Ξεκαθαρίζει ο ΟΚΥπΥ για την απόδραση του υπόδικου από το νοσοκομείο-Καμία εμπλοκή του Οργανισμού
16:50 - 09 Ιανουαρίου 2025
Αντιδράσεις προκάλεσε μέρος της δήλωσης του Αρχηγού της Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη, σχετικά με την απόδραση του 39χρονου Ρουμάνου από δωμάτιο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου μεταφέρθηκε αφότου είχε καταπιεί λεπίδες, καθώς λήφθηκε ως προσπάθεια μετατόπισης μεριδίου της ευθύνης προς τον ΟΚΥΠΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αναγνωρίζουμε ότι, υπάρχουν αδυναμίες που αφορούν στη φύλαξη υπόδικων και κρατούμενων, όταν αυτοί πρέπει να νοσηλευτούν για θέματα υγείας, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στα νοσηλευτήρια».
Η εικόνα της Αστυνομίας, εκ του αποτελέσματος έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα η λανθασμένη διαχείρισης επεισοδίων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς και οι συλλήψεις αστυνομικών για αδικήματα όπως η διαφθορά. Μπορεί να δόθηκε πίστωση χρόνου από την ίδια την Κυβέρνηση για να μπορέσουν να διορθωθούν οι παθογένειες από την προηγούμενη Διοίκηση της Αστυνομίας, ωστόσο όπως επισημάνθηκε, δεν είναι ανεξάντλητος.
Το γεγονός ότι η απόδραση του 39χρονου σημειώθηκε από δημόσιο νοσηλευτήριο και όχι από ιδιωτική κλινική, όπως στην περίπτωση του 49χρονου Σουηδού, έδωσε ουσιαστικά την ευκαιρία στην Αστυνομία να να αναδείξει κενά σε ότι αφορά τις υποδομές.
Κληθείς από τον REPORTER να τοποθετηθεί σε σχέση με τις αναφορές του Αρχηγού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, εξήγησε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι διαθέσιμο ένα δωμάτιο με δύο κλίνες, το οποίο έχει διαμορφωθεί για κατάδικους και τα κλειδιά βρίσκονται στην κατοχή του Τμήματος Φυλακών και όχι του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, το δωμάτιο διαθέτει προθάλάμο και δύο πόρτες ασφαλείας, με δύο κλίνες και κομοδίνα, τα παράθυρα είναι ασφαλείας και εφαρμοσμένα σίδερα από την εξωτερική μεριά, ενώ εντός και εκτός υπάρχει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Παράλληλα τόνισε πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να μπουν στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια και να υπογράψουν συγκεκριμένο κατάλογο εισόδου και να εισέλθουν με την συνοδεία δεσμοφύλακα, κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποιούνται. «Όταν χρειάζεται νοσηλεία κάποιος κατάδικος, τότε έρχονται οι ίδιοι οι αστυνομικοί και ανοίγουν το δωμάτιο», σημείωσε.
Ο κ. Χαριλάου τόνισε επίσης πως σε ότι αφορά στους υπόδικους και στους κρατούμενους, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε άλλη συμφωνία με την Αστυνομία για να δημιουργηθούν παρόμοιοι θάλαμοι, όπως αυτόν των καταδίκων. Όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση τους υπόδικους, δίνεται μονόκλινο δωμάτιο, στο οποίο υπάρχει παράθυρο ασφαλείας όπως έγινε και στην περίπτωση του 39χρονου Ρουμάνου, ωστόσο τόνισε ότι την ευθύνη για την φρούρησή, έχει η ίδια η Αστυνομία και η είσοδος των ιατρών και των νοσηλευτών γίνεται υπό τη συνοδεία αστυνομικού.
Σε ό,τι αφορά στο πρωτόκολλο, ανέφερε πως ορίστηκε αποκλειστικά από το ίδιο το Τμήμα Φυλακών και δεν έχει αλλάξει, όπως επίσης και οι προδιαγραφές του ειδικά διαμορφωμένου δωματίου. «Στην περίπτωση του 39χρονου, από αυτά που γνωρίζουμε, αντί δύο αστυνομικοί που βάσει πρωτοκόλλου πρέπει να βρίσκονται εκεί, ήταν τέσσερις και ήταν και δεμένος στο κρεβάτι με χειροπέδες», σημείωσε.
Για το γεγονός ότι ο υπόδικος είχε καταπιεί μικρές λεπίδες τις οποίες αφαίρεσε από πλαστικό ξυραφάκι που του χορηγήθηκε για σκοπούς προσωπικής υγιεινής, ο κ. Χαριλάου επισήμανε ότι η κατάποση αντικειμένων από κατάδικους ή υπόδικους είναι συχνό φαινόμενο, προκειμένου να μεταφερθούν εκτός των Κεντρικών Φυλακών ή των αστυνομικών κρατητηρίων.
Σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί
Πάντως σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου ανέφερε πως οι τέσσερις δεσμοφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χθες, τα οποία τη δεδομένη στιγμή είχαν οδηγίες για την φρούρηση του 39χρονου Ρουμάνου υπόδικου. Όπως επισήμανε έχει ξεκινήσει η έρευνα ως προς τις συνθήκες που αφορούσαν τα γεγονότα της απόδρασης.
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως το πρωτόκολλο που εφαρμόζει το Τμήμα Φυλακών για τις νοσηλείες τόσο των κατάδικων όσο και των υπόδικων πρέπει να αλλάξει και τουλάχιστον και για τις δύο περιπτώσεις, να νοσηλεύονται στο διαμορφωμένο δωμάτιο αποκλειστικά. Την ίδια ώρα θα πρέπει η Αστυνομία να δει τις σοβαρότατες αδυναμίες που έχουν διαμορφωθεί και να μπει μία τάξη, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Οξύμωρη ενέργεια από Αστυνομία-Ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες του Δικαστηρίου για την διαφθορά αστυνομικού
- Η πίστωση χρόνου, η προσβλητική κανονικότητα και η ανάγκη ανάληψης ευθυνών από Αρχηγό-Υπουργό
- Σκιές για το timing του διορισμού ποινικών ανακριτών για απόδραση «Κομμωτή»-Πώς τοποθετείται ο Χαρτσιώτης