Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
16:11 - 09 Ιανουαρίου 2025
Πεδίο διαμάχης μεταξύ των κομμάτων αποτελεί η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Κύπρο, το απόγευμα της Πέμπτης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν βαριές κουβέντες περί ταύτισης με ακραία κινήματα και ισλαμιστικές χώρες και υπεράσπισης της γενοκτονίας.
Η πρώτη αντίδραση για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο ήρθε από το ΑΚΕΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως «η επίσκεψη στην χώρα μας του Προέδρου του Ισραήλ, την ώρα που αυτό συνεχίζει τη γενοκτονία και τις μαζικές βαρβαρότητες στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αποτελεί βάναυση πρόκληση. Ο καλεσμένος του κ. Χριστοδουλίδη είναι ο αρχηγός της πολεμικής μηχανής που αυτή την ώρα εξολοθρεύει τον παλαιστινιακό λαό, εισβάλλει στα γειτονικά κράτη, επιτίθεται στον ΟΗΕ και καταπατά κάθε έννοια δικαίου και ηθικής».
Στην ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ είχε τονίσει πως θα στηρίξει τις δύο κινητοποίήσεις που είχε αποφασίσει το Παγκύπιο Συντονιστικό Συμβούλιο Ειρήνης, τόσο στον κυκλικό κόμβο αεροδρομίου Λάρνακας, όσο και έξω από το Προεδρικό. «Ο κυπριακός λαός είναι και πρέπει να είναι στην πλευρά της ειρήνης και του δικαίου, όχι στην πλευρά της κατοχικής δύναμης και των δολοφόνων», κατέληξε η ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ είχε απαντήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μέσω του εκπροσώπου του, Ονούφριος Κουλλά, ο οποίος επεσήμανε πως «το ΑΚΕΛ θέλει να διακόψουμε κάθε διπλωματική σχέση με μια ισχυρή χώρα στην περιοχή. Προκλητική είναι η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και όχι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου. Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας με όλα τα κράτη στην περιοχή μας, να χτίζει γέφυρες και όχι να γκρεμίζει».
Ο κ. Κουλλά πρόσθεσε ότι «η πολιτική κατεύθυνση του ΑΚΕΛ ουσιαστικά σημαίνει απομόνωση της χώρας μας και ταύτιση με ακραία κινήματα και ακραίες ισλαμιστικές χώρες. Μια κατεύθυνση που σαφώς αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της πατρίδας μας και υπονομεύει τον ρόλο και τις συμμαχίες μας στην περιοχή».
Ξέσπασε κόντρα
Η απάντηση του κ. Κουλλά φούντωσε εκ νέου την κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού το κόμμα της Εζεκίας Παπαϊωάννου απάντησε στην Πινδάρου, αναφέροντας πως «θλιβερός ο ρόλος της ηγεσίας του ΔΗΣΥ που ανέλαβε από μέρους της κυβέρνησης να απαντήσει στο ΑΚΕΛ προκειμένου να υπερασπιστεί τη γενοκτονία και τις βαρβαρότητες του Ισραήλ».
Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, ήθελε να υπενθυμίσει πως «ο Πρόεδρος του Ισραήλ που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας προΐσταται της πολεμικής μηχανής που αιματοκυλίζει τη Μέση Ανατολή και ο ίδιος προσωπικά υπογράφει περιχαρής πάνω στις βόμβες του ισραηλινού στρατού που δολοφόνησαν πάνω από 45 χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους 16 χιλιάδες παιδιά».
Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ σημείωσε πως «το συμφέρον του κυπριακού λαού δεν είναι στα χαριεντίσματα της κυβέρνησης με δολοφόνους και εγκληματίες πολέμου. Το συμφέρον του λαού μας είναι στην πλευρά του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της αλληλεγγύης».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, απάντησε εκ νέου στο ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως «ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας μας και τίποτα άλλο. Είναι οι επικίνδυνες και απομονωτικές πολιτικές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που μας αναγκάζουν να στεκόμαστε ανάχωμα».
Ο κ. Κουλλά πρόσθεσε πως «πέραν αυτών, η φρασεολογία που χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ, έξω από τα διπλωματικά θέσμια και βγαλμένη από τα χρονοντούλαπα της ιστορίας, δεν μας επιτρέπει να σχολιάσουμε οτιδήποτε άλλο».
Αντίδραση και από άλλα κόμματα
Στο μεταξύ, απάντηση στη στάση του ΑΚΕΛ έδωσαν και από άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ σε δική του ανακοίνωση είχε αναφέρει πως «την ώρα που η περιοχή μας φλέγεται και νέοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδύονται, οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον Δυτικό κόσμο ώστε να ανακόψουμε την πορεία των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων. Απαραίτητη προϋπόθεση, η συνεργασία μας με γειτονικά κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, όπως είναι για παράδειγμα η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία».
Το ΕΛΑΜ, στην ανακοίνωσή του, προσθέτει πως «το ΑΚΕΛ και τα παρακλάδια του, συνεχίζουν να είναι προσκολλημένοι σε ιδεολογίες άλλων δεκαετιών, οι οποίες είναι ξεπερασμένες. Ταυτόχρονα, εξυπηρετούν εξόφθαλμα την τουρκική εξωτερική πολιτική και τα σχέδια του ισλαμοφασίστα Ερντογάν στην περιοχή. Το κόμμα της αριστεράς παραμένει αρνητής της πραγματικότητας της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Οι στρεβλές πολιτικές του, στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου και θέτουν σε κίνδυνο τις συμμαχίες που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια».
Καταλήγοντας, το ΕΛΑΜ πρόσθεσε πως «το ΑΚΕΛ, την ώρα που διαρρηγνύει τα ιμάτια του, ότι δήθεν στηρίζει τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία, μετατρέπεται σε εκούσιο όργανο της Άγκυρας, υπονομεύοντας τον αγώνα των λαών που μάχονται ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό. Ευτυχώς στην πλειοψηφία του, ο Κυπριακός Ελληνισμός, εδώ και καιρό έχει αντιληφθεί πως το μόνο που μπορεί να επιφυλάσσουν οι πολιτικές της αριστεράς είναι άλλη μια εθνική καταστροφή».
Στην αντίπερα όχθη, υπέρ της στάσης του ΑΚΕΛ τάχθηκε το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο σε δική του ανακοίνωση υπέδειξε πως η επίσκεψη του Προέδρου μιας χώρας η οποία, με πρόσχημα την ασφάλειά της:
- Έχει κατηγορηθεί για εισβολή σε γειτονικές χώρες ή περιοχές, μαζικές δολοφονίες αμάχων, συνεχιζόμενο εποικισμό και για μια «56χρονη ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης», όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2023.
- Για αυτούς τους λόγους, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Τα εντάλματα σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου, όπως η χρήση της πείνας ως μέθοδος πολέμου, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως οι δολοφονίες και οι διώξεις.
«Η επίσκεψη του Προεδρου του Ισραήλ προκαλεί αναπόφευκτα τη δυσφορία όσων αγωνίζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ δεν θεωρείται το ίδιο ένοχος, χαρακτήρισε την ημέρα της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως «μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη».
Συνεχίζοντας, το Κίνημα Οικολόγων σημείωσε πως «όταν, μάλιστα, η χώρα υποδοχής είναι θύμα εισβολής, κατοχής, προσφυγοποίησης και εποικισμού για μισό αιώνα, το γεγονός προκαλεί οργή και ερωτήματα. Αναρωτιόμαστε: Μπορεί οποιαδήποτε πολιτική, οικονομική ή ενεργειακή σκοπιμότητα να δικαιολογήσει μια τέτοια φιλοξενία; Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”; Ακόμα κι έτσι, αξίζει να εξετάσουμε πόσο «εχθροί» είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές τους, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης των καυσίμων και βομβών των ισραηλινών τανκς».
Καταλήγοντας, οι Οικολόγοι επεσήμαναν ότι «δεν γνωρίζουμε αν ο Ισραηλινός Πρόεδρος επαναλάβει κατά την επίσκεψή του το αίτημα απαλλαγής του Τουρκοεβραίου Αϊκούτ, σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Θα αντέξει, άραγε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντισταθεί στις πιέσεις;».