Θέλουν να... γιατρέψουν τις στρεβλώσεις με τις άδειες ασθενείας στο Δημόσιο-Οι αλλαγές που προωθούνται

Στρεβλώσεις και εκμετάλλευση από μερίδα δημοσίων υπαλλήλων στη χορήγηση αδειών ασθενείας διαπιστώνει το Υπουργείο Οικονομικών και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρά στην ένταξη νέων κανονισμών, ώστε να μειωθούν φαινόμενα παρόμοιας φύσης. Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με τις συντεχνίες να εκφράζουν διαφωνίες για τους νέους κανονισμούς, ενώ διατυπώθηκαν παράπονα για ελλιπή διαβούλευση επί των προτεινόμενων αλλαγών.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, στις βασικές αλλαγές των κανονισμών περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους υπαλλήλους που διορίζονται στη Δημόσια Υπηρεσία να μεταφέρουν την άδεια που δικαιούνταν στην προηγούμενη υπηρεσία τους από έτος σε έτος. Όσον αφορά τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι η υπηρεσία θα αναγνωρίζει την κλιμάκωση της άδειάς τους, με την εφαρμογή του μέτρου να γίνεται αναδρομικά από το 2028.

Παράλληλα, στους νέους κανονισμούς προτείνεται η τροποποίηση της υφιστάμενης πρόνοιας που προβλέπει πως, αν κάποιος υπάλληλος απουσιάζει με άδεια ανάπαυσης και ασθενήσει, θα μπορεί, με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, να διακόψει την άδεια ανάπαυσης και να του χορηγείται άδεια ασθενείας.

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν μείωση του ορίου συσσώρευσης τόσο της άδειας ανάπαυσης όσο και της άδειας ασθενείας, ενώ προωθούνται νέες διατάξεις που προβλέπουν 28 ημερολογιακές ημέρες άδειας ασθενείας. Αν προκύψει ανάγκη μεγαλύτερης απουσίας, προβλέπονται τρεις εξάμηνες παρατάσεις μέσα σε διάστημα τριών ετών. Κατά το πρώτο εξάμηνο της παράτασης, ο ασθενής δημόσιος υπάλληλος, θα αμείβεται με το 100% του μισθού του, το δεύτερο εξάμηνο με το 60% των απολαβών του και το τρίτο εξάμηνο με το 50%. Επιπλέον, ο προϊστάμενος θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει την ιατρική βεβαίωση σε ιατροσυμβούλιο για επιβεβαίωση της εγκυρότητάς της. Για πρόσθετη απουσία λόγω υγείας, ο εργαζόμενος θα αμείβεται βάσει των προνοιών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως αναφέρθηκε, με τα υφιστάμενα δεδομένα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δικαιούνται 42 ημέρες άδειας ασθενείας, καθώς και οκτώ ημέρες χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού. Οι νέοι κανονισμοί μειώνουν τις ημέρες αυτές από οκτώ σε έξι. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μερίδα εργαζομένων στο Δημόσιο χρησιμοποιούσε τις άδειες ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό για λόγους ανάπαυσης, ώστε να μη χάνεται χρόνος από την κανονική τους άδεια.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η συνετή χρήση της άδειας ασθενείας, καθώς, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν παράπονα από προϊσταμένους για καταχρήσεις από υφισταμένους τους.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν συμφωνούν με τις αλλαγές και εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση. Παράλληλα, ζήτησαν διασφάλιση για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και θα απουσιάζουν πέραν της τριετίας από την εργασία τους, ώστε να μην έχουν απώλεια εισοδήματος, γεγονός που θα τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ούτε οι ίδιοι είναι υπέρ των καταχρήσεων, καθώς αυτές δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου. Τόνισαν, επίσης, ότι λόγω των καταχρήσεων, κάποιοι υπάλληλοι εργάζονται περισσότερο για να καλύψουν τα κενά, ενώ άλλοι αμείβονται χωρίς να εργάζονται.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζαννέτου, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι, παρά το γεγονός πως δεν κλήθηκε στη διαβούλευση, προχώρησε σε αυτεπάγγελτες εισηγήσεις. Όπως ανέφερε, διαπίστωσε και η ίδια στρεβλώσεις, επισημαίνοντας ότι, όταν ένας υπάλληλος ξεπερνούσε τις 42 ημέρες άδειας ασθενείας και παραπεμπόταν σε ιατροσυμβούλιο, η εξέταση αυτή δεν πραγματοποιούνταν ποτέ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η εξέταση αφορούσε την περίπτωση και όχι τον ασθενή και πολλές φορές, γινόταν αφότου ο δημόσιος υπάλληλος επέστρεφε στα καθήκοντά του.

Επιπρόσθετα, η Επίτροπος εξήγησε ότι, όταν ένας δημόσιος υπάλληλος συμπλήρωνε το εξάμηνο και επέστρεφε στην εργασία του, ενεργοποιούνταν αυτομάτως οι 42 ημέρες άδειας ασθενείας που είχε στη διάθεσή του. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν κάνουν όλοι κατάχρηση του συστήματος, αλλά με τους υφιστάμενους κανονισμούς μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί εύκολα.

Πάντως, όπως ειπώθηκε από βουλευτές, θα πρέπει να γίνει ορθή διαβούλευση ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να συμφωνηθεί το τελικό πλαίσιο των κανονισμών και να επανέλθει το ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Αναμένουν αποτελέσματα 1ης μέρας e-kalathi υπεραγορές και καταναλωτές
Θέλουν να... γιατρέψουν τις στρεβλώσεις με τις άδειες ασθενείας στο Δημόσιο-Οι αλλαγές που προωθούνται
Φωτογραφική Έκθεση “Okusiima” – Ένα Ταξίδι Ευγνωμοσύνης και Ελπίδας από την Ουγκάντα
Διαφωνία ΟΕΛΜΕΚ με δήλωση ΥΠΑΝ για νέο σύστημα αξιολόγησης-«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αύξηση ποινών σε σφετεριστές ε/κ περιουσιών
Καταβλήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπαλλήλων ΡΙΚ με πραγματικά στοιχεία
Μετά από δύο χρόνια μείωση κόστους ηλεκτρισμού-«Η εγκατάσταση ΑΠΕ ο μόνος τρόπος»
Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για Υποστηρικτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις συντεχνίες ΡΙΚ για μη καταβολή συντάξεων
Σωρεία παραπόνων για φάρμακα στο Παρατηρητήριο ΟΣΑΚ τον Ιανουάριο