Εκ των υστέρων έκτακτη σύσκεψη για τις απανωτές αποδράσεις-Δεν οδηγείται στο Δικαστήριο ο δραπέτης αλλά Κεντρικές
09:40 - 08 Ιανουαρίου 2025
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, με την ηγεσία της Αστυνομίας, μετά τη νέα απόδραση του 39χρονου Ρουμάνου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει και σε περίπτωση που πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες να προχωρήσουν στα δέοντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το πρωί της Τετάρτης και σε αυτή θα συμμετέχει τόσο ο Αρχηγός, όσο και ο υπαρχηγός Αστυνομίας, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της Δύναμης.
Κάποιος θα ανέμενε ότι η σύσκεψη θα λάμβανε χώρα μετά την απόδραση του 49χρονου Σουηδού που σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν προέκυψε μια τέτοια εξέλιξη και αφότου φθάσαμε στη δεύτερη απόδραση αποφασίστηκε τελικά να εξεταστούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει και τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν την κακή εικόνα των πολιτών για την Αστυνομία.
Σημειώνεται ότι αυτός είναι και ο λόγος που ακυρώθηκε η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης στο κέντρο φιλοξενίας Λίμνες, που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Δικαστήριο ο 39χρονος δραπέτης-Ψάχνουν ξανά ευθύνες κατόπιν εορτής
Την ίδια ώρα, προκύπτει ανατροπή δεδομένων σε σχέση με τον 39χρονο δραπέτη που συνελήφθη λίγες ώρες μετά την απόδρασή του, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και πιο συγκεκριμένα σε εργοστάσιο, αφού παρότι οι πληροφορίες ήθελαν τις Αρχές να τον οδηγούν ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησής του, εντούτοις η απόφαση της Αστυνομίας είναι να οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ανακριτές της υπόθεσης αποφάσισαν να μην τον οδηγήσουν ενώπιον Δικαστηρίου αφού όπως είναι υπόδικος για άλλη υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται να καταχωρήσουν υπόθεση και για την απόδραση με την ολοκλήρωση των ερευνών.
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο κεφάλαιο διαθεσιμότητες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, δεν λήφθηκε ακόμα οποιαδήποτε απόφαση για τα μέλη που είχαν την ευθύνη φύλαξης του δραπέτη, κατά τη στιγμή της απόδρασής του, η οποία φαίνεται να σημειώθηκε κατά την αλλαγή της βάρδιας.
Ο 39χρονος είχε εντοπιστεί σε εργοστάσιο, στην περιοχή Λατσιών, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το νοσοκομείο, έπειτα από πληροφορία πολίτη, ο οποίος εντόπισε άγνωστο πρόσωπο να κινείται στο χώρο. Όπως διαφάνηκε κατά τη σύλληψή του, ο υπόδικος δεν έφερε χειροπέδες, με την Αστυνομία να διερευνά κατά πόσον είχε οποιοδήποτε συνεργό ή συνεργούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος βρίσκεται υπόδικος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών και κρατείτο στα αστυνομικά κρατητήρια και απέδρασε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης, όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα την προηγούμενη μέρα, αφού είχε καταπιεί μικρές λεπίδες τις οποίες αφαίρεσε από πλαστικό ξυραφάκι που του χορηγήθηκε για σκοπούς προσωπικής υγιεινής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 39χρονος που απέδρασε από το νοσοκομείο Λευκωσίας-Ανοίγει το κεφάλαιο ευθυνών
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τις ευθύνες
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το κεφάλαιο των ευθυνών, αφού τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης είχαν προαναγγείλει την αυστηροποίηση των πολυδιαφημιζόμενων πρωτοκόλλων, τα οποία είχαν όπως υποστήριξαν αυστηροποιηθεί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκή, καθότι σημειώθηκαν δύο αποδράσεις σε διάστημα λίγων ημερών.
Παρά το πάθημα με την απόδραση του Σουηδού, που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες, δεν φαίνεται να έγινε μάθημα, αφού θα ανέμενε κάποιος ότι τα μέτρα θα αυστηροποιούνταν μετά την απόδραση του Κομμωτή. Αν μη τι άλλο, θα αυστηροποιούνταν οι οδηγίες, ώστε να μην ακολουθήσει νέα απόδραση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Αρχηγός Αστυνομίας παραδέχθηκε επιχειρησιακές αδυναμίες που εντόπισε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, κάτι που ως ένα βαθμό μπορεί να ληφθεί υπόψιν ως μετριαστικό παράγοντας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι με κάθε ευκαιρία αφού η νέα ηγεσία και κατ' επέκταση ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκονται στις θέσεις τους για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα κι όχι για την επανάληψη των ίδιων αστοχιών. Ως ένα βαθμό γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται χρόνος, αλλά σε ότι αφορά κάποια απλά θέματα, όπως για παράδειγμα η φρούρηση των κρατουμένων δεν σηκώνει συνεχείς δικαιολογίες, αφού θα αναμένονταν ότι μετά την απόδραση του ισοβίτη να δοθούν τέτοιες αυστηρές οδηγίες προς τα μέλη για να σταματήσει ο διασυρμός της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπόδικος ο νέος δραπέτης, φρουρείτο από δύο αστυνομικούς-Προηγήθηκε αυτοτραυματισμός του με λεπίδες