Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
18:28 - 08 Ιανουαρίου 2025
Την ώρα που ο Πρόεδρος βρισκόταν στην Αίγυπτο για την Τριμερή Σύνοδο, η οποία κρινόταν σημαντική για την Κυβέρνηση, στην Κύπρο όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σε ένα ντόμινο αστοχιών της Αστυνομίας, η οποία απασχόλησε και δυστυχώς συνεχίζει να απασχολεί έντονα τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη από την ημέρα εκλογής του, εξού και κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά και την απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, έλαβε καθοριστικές αποφάσεις.
Παρά τα «μικροεπεισόδια», εντός και εκτός Αστυνομίας, η κατάσταση έμοιαζε ήρεμη, υπό την έννοια ότι δεν συνέβη κάτι κραυγαλέο, ώστε η Δύναμη να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες, η κατάσταση ανατράπηκε, με την Αστυνομία για άλλη μια φορά να βρίσκεται στο στόχαστρο, ο πολιτικός προϊστάμενος της οποίας φαίνεται να προέβη σε δηλώσεις ή ενέργειες, που αντί να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, πέτυχαν το αντίθετο. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό από την ίδια την Κυβέρνηση, η οποία μεν εμφανίζεται ως ένα βαθμό υποστηρικτική προς τον Μάριο Χαρτσιώτη, αντιλαμβάνεται δε πως οι αστοχίες δημιούργησαν περισσότερη αρνητική περιρρέουσα, τόσο γύρω από το όνομα του υπουργού, με κόμματα να του καταλογίζουν ευθύνες, όσο και γενικότερα για την Αστυνομία. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα η Κυβέρνηση πως υπάρχει πίστωση χρόνου, ωστόσο «ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος», δίνοντας στην ουσία μια προειδοποίηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασυρμός δίχως τέλος με τους δραπέτες-Μόδα οι αποδράσεις από Αστυνομία, ντεμοντέ τα «αναθεωρημένα μέτρα»
Δύο αποδράσεις, πρωτόκολλα και επικρίσεις για τα επεισόδια
Γυρίζοντας τον χρόνο μερικές μέρες πίσω, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικρίθηκε για τα πολυδιαφημιζόμενα πρωτόκολλα που προανάγγελλε μετά την απόδραση του Κομμωτή. Πρωτόκολλα αλλά και γενικότερα αποφάσεις, που εκ του αποτελέσματος, κρίθηκαν ανεπαρκή, δεδομένου πως τρεις μήνες μετά, απέδρασε από ιδιωτική κλινική ο 49χρονος Σουηδός. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην απόδραση συμμετείχε μεταξύ άλλων αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα παραχώρησε κλειδί χειροπέδων στον δραπέτη.
Την ώρα που η Αστυνομία δεχόταν κριτική για την απόδραση του Σουηδού, ο υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σε σχέση με τα έκτροπα που συνέβησαν στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ. Και ο λόγος, επειδή, παρά το γεγονός πως ο αγώνας διεξαγόταν με τους οπαδούς της μιας ομάδας, παρά το γεγονός πως δόθηκαν στην Αστυνομία πληροφορίες για επεισόδια, παρά το γεγονός πως οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από το γήπεδο κατόπιν οδηγιών και παρά την έμμεση παραδοχή του ίδιου του Αρχηγού πως υπήρξε λάθος χειρισμός, εξού και διέταξε έρευνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλόγισε ευθύνες σε όλους τους άλλους, πλην του τμήματος που προΐσταται. Που όπως διαφάνηκε, αν δεν εγκατέλειπαν το μέρος οι αστυνομικοί, ενδεχομένως να μην υπήρχε πρόσφορο έδαφος για τους έξι νεαρούς που προκάλεσαν ζημιές. Εκτός αυτού, ο υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, καθώς επανέφερε το ζήτημα της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξαγόταν με τους οπαδούς της μιας ομάδας και που, εν τω μεταξύ, οι οπαδοί τόσο της ΑΕΛ όσο και του Απόλλωνα, είναι από την ίδια επαρχία!
Και πριν προλάβει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, καταγράφεται η δεύτερη απόδραση σε διάστημα λίγων ημερών. Υπόδικος 39 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λευκωσίας, δραπετεύει και διαφεύγει από τα χέρια των αστυνομικών, που είχαν την ευθύνη της φρούρησης του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Αρναούτης, παραδέχεται επιχειρησιακές αδυναμίες-Διαβεβαιώνει απόδοση ευθυνών για την απόδραση
Ακυρώθηκε συνέντευξη τύπου
Αναπόφευκτα, στο στόχαστρο βρέθηκε ο νέος Αρχηγός, που ήδη κατείχε θέση στην ηγεσία της Δύναμης και επί θητείας του Στέλιου Παπαθεοδώρου, με τον Θεμιστό Αρναούτη να παραδέχεται επιχειρησιακές αδυναμίες και να ζητά πίστωση χρόνου. Κάτι που θεωρείται λογικό, αφού δεν μπορούν να αλλάξουν δεδομένα από την μια στιγμή στην άλλη, αντιθέτως χρειάζεται χρόνος. Βέβαια, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι, αφού ο κ. Αρναούτης ως Βοηθός Αρχηγός γνώριζε τις παθογένειες και από την άλλη, οι οδηγίες μετά την απόδραση του Κομμωτή και του Σουηδού, θα έπρεπε να ήταν αυστηρότερες.
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης, που βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των επικρίσεων λόγω των πολυδιαφημιζόμενων πρωτοκόλλων του, σε πρώτη φάση έγινε διαρροή στον Τύπο πως η δεύτερη απόδραση σε διάστημα λίγων ημερών έφερε την αντίδραση του, αφήνοντας τους συνειρμούς για το κοινό, ωστόσο δεν πέρασε ασχολίαστο από μέλη της Αστυνομίας. Αντίδραση όμως που θεωρείτο αναμενόμενη, αφού αφενός πρόκειται για την δεύτερη απόδραση και αφετέρου ο Μάριος Χαρτσιώτης, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας θα έπρεπε να αντιδράσει στην συνέχιση του διασυρμού.
Μετά την απόδραση του 39χρονου, ο Αρχηγός Αστυνομίας βγήκε και μπροστά και παραδέχθηκε επιχειρησιακές αδυναμίες και προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα.
Μετά την τοποθέτηση του Αρχηγού και αφού συνελήφθη ο δραπέτης, θεωρητικά θα άρχιζαν να πέφτουν οι τόνοι, ωστόσο τους ανέβασε ακόμη περισσότερο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και αυτό διότι, σε πρώτο στάδιο, ακύρωσε επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε με τον υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό Μετανάστευσης στο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», όπου είχε ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιούνταν και δηλώσεις.
Δηλώσεις τις οποίες ενδεχομένως να ήθελε να αποφύγει ο Μάριος Χαρτσιώτης, αφού θα ερωτάτο και για τις αποδράσεις, ωστόσο ο λόγος που αναφέρθηκε πως ακυρώθηκε η επίσκεψη, ήταν λόγω της έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιείτο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έκτακτη σύσκεψη, η οποία επίσης διέρρευσε στα ΜΜΕ, ωστόσο οι δημοσιογράφοι ενημερωθήκαν πως δεν θα πραγματοποιούνταν δηλώσεις, εξού και σε μεταγενέστερο στάδιο εκδόθηκε ανακοίνωση.
Το ότι διέρρευσε η έκτακτη σύσκεψη, που αν και κάποιοι θα έλεγαν πως έπρεπε να προηγηθεί της δεύτερης απόδρασης ή να ακολουθήσει της απόδρασης του Κομμωτή, δεν είναι κάτι μεμπτό. Ωστόσο, δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν αυτά που ήθελαν, αλλά η κοινή γνώμη και κατ΄ επέκταση τα ΜΜΕ, θα έπρεπε να αρκεστούν με την ανακοίνωση.
Ύποπτη συγκυρία ο διορισμός ποινικών ανακριτών για Κομμωτή
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, προέβη σε άλλη μια ενέργεια, που αντί να λύσει ερωτήματα, προξένησε ακόμη περισσότερα, με την συγκυρία της απόφασης του να δημιουργεί αν μη τι άλλο σκιές.
Την ώρα που το επίκεντρο βρισκόταν στους δύο δραπέτες, εκδίδεται ανακοίνωση με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοινώνει πως διορίζονται ποινικές ανακριτές για την απόδραση του Κομμωτή. Δηλαδή, την απόδραση που σημειώθηκε τρεις μήνες προηγουμένως και ενώ για αυτές, έλεγαν, πως είχαν ολοκληρωθεί οι δύο έρευνες και μάλιστα οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί επέστρεψαν στα καθήκοντα τους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως πριν τον διορισμό των ποινικών ανακριτών, «στάληκε στη Νομική Υπηρεσία επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως». Και εδώ εντοπίζεται κάτι σημαντικό. Οι σχετικές εκθέσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, φέρουν ημερομηνία 18.12.2024.
Ωστόσο, εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος, για ποιο λόγο δεν έγιναν νωρίτερα ενέργειες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, αφού επρόκειτο για την απόδραση ισοβίτη. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως χρειαζόταν χρόνος να μελετηθούν, ωστόσο και πάλι ο συνήγορος του διαβόλου θα μπορούσε να πει πως τέτοια σοβαρά ζητήματα και ειδικότερα αν δεν πρόκειται για εκθέσεις τόμους, θα έπρεπε να μελετηθούν μέσα σε μόλις μερικές ημέρες.
Είναι για αυτό το λόγο που ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης δημιούργησε ερωτήματα και συνειρμούς, οι οποίοι δεν λειτουργούν υπέρ του, αφού ο Μάριος Χαρτσιώτης, στην προσπάθεια του να δείξει πως προβαίνει σε ενέργειες, επέλεξε μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, λάθος timing να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους, η οποία στην παρούσα φάση, το μόνο που κατάφερε, είναι να φέρει ακόμη περισσότερες επικρίσεις γύρω από το όνομα του. Βέβαια στην ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρεται πως οι εκθέσεις αποστάλθηκαν από τον Υπ. Δικαιοσύνης στις 2 και 3 Ιανουαρίου, ωστόσο μεσολάβησαν επίσης κάποιες μέρες και μια δεύτερη απόδραση.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως τρεις μήνες μετά την απόδραση, αποφασίζεται ποινική έρευνα για κάτι που ήδη διερευνήθηκε πειθαρχικά, ενώ ως γνωστόν, η διαδικασία θα έπρεπε να ήταν αντίθετη. Συνεπώς, από την στιγμή που τα δεδομένα ήταν σοβαρά, κατά τον ουσιώδη χρόνο, ενδεχομένως να έπρεπε η ποινική έρευνα να διεξαγόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όχι τον Ιανουάριο του 2025. Μια ποινική έρευνα που ενδεχομένως στο τέλος της ημέρας να μην προσφέρει κάτι περισσότερο, αφού σε άλλες τόσες αποδράσεις δεν καταλογίστηκε ποτέ ποινική ευθύνη σε οποιοδήποτε ένστολο, αν και ουδέποτε διατάχθηκε ποινική.
Παραδοξότητες...
Πέραν των πιο πάνω, προκύπτουν και μια σειρά από παράλογα δεδομένα, τα οποία αν μη τι άλλο προκαλούν ένα μπάχαλο και δίνουν τροφή για περαιτέρω συζήτηση. Και αυτό διότι, κάποιοι θα βρίσκονται υπό διερεύνηση, ενόσω κατέχουν θέσεις κλειδιά.
Με απλά λόγια, ο τέως αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, κατά την θητεία του οποίου απέδρασε ο ισοβίτης και εξού και παύθηκε από τον Πρόεδρο, σήμερα κατέχει - με απόφαση του νυν Αρχηγού Αστυνομίας - τη θέση του διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου. Δηλαδή, ο διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων που έχει την ευθύνη για σοβαρές ποινικές υποθέσεις, θα βρίσκεται και αυτός υπό διερεύνηση.
Την ίδια ώρα, στην θέση της παραμένει και η ανώτερη λειτουργός των Φυλακών που είχε εμπλοκή στις άδειες του ισοβίτη, ωστόσο θα συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις, όπως και οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί.
Στις θέσεις τους ήδη επέστρεψαν και οι αστυνομικοί που είχαν την ευθύνη της φρούρησης του, πέραν των δεσμοφυλάκων, ενώ αν γυρίσει ο χρόνος πίσω, στον προηγούμενο αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, στην θητεία του οποίου ήταν η πρώτη άδεια εξόδου που δόθηκε στον Κομμωτή, τότε θα διερευνηθούν και οι δικές του αποφάσεις ενόσω κατέχει θέση Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή.
Όλα τα πιο πάνω, πέραν του ότι μπορούν να χαρακτηριστούν οξύμωρα, δημιουργούν σκιές γύρω από αποφάσεις και ενέργειες που δεν λειτουργούν ούτε υπέρ της Αστυνομίας, ούτε υπέρ του υπουργού Δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργούν ακόμη περισσότερη αρνητική περιρρέουσα.
Παράλληλες συλλήψεις για διαφθορά
Εν των μεταξύ, την ίδια ημέρα όπου καταγράφηκαν τα πιο πάνω, ανακοινώθηκαν επίσημα δύο συλλήψεις αστυνομικών, εναντίον των οποίων διερευνώνται σοβαρά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της διαφθοράς.
Επικοινωνιακά η Αστυνομία δείχνει πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η επιτάχυνση των ενεργειών για τις συλλήψεις, ενδεχομένως να μην είναι και άσχετες με τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μήνες μετά διορίζονται ποινικοί ανακριτές για την απόδραση του «Κομμωτή»-Φάρος οι δύο εκθέσεις