Επιχειρούν να θωρακίσουν ασφαλιστικά τα Σώματα Ασφαλείας-Κατατίθεται πρόταση Νόμου
Γιώργος Χατζηπαναγή 13:38 - 09 Ιανουαρίου 2025
Προσπάθεια να θωρακιστούν ασφαλιστικά τα Σώματα Ασφαλείας αρχίζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, με πρόταση Νόμου που θα καταθέσει με το άνοιγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, αφού τη δεδομένη στιγμή εντοπίζεται κενό στην κάλυψή τους, την ίδια ώρα που τα μέλη της πρώτης γραμμής βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο εν ώρα υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης Νόμου, βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου, στη δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει η υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα κι ως εκ τούτου στην περίπτωση των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή αστυνομικών και πυροσβεστών, όταν σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και θάνατος εν ώρα καθήκοντος δεν μπορεί το θύμα ή η οικογένειά του να λάβει αποζημίωση.
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν είναι ασφαλισμένοι από το κράτος, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να πληρώνουν οι ίδιοι προσωπικές ασφάλειες μέσω των συντεχνιών. «Σκοπός μας είναι να έρχεται το κράτος να τους ασφαλίζει, διότι είναι κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Για παράδειγμα είχαμε τον αστυνομικό που σκοτώθηκε στον αυτοκινητόδρομο στη Λάρνακα ή σε μια άλλη περίπτωση, πρόσφατα, ένα τραυματισμό άλλου αστυνομικού που έπεσε από τη μοτοσικλέτα και πάλι στη Λάρνακα».
Όπως εξήγησε ο εισηγητής της πρότασης, θεωρούν πως λόγω της επικινδυνότητας του έργου και των καθηκόντων των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνουν και την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη. «Αυτό είναι και ένα πάγιο αίτημα των συντεχνιών της Αστυνομίας και θεωρούμε ότι πρέπει να το θεσμοθετήσουμε και να υπάρχει και ένα σχέδιο ασφαλιστικής κάλυψης που θα στηρίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, γιατί αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».
Για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, τόνισε πως οι λόγοι που δεν εφαρμόζεται ασφαλιστική κάλυψη συνολικά στη δημόσια υπηρεσία είναι αντιληπτοί και κατανοητοί από τον ίδιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται, όπως είπε, «για κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο και για πρόσωπα που έρχονται συχνά σε επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει να καλύπτονται σε περιπτώσεις τραυματισμού ή θανάτου».
Επισήμανε εξάλλου πως στον ιδιωτικό τομέα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους του, «ενώ στην περίπτωση ενός αστυνομικού που τραυματίζεται πρέπει ο ίδιος να κινηθεί εναντίον της Δημοκρατίας, να πάει στο Δικαστήριο και λοιπά. Είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία και έχει συνέπειες και στα ίδια τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας».
Καταληκτικά, ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο παρελθόν και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη ρύθμιση. «Τις προηγούμενες φορές συζητήθηκε ως αυτεπάγγελτο, ενώ τώρα θα το καταθέσουμε ως πρόταση Νόμου για να προχωρήσει. Ωστόσο το ποιες περιπτώσεις θα καλύπτει, το πως θα γίνεται, είναι θέμα που αφορά την Αστυνομία να το υλοποιήσει. Με την πρόταση θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια πιο ουσιαστική συζήτηση του θέματος».
Πάγιο αίτημα των συντεχνιών η ασφαλιστική κάλυψη
Δίπλα στην πρόταση Νόμου που θα καταθέσει το ΕΛΑΜ, στέκεται και η συντεχνία «Ισότητα», η οποία διαμηνύει ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί εδώ και χρόνια, αφού μέλη της Αστυνομίας που τραυματίστηκαν ή ακόμα και σκοτώθηκαν δεν έλαβαν αποζημιώσεις είτε οι ίδιοι, είτε οι οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκο Λοϊζίδη, o οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου, τόνισε πως είναι σε πλήρη ταύτιη, αφού συνέδραμαν και οι ίδιοι ώστε να οδηγηθεί η πρόταση Νόμου στη Βουλή.
Όπως εξήγησε, «δύο σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να τεθούν είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι καλυμμένα για τραυματισμό ή για περίπτωση θανάτου. Επίσης, ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος, ιδίως για τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, που προέρχεται από τα υπηρεσιακά καθήκοντα».
Αναλύοντας το Νόμο, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως «παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιρείται από την υποχρέωση να ασφαλίζει υπαλλήλους της, βάσει του Νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης της ευθύνης, εντούτοις με το άρθρο 122 του Συντάγματος, τα Σώματα Ασφαλείας εξαιρούνται από τη δημόσια υπηρεσία. Με αυτό το άρθρο επιζητούμε να γίνει Νομοσχέδιο για αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου μέλους των Σωμάτων Ασφαλείας από το κράτος, σε ιδιωτική εταιρεία».
Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως το αίτημα τους είναι πάγιο και συζητείται εδώ και χρόνια. «Άφησε πολλούς συναδέλφους με μόνιμα προβλήματα ή άλλους που πέθαναν και δεν είχαν αποζημίωση. Είναι άλλο η δωρεά που δίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Θέλουμε οι συνάδελφοι να πηγαίνουν δουλειά, να είναι κατοχυρωμένοι οι ίδιοι και να είναι κατοχυρωμένες και οι οικογένειές τους».
Υπέδειξε εξάλλου πως σε όλα τα κράτη της Ευρώπης τα Σώματα Ασφαλείας είναι κατοχυρωμένα με αυτά τα δικαιώματα. «Άρα εδώ και εξήντα χρόνια κάποιοι θα έπρεπε να το σκεφτούν, αλλά ποτέ δεν είναι αργά».
Κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με το κόστος, είπε πως για την Αστυνομία δεν θα ξεπερνά περίπου το ενάμιση με δύο εκατομμύρια το χρόνο, επισημαίνοντας πως έγινε και η ανάλογη μελέτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Κατατέθηκε πρόταση Νόμου μετά τις επιθέσεις σε ΤΑΕΠ-Ζητούν να προσμετράται επιβαρυντικά στις ποινές
- Πρόταση Νόμου για χρηματοδότηση της Επ. Δεοντολογίας μέσω Προϋπολογισμού-Επίκεντρο η ανεξαρτησία της
- Εμπόδια για dashcams σε οχήματα για σκοπούς τροχαίων ατυχημάτων-Ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα
- Με πρόταση Νόμου θέλουν να αποφράξουν τους δρόμους μετά από τροχαία-Πάνω από 500 κάθε χρόνο