Περιμένουν την έγκριση του νομοσχεδίου για τα αγγλόγλωσσα προγράμματα Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ

Αναμένουν από τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο για αγγλόγλωσσα προγράμματα στα πανεπιστήμια, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι «αναμένουμε από τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Σε πρώτη φάση αναμένουμε από την Επιτροπή Παιδείας να προωθήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και εκεί ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», ανέφερε, σημειώνοντας πως κάποιοι παραμένουν προσκολλημένοι «σε ιδεοληψίες και σε αγκυλώσεις του παρελθόντος».

«Έχουμε κουραστεί να συζητούμε αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα, το οποίο ξεκίνησε από το 2016 όταν εγκρίθηκε η νομοθεσία για την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Τώρα αυτό που εκκρεμεί είναι οι κανονισμοί. Άρα από το 2016 μέχρι τώρα, 9 σχεδόν χρόνια συζητούμε τους κανονισμούς και έχουν γίνει αλλεπάλληλες συνεδρίες , έχει πει ο καθένας τις απόψεις του πάρα πολλές φορές και βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο που το νομοσχέδιο είναι ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας», πρόσθεσε. Πρέπει, συνέχισε ο Πρύτανης, να ξεκολλήσει από εκεί και να πάει στην Ολομέλεια.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί φορείς θεωρούν πως πλήττεται το δημόσιο σχολείο, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως «το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έρθουν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα κάτω από τους ίδιους όρους που προνοεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για τα δικά μας τα δημόσια. Δεν κινδυνεύει το δημόσιο σχολείο από τα ξενόγλωσσα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων και κινδυνεύει μόνο από τα δικά μας; ».

«Το δημόσιο σχολείο δεν κινδυνεύει από τα ξενόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Κινδυνεύει από το αναχρονιστικό σύστημα εκπαίδευσης που έχουμε και πρέπει να αλλάξει, και εγώ βλέπω κάποιες θετικές κινήσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα, κινδυνεύει το δημόσιο σχολείο από το σύστημα το αναχρονιστικό και δεν μέμφομαι τους εκπαιδευτικούς, διότι εγώ τους εκπαιδευτικούς της Μέσης τους θεωρώ ήρωες, διότι είναι εκεί και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και να προλάβουν ύλη, κλπ. Και κινδυνεύει και από την παραπαιδεία, η οποία χτίστηκε κυρίως γύρω από τις παγκύπριες και μιλάμε παραπαιδεία πολλών εκατομμυρίων», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πονεμένη συζήτηση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και η ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας

Ανέφερε πως «το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσφέρουν ξενόγλωσσα και δεν κινδυνεύει το σύστημα των σχολείων. Ούτε στην Ολλανδία κινδυνεύει το σύστημα τους επειδή έχουν ξενόγλωσσα. Και στη Γαλλία , που έχουν ένα φανατισμό με τη δική τους γλώσσα, προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα. Δεν κινδυνεύει εκεί το δημόσιο σχολείο επειδή προσφέρουν αγγλόφωνα. Μόνο στην Κύπρο κινδυνεύει το δημόσιο σχολείο; Κινδυνεύει από κάποια ξενόγλωσσα που είναι περιορισμένα σε αριθμό και θα έχουμε καμία 150αρια φοιτητές στο σύνολο ; Πως κινδυνεύει το δημόσιο σχολείο; Νομίζω αυτές είναι φοβίες του παρελθόντος . Πρέπει να προχωρήσουμε. Έχουμε μείνει πίσω», σημείωσε.

Όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, προσφέρουν ξενόγλωσσα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έμεινε πίσω.

«Μας κρατούν καθηλωμένους αυτοί οι αναχρονισμοί και αυτή η έλλειψη της νομοθεσίας που θα μας επιτρέπει να προσφέρουμε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Θέλουμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές. Η διεθνοποίηση είναι στόχος όλων των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο δικός μας στόχος. Τα ελληνικά πανεπιστήμια το έχουν αντιληφθεί και θεσπίζουν προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες. Εμείς μείναμε πίσω διότι υπάρχουν φοβίες ότι θα μειωθούν οι θέσεις στα προγράμματα που είναι ελληνόφωνα, υπάρχουν φοβίες ότι αν μπουν δίδακτρα στα ξενόγλωσσα θα μπουν και στα ελληνόφωνα, κλπ. Αυτές είναι φοβίες. Έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά κάποιοι επιμένουν να καλλιεργούν ένα κλίμα και αντιπαράθεσης και φόβου», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις στα ελληνόγλωσσα, λόγω του ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα τα αγγλόγλωσσα, προσθέτοντας πως οι θέσεις και στα ελληνόγλωσσα και στα ξενόγλωσσα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το πανεπιστήμιο εγκρίνει τους αριθμούς και τον τελικό λόγο τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του αριθμού των εισακτέων», πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης ανέφερε, παράλληλα, ότι έχει εκφράσει και κάποιες απόψεις για τις παγκύπριες εξετάσεις, πώς θα εκσυγχρονιστούν , ώστε να είναι περισσότερες αξιοκρατικές.

Διευκρίνισε, επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, ότι στα ξενόγλωσσα θα φοιτούν κυρίως ξένοι φοιτητές και ενδεχομένως κάποια παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έμειναν με απορίες οι βουλευτές για τα ξενόγλωσσα προγράμματα πανεπιστημίων-Αναμένουν απαντήσεις

«Εγώ δεν αναμένω ότι θα έχουμε πολλές αιτήσεις από τα ιδιωτικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που πάει στα ιδιωτικά , πηγαίνει για να πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία. Όμως υπάρχουν και κάποια παιδιά που για κάποιους λόγους είτε προσωπικούς, είτε οικογενειακούς, είτε ιατρικούς αδυνατούν να πάνε στο εξωτερικό. Γιατί αυτά τα παιδιά να μην έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας τους με αυτές τις διεθνείς εξετάσεις;", διερωτήθηκε.

"Μιλάμε για μικρό αριθμό και υπάρχουν και παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο που παρακάθονται σε διεθνείς εξετάσεις και πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές. Δεν παρακάθονται όλοι οι απόφοιτοι των δημοσίων σχολείων στις παγκύπριες. Είναι κάποια παιδιά που επιλέγουν αλλού να πάνε να σπουδάσουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πανεπιστήμιο για όλους τους Κυπρίους, και για τους Ελληνοκύπριους, και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Μαρωνίτες, και  για όλους.

«O αριθμός των Τουρκοκύπριων φοιτητών που έχουμε είναι μετρημένος στο ένα χέρι, διότι η διδασκαλία είναι στα ελληνικά. Έχουμε κάτω από 5 σε κάποια προγράμματα που η διδασκαλία είναι στα αγγλικά. Αν έχουμε τα αγγλόφωνα προγράμματα θα έχουν τη δυνατότητα και τα παιδιά αυτά να σπουδάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας τους. Υπάρχει ενδιαφέρον από Τουρκοκύπριους να έρθουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γιατί να μην σπουδάζουν αυτά τα παιδιά στο δικό μας πανεπιστήμιο και να τους στερείται και αυτούς η φοίτηση;», πρόσθεσε.    

Επεσήμανε, επίσης, ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φοιτούν ξένοι φοιτητές σε ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Είναι μύθος ότι δεν θα προσελκύσουμε ξένους φοιτητές. Τα προγράμματα που θα προσφέρουμε είναι λίγα και στοχευμένα. Είναι προγράμματα που θα έχουν την πιθανότητα προσέλκυσης αρκετών ξένων φοιτητών. Παράλληλα θα δοθεί και η ευκαιρία σε Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν», σημείωσε.

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Παναγιώτης Ζαφείρης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι έχει οκτώ χρόνια που συζητείται το θέμα σε ό,τι αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα . «Θεωρώ πως άμεσα πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια », πρόσθεσε και κάλεσε την Βουλή να προχωρήσει και να ψηφίσει τον νόμο για να μπορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια να παρέχουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένουν στις θέσεις τους ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένοι γονείς για τα ξενόγλωσσα προγράμματα

Ανέφερε, επίσης, ότι προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, γονείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Σημείωσε ότι κάποια ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη, θα απαντηθούν γραπτώς από το Υπουργείο.

Ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι «κάθε δύο χρόνια καλούνται τα δημόσια πανεπιστήμια σε συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας, μπροστά σε 30 κριτές, που δεν είναι κατ΄ ανάγκη όλοι γνώστες του πώς λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο, βγάζουν το θυμό τους πάνω στα πανεπιστήμια για οτιδήποτε και μετά εξαφανίζεται το θέμα ως δια μαγείας, λόγω παρεμβάσεων, θεωρώ εγώ, και εμφανίζεται ύστερα από δύο χρόνια για να γίνει η ίδια συζήτηση».

«Όλη αυτή την ιστορία θα την δείτε να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια , με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τα ίδια επιχειρήματα. Αυτές οι ερωτήσεις που τίθενται τώρα τέθηκαν και παλιά. Αν πάνε πίσω στα πρακτικά της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής θα βρουν τις απαντήσεις τις οποίες υποβάλλουν. Η συζήτηση έχει εξαντληθεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπουν καθηγητές, μαθητές και φοιτητές και καθορίζουν τα επόμενα βήματα για τα ξενόγλωσσα προγράμματα οι γονείς
Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι για υδατικό-«Επιβάλλεται τερματισμός της σπατάλης του νερού»
Περιμένουν την έγκριση του νομοσχεδίου για τα αγγλόγλωσσα προγράμματα Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα-Αλλάζει το σκηνικό από την Τρίτη
Τα παίρνουν λίγοι, φακελώνονται όλοι-Ο χρηματισμός γιατρών, η άδικη ισοπέδωση και ο φόβος ασθενών για καταγγελίες
Η πονεμένη συζήτηση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και η ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας
Ανησυχία Δήμου Ακάμα για αναστολή των εργασιών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο
Αποτύπωση με δορυφορικά, εναέρια και επίγεια μέσα του Μαυροκόλυμπου από το «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ»
Χριστοδουλίδης: Ευθύνη του κράτους η ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο
Συζήτησε με την Ζαχαράκη το ενδεχόμενο σύγκλησης κοινής διάσκεψης της ΕΕ για το στεγαστικό ο Ιωάννου