοβουλία για τιτλοποίηση 60 προσφυγικών οικιών στην Επιτροπή Προσφύγων
Πάνω από δύο έτη η αναμονή για υπηκοότητα λόγω γάμου με Κύπριους
Οδικό χάρτη για χαλλούμι ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι-Δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις
Τον Μάιο αναμένεται η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας-Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές
Μπαίνει στην ΑΙ εποχή η Υπηρεσία Μέριμνας-Αποκτά σύντομα ψηφιακό βοηθό
Στο 20% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Φεβρουαρίου
Το 13% των εργαζομένων απουσίασαν από τη δουλειά λόγω ψυχολογικής πίεσης-Τι δείχνει έρευνα στην Κύπρο
Πώς απαντά ο Δήμος Λευκωσίας για τις αυξήσεις στην Έγκωμη-«Εγκρίθηκαν συντριπτικά, όχι ελαφρά τη καρδία»