Δεν ανακοινώθηκε νέα συνάντηση, άγνωστο αν νοιώθει έτοιμος να συζητήσει ο Τατάρ
06:00 - 01 Φεβρουαρίου 2025
Ο μόνος που θεωρεί ότι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ παραμένουν εξίσου προσηλωμένοι, έχουν θέληση και έντονη επιθυμία και δηλώνει αισιόδοξος για θετικό αποτέλεσμα, όσον αφορά τα οδοφράγματα, είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος είχε το απόγευμα της Παρασκευής χωριστές συναντήσεις μαζί τους. Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν πότε ο Ερσίν Τατάρ θα ανταποκριθεί στην ετοιμότητα που επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος και θα αποφασίσει να συναντηθεί ξανά μαζί του.
Μάλιστα ο Τατάρ δεν έκανε καν δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στιούαρτ, ενώ συνηθίζει να είναι λαλίστατος. Ως εκ τούτου, ούτε και χθες ανακοινώθηκε ημερομηνία πραγματοποίησης της νέας συνάντησης. Αντιθέτως, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως μετέφερε στον εκπρόσωπο των ΗΕ πως είναι έτοιμος να συναντηθεί, εάν υπάρχει ανταπόκριση, αλλά δεν του πρότεινε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και του είπε πως αν προέκυπτε κάτι από την συνάντηση με τον κ. Τατάρ θα τον έπαιρνε τηλέφωνο, κάτι που δεν συνέβη μέχρι αργά το απόγευμα που έγιναν αυτές οι δηλώσεις.
Αυτός που έκανε, πάντως, σχετικές δηλώσεις στα κατεχόμενα ήταν ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος όχι απλώς δεν είναι θετικός στην πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά δεν εμφανίστηκε καν θετικός στην πρόταση του Ερσίν Τατάρ. Είπε ότι σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για άνοιγμα οδοφραγμάτων δεν θα την εμποδίσει, αλλά δεν θα την προσυπογράψει. «Ως θέμα αρχής, δεν βλέπω ζεστά το άνοιγμα πυλών. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές πύλες. Και πιστεύω ότι μερικές πύλες πρέπει να κλείσουν, εξετάζοντας σε τι ωφελούν. Υπάρχουν πύλες που δεν χρησιμοποιεί κανένας Τούρκος, τις χρησιμοποιούν μόνο Έλληνες», ανέφερε, ενώ παραπονέθηκε πως πρέπει να πληρώνουν «αστυνομικούς» και «τελωνειακούς».
Θεωρητικά αναμενόταν η νέα συζήτηση για τα οδοφράγματα να πραγματοποιηθεί πριν από την έλευση της Αναπληρώτριας ΓΓ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που θα βρίσκεται στη Λευκωσία πιθανότατα στις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι και το προτιμητέο σενάριο, καθώς η κ. Ντι Κάρλο θα έρθει για να ασχοληθεί με τη διευρυμένη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί πιθανώς εντός Μαρτίου, και θεωρητικά θα έκτιζε πάνω στο καλό κλίμα που θα δημιουργούσε μια συμφωνία για τα σημεία διέλευσης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν προέκυψε ούτε από την συνάντηση των διαπραγματευτών την Πέμπτη, ούτε από τα μηνύματα που στάλθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να διατηρείται η στάση αναμονής.
«Σημασία δεν έχει πότε θα γίνει. Σημασία έχει όταν γίνει ξανά μια τέτοια συνάντηση να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό μετρά. Δεν είναι πριν ή μετά. Αν είναι πριν, ακόμη καλύτερα. Ακόμη και αύριο είμαι έτοιμος να συναντηθώ. Έχει σημασία αν έχει αποτέλεσμα. Αναμένω να ενημερωθώ από τον κ. Στιούαρτ αν υπάρχει κάποια εξέλιξη», είπε πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς σχετικά.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως ο διάλογος δεν είναι κάτι που μας φοβίζει. «Σίγουρα, έχουμε πολλές ιδέες, έχουμε πολλές προτάσεις, είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, όπως αποδείξαμε και στην τελευταία συνάντηση που έγινε και, επαναλαμβάνω, δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Αυτός που φοβάται τον διάλογο είναι αυτός που δεν έχει θέσεις».
Ο ίδιος τόνισε πως «εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όπως είναι και η συνάντηση με την κ. ντι Κάρλο όταν επιβεβαιωθεί -διότι και για αυτό δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από πλευράς ΗΕ- είναι να υπάρξει συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα. Άρα, εκεί εστιάζονται όλες οι προσπάθειες. Χαιρετίζω το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικότερα κάποια Μόνιμα Μέλη, έχουν αυτό το έντονο ενδιαφέρον και ελπίζουμε να μετουσιωθεί σε θετικά αποτελέσματα», τόνισε.
Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, συζήτησε και με τον κ. Στιούαρτ, ενώ αναμένεται να τεθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών στον ίδιο τον ΓΓ, στην συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα μεταφέρει τα μηνύματα του Προέδρου, τα οποία σχετίζονται με την επερχόμενη πολυμερή συνάντηση και το γεγονός ότι πρέπει από πριν να υπάρξει αυτή η προεργασία για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Υπογράμμισε πως «δεν επιθυμούμε και σίγουρα δεν θα πάμε σε μια συνάντηση με την προσέγγιση να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».
Το αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεται, βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κάτι που εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετη την τουρκική πλευρά, που πέρασε και την χθεσινή μέρα να αναζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, αντί να επιδιώκει λύση του Κυπριακού.
Οι Τούρκοι δεν ενοχλήθηκαν απλώς που στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφερόταν ότι «με το ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα σχετικά περί Κύπρου ψηφίσματα και υπενθυμίζει την σημασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης, συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», αλλά και επειδή η διεθνής κοινότητα… ξέχασε να ζητήσει την άδεια του παράνομου κατοχικού μορφώματος για να διατηρήσει την ειρηνευτική δύναμη στο νησί. Τόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το λεγόμενο «υπεξ» στα κατεχόμενα εξαπέλυσαν μύδρους, τόσο επειδή όλοι αγνόησαν το ψευδοκράτος, όσο και για την αναφορά στη βάση λύσης που προνοείται από τα ίδια τα ψηφίσματα του Οργανισμού. Είναι, συνεπώς, σαφές γιατί χρειάζεται η προεργασία, την ανάγκη της οποίας τονίζει εμφαντικά ο Πρόεδρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Προεργασία για την πολυμερή έκανε ο Πρόεδρος με τον Στιούαρτ-Στο τραπέζι η δέσμη προτάσεων Χριστοδουλίδη
- Με πολιτική ίσων αποστάσεων υιοθετήθηκε το ψήφισμα για ανανέωση εντολής ΟΥΝΦΙΚΥΠ
- Δεν κλείδωσε ραντεβού για νέα συνάντηση, αναμένονται νέα από Στιούαρτ-«Είμαστε ένα βήμα μπροστά»
- Όχι απλώς δεν θέλει νέα οδοφράγματα ο λεγόμενος «υπεξ» αλλά ζητά να κλείσουν και λίγα από τα παλιά
- Μουρμούρα Τουρκίας-κατεχομένων για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Ήθελαν… έγκριση του ψευδοκράτους