Ανατροπή από Εφετείο στην υπόθεση απόδρασης του Σουηδού-Ελεύθεροι υπό όρους ο αστυνομικός και η δικηγόρος

Ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση το Εφετείο σε σχέση με την κράτηση του αστυνομικού και της δικηγόρου που παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, αναφορικά με την απόδραση του Σουηδού από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο κατηγορητήριο, με όλους τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικηγόρος και του αστυνομικού τελικά η 54χρονη στην υπόθεση του Σουηδού δραπέτη-Σε δίκη και προφυλακιστέοι

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Κύπρος Ανδρέου, κατέθεσε έφεση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως το πρωτόδικο Δικαστήριο, δεν αξιολόγησε ορθά τη βαρύτητα των δεσμών των κατηγορουμένων με τη Δημοκρατία και απομόνωσε τη σοβαρότητα των αδικημάτων, δεν αποτίμησε αυτόν καθ' αυτόν τον κίνδυνο φυγοδικίας αλλά προέβη στην αποτίμηση γενικών ενδεχομένων, περιλαμβανομένου του κινδύνου διαφυγής μέσω των κατεχομένων περιοχών, πως εσφαλμένα κατέληξε ότι υπήρξε κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων, ο οποίος συνάγεται από τον προσχεδιασμό της όλης εγκληματικής ενέργειας και ότι εσφαλμένα δεν αιτιολόγησε τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την υπεράσπιση.

Αξιολογώντας τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, το Εφετείο έκρινε πως σε δεν προκύπτει κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «το Πρωτόδικο Δικαστήριο στηρίχθηκε απλώς στην επαγγελματική ιδιότητα του κάθε Εφεσείοντος, καταλήγοντας ότι την είχαν χρησιμοποιήσει για να ενεργήσουν με τρόπο που καταδεικνύει «πονηριά». Η κατάληξη αυτή αποτελούσε ανεπίτρεπτο άλμα και δεν δικαιολογείτο μόνο από τα όσα είχαν τεθεί ενώπιον του Πρωτόδικου Δικαστηρίου».

Αποδεκτός, έγινε και ο λόγος έφεσης που αφορούσε τον κίνδυνο φυγοδικίας, με το Εφετείο να διαφωνεί με την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, υποδεικνύοντας πως «απομόνωσε τη σοβαρότητα και τη φύση των αδικημάτων ή ότι προέβη στην αποτίμηση γενικών ενδεχομένων χωρίς να αποτιμήσει τον κίνδυνο φυγοδικίας».

Όπως αναφέρει το Εφετείο, προκύπτει από το ίδιο το κείμενο της απόφασης, ότι το Δικαστήριο κατέγραψε όσα του είχαν αναφερθεί σε σχέση με τις προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων, καταλήγοντας παρά ταύτα ότι ο κίνδυνος φυγοδικίας υφίστατο.

«Εντούτοις, θεωρούμε ότι το Πρωτόδικο Δικαστήριο έσφαλε στην βαρύτητα που έδωσε στις συγκεκριμένες προσωπικές περιστάσεις και δεσμούς των συγκεκριμένων Εφεσειόντων με την Κύπρο. Αποτελεί εδραιωμένη αρχή, την οποία κατέγραψε και το ίδιο το Πρωτόδικο Δικαστήριο, ότι ο κανόνας πως οι υπόδικοι αφήνονται ελεύθεροι κάμπτεται μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι. Στην Πρωτόδικη Απόφαση σημειώνονται μεν οι δεσμοί εκάστου Εφεσείοντος με την Κύπρο, όμως η μόνη αιτιολογία ως προς το γιατί αυτοί δεν ήσαν ικανοποιητικοί για να αποτρέψουν τους Εφεσείοντες από το φυγοδικήσουν ήταν ότι «δεν μπορούν οι προσωπικές συνθήκες και οι δεσμοί των Κατηγορούμενων με την Κύπρο να επενεργούν ως ασπίδα ώστε να υπερφαλαγγιστεί η σοβαρότητα των αδικημάτων και κατ' επέκταση να εξαλείψουν τον κίνδυνο φυγοδικίας τους». Δεν έγινε, συναφώς, η απαραίτητη συνεκτίμηση όλων των αντικειμενικών και υποκειμενικών δεδομένων, για να αποτιμηθεί η πιθανότητα να διαφύγουν οι συγκεκριμένοι Εφεσείοντες».

Επιπρόσθετα, το Εφετείο ανέφερε πως στη βάση των ιδιαίτερων περιστάσεων της υπόθεσης και ιδίως επειδή δεν έχει εξεταστεί δεόντως το ζήτημα από το πρωτόδικο Δικαστήριο στη βάση των καθιερωμένων αρχών, κρίνει ότι οι δεσμοί των κατηγορουμένων με την Κύπρο και οι προσωπικές τους περιστάσεις θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της απόλυσης υπό όρους, ενώ υπέδειξε πως πως «η όποια σκέψη διαφυγής είναι μειωμένη».

Συνεπώς, το Εφετείο διέταξε όπως αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, στους οποίες περιλαμβάνεται εγγύηση ύψους €15.000 σε μετρητά, ενώ θα παραδώσουν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στην Αστυνομία. Επίσης, τα ονόματα τους θα τεθούν στον κατάλογο προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία (stop list) και ή η διέλευση στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ θα πρέπει να παρουσιάζονται στον Αστυνομικό Σταθμό τρεις φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο περιλαμβάνει για όλους επτά κατηγορίες, ενώ ο Σουηδός δραπέτης αντιμετωπίζει επιπρόσθετες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την απόδραση, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, η δικηγόρος, την οποία ενέπλεξε στην υπόθεση ο δραπέτης, όπου την έδειξε ως συνεργό, αντιμετωπίζει και την κατηγορία της παροχής συνδρομής κρατούμενο με σκοπό την απόδραση, καθώς και την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τον 44χρονο αστυνομικό, ο οποίος φέρεται να ήταν το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τον Σουηδό με την δικηγόρο, ενώ του καταλογίζεται και περισσότερο εμπλοκή στο σχέδιο απόδρασης, αντιμετωπίζει επίσης επιπρόσθετες κατηγορίες που αφορούν την συνδρομή του σε κρατούμενο, κατάχρηση εξουσίας και συναλλαγές που υποδηλώνουν διαφθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες αποκαλύψεις για την απόδραση του Σουηδού-Προσέγγισαν ιερέα για εικονικό γάμο, βαθαίνει η εμπλοκή αστυνομικού

Δειτε Επισης

Υπό διήμερη κράτηση δύο πρόσωπα για επίθεση εναντίον 26χρονου ποδοσφαιριστή
Έκλεψαν εργαλεία αξίας δύο χιλιάδων ευρώ και πιάστηκαν ενώ έκοβαν βόλτες στη Λεμεσό
Υπό τετραήμερη κράτηση οι πέντε για τις 10 χιλιάδες κούτες τσιγάρα
Ανατροπή από Εφετείο στην υπόθεση απόδρασης του Σουηδού-Ελεύθεροι υπό όρους ο αστυνομικός και η δικηγόρος
Πάνω από εννέα χιλιάδες τροχαίες παραβάσεις μέσα σε μία εβδομάδα παγκύπρια
Μετά τη λήψη αποτελεσμάτων επιστημονικών εξετάσεων τα αίτια θανάτου 62χρονου
Άρχισε η απομάκρυνση επικίνδυνων χημικών αποβλήτων από το Astrasol-«Έπρεπε να γίνει προ πολλού»
Αναβολή για 14/2 στη δίκη για πολιτογραφήσεις που σχετίζονται με Al Jazeera
Νέος συναγερμός για παρακολουθήσεις με πλοκάμια σε Κύπρο και Ελλάδα-Πώς εμπλέκεται το WhatsApp
Κατήγγειλε επίθεση μετά τη λήξη αγώνα του αγροτικού πρωταθλήματος 26χρονος-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα