Τα περί απαγόρευσης στην... ήδη απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και τα νομοσχέδια στην σέντρα της νέας σεζόν

Κάθε φορά που το ημερολογιακό πρόγραμμα του πρωταθλήματος σημαδεύει την ημερομηνία ενός αγώνα ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ, έχει γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια ότι δεν θα διαρκέσει μόνο τρεις με τέσσερις ώρες, δηλαδή κατά την προσέλευση των φιλάθλων, τα ενενήντα λεπτά του αγώνα και την αποχώρηση του κόσμου από το γήπεδο, αλλά θα απασχολεί την επικαιρότητα για μέρες μετά τη διεξαγωγή του. Μάλιστα, οι λόγοι που θα απασχολεί δεν θα είναι αγωνιστικοί, όπως για παράδειγμα ένα εξαιρετικό γκολ ή μια αμφισβητούμενη φάση που γίνεται αντικείμενο αναλύσεων από τους ειδικούς, αλλά τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των οπαδών τους, εκτός ή εντός γηπέδου ή ακόμα και σε απομακρυσμένα, από το γήπεδο, σημεία.

Αυτό συνέβη και στο τελευταίο ημερολογιακά παιχνίδι των δύο ομάδων, στις 2 Ιανουαρίου, με το οποίο άπαντες συνεχίζουν να ασχολούνται ακόμα και έξι μέρες μετά. Τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν εξ αφορμής του ντέρμπι, δημιούργησαν και πάλι πολλές και διαφορετικές εξωαγωνιστικές διαστάσεις, με την ένταση να παραμένει σε πολύ ψηλούς τόνους.

Στη σφαίρα της συζήτησης τέθηκε ξανά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων σε καθολικό πλαίσιο, πρόταση που βρίσκει κάθετα αντίθετη την ΚΟΠ, αλλά και την Αστυνομία, η οποία μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Θεμιστό Αρναούτη, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα αιτείται απαγόρευση εκεί και όπου υπάρχουν πληροφορίες και όχι καθολικά, στέλνοντας το μήνυμα πως η Αστυνομία δεν αδυνατεί να ανταπεξέλθει, όπως της καταλογίζεται.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε πυρά κατά της ΚΟΠ και των σωματείων, γιατί δεν τοποθετήθηκαν για τα επεισόδια, ωστόσο εύλογα διερωτάται κάποιος τι ανακοίνωση ή τι δήλωση έπρεπε να κάνει η ΚΟΠ ή τα σωματεία για ζημιές που προκλήθηκαν εκτός γηπέδου και μάλιστα σε απομακρυσμένο σημείο από το χώρο διεξαγωγής του αγώνα. Η ευθύνη των ομάδων αρχίζει και τελειώνει εντός του γηπέδου που διεξάγεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είχε κόσμο μόνο από την γηπεδούχο ομάδα, δηλαδή την ΑΕΛ.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η ΚΟΠ, με βάση τα δεδομένα, όσες φορές δέχθηκε αίτηση από την Αστυνομία για διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς, έδωσε την έγκρισή της, όπως για παράδειγμα στο Ομόνοια 29Μ-ΑΠΟΕΛ και στο ΑΕΚ-Ανόρθωση. Στα συγκεκριμένα παιχνίδια οι Αρχές επικαλέστηκαν πληροφορίες για πιθανά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των διαγωνιζόμενων ομάδων.

Παράλληλα, η ΚΟΠ επέβαλε αυστηρότερες ποινές σε ομάδες, όπως κεκλεισμένων των θυρών αγώνες και πρόστιμα για χρήση παράνομων αντικειμένων (φωτοβολίδες, κροτίδες και καπνογόνα), με πιο πρόσφατο την απαγόρευση μετακίνησης στους οπαδούς του Απόλλωνα, για το ντέρμπι με την ΑΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά κατά πάντων από Χαρτσιώτη για τα επεισόδια στη Λεμεσό-«Αυτοί που κρύβονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Η καθυστέρηση στα νομοσχέδια

Μέσω των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, επανήλθαν στο προσκήνιο και τα πολυδιαφημιζόμενα Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, που κατά την εκτίμηση του κ. Χαρτσιώτη, θα πατάξουν τη βία στα γήπεδα και τα οποία βρίσκονται ακόμα για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Πρόκειται για Νομοσχέδια που είχαν προαναγγελθεί επί υπουργίας Άννας Προκοπίου, μετά τα επεισόδια ανάμεσα σε Απολλωνίστες και Ανορθωσιάτες στο στάδιο Ελευθερία, το 2023 και τα οποία ανέλαβε να υλοποιήσει, παίρνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, ο Μάριος Χαρτσιώτης.

Τα Νομοσχέδια χαρακτηρίζονται ως πολυδιαφημιζόμενα, διότι παραδόθηκαν στη Βουλή και τελικά αποσύρθηκαν από το Υπουργείο, ώστε να επανακατατεθούν αναθεωρημένα, με τον Μάριο Χαρτσιώτη να ανακοινώνει με δηλώσεις του, στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι αυτά θα αποσταλούν στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του μήνα ή στις αρχές Ιανουαρίου. Παρότι διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο υπουργός σε δηλώσεις του ανήμερα Θεοφανείων, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν εντός Ιανουαρίου, χωρίς να προσδιορίζει εάν αυτό θα γίνει περί τα μέσα ή τέλη του μήνα. Αυτή η λεπτομέρεια έχει τη δική της σημασία, διότι μετά το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποσταλούν στη Βουλή για συζήτηση, πριν τη ψήφισή τους.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο να ψηφιστούν, εάν τελικά ψηφιστούν, πριν το τέλος του τρέχοντος πρωταθλήματος και κυπέλλου, που ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Μάιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να βρεθούμε σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις ενώπιον παρόμοιων θλιβερών περιστατικών το επόμενο πεντάμηνο, όπου και πάλι θα συζητάμε για τα μέτρα που θα ληφθούν, όταν ληφθούν και εάν ληφθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών εντός ο Χαρτσιώτης, γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν έξι χούλιγκαν... εκτός

Το βάρος στην πρόληψη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του πριν από ακριβώς ένα χρόνο, αφού διορίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 2024. Σε αυτό τον ένα χρόνο, τα επεισόδια που σημειώθηκαν, κυρίως εκτός γηπέδων, ήταν αρκετά και ενδεχομένως να διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλαγή της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Η νέα ηγεσία, που δικαιούται ως ένα σημείο πίστωση χρόνου, θα πρέπει να ενσκήψει μαζί με τον πολιτικό της προϊστάμενο στον τομέα της πρόληψης, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΑΕΛ για το επίμαχο παιχνίδι, είχαν δοθεί πληροφορίες από την διοίκηση της ομάδας ότι ενδεχομένως να συνέβαιναν έκτροπα στο «Νίκος Σολομωνίδης», από οπαδούς του Απόλλωνα. Αυτές οι πληροφορίες φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως δεν αξιολογήθηκαν σωστά, με τον Αρχηγό να ζητά έκθεση γεγονότων, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που εμφανίζεται μια αστοχία από πλευράς της Δύναμης.

Εάν λοιπόν τα μέλη της Αστυνομίας δρούσαν βάσει των πληροφοριών, χωρίς να δίνεται οδηγία να αποχωρήσουν από το κλειστό γήπεδο, πιθανότατα σήμερα να μην υπήρχε πεδίο συζήτησης για τους βανδαλισμούς, ούτε ο υπουργός θα καλείτο να τοποθετηθεί επί οποιωνδήποτε επεισοδίων. Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν μονοψήφιο αριθμό οπαδών του Απόλλωνα να μεταβαίνουν στο «Νίκος Σολωμονίδης» (σ.σ έξι νεαρούς), ενισχύουν τη θέση ότι εάν έβρισκαν απέναντί τους αστυνομικούς, πιθανότατα δεν θα οδηγούμασταν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταζητείται 24χρονος για τα επεισόδια στο Νίκος Σολομωνίδης στη Λεμεσό-Νέες φωτογραφίες στη δημοσιότητα

Η πονεμένη ιστορία της κάρτας φιλάθλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων, αναφέρθηκε και στην κάρτα φιλάθλου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του εκσυγχρονισμού, με τον ΚΟΑ να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της νέας μορφής της, που θα βοηθήσει, όπως υπέδειξαν σε πολλές περιπτώσεις οι αρμόδιοι, στον ευκολότερο εντοπισμό των προσώπων που θα προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα.

Πρόκειται επίσης για ένα μέτρο που αφέθηκε στο έλεος του, αφού ο Νόμος ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το 2018 και παρότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα, εντούτοις χρειάστηκαν έξι χρόνια για να προκύψουν τροποποιήσεις και να τεθούν αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας.

Δυστυχώς, όπως και με τα Νομοσχέδια, η κάρτα φιλάθλου καθυστέρησε, καθότι θα έπρεπε να ήταν έτοιμη από τον Σεπτέμβριο, όταν θα άρχιζε το πρωτάθλημα, αλλά τελικά χάθηκε και αυτή η ποδοσφαιρική χρονιά. Μόλις ανοίξουν οι αιτήσεις για έκδοση νέας, θα δοθεί χρονοδιάγραμμα, περίπου τριών μηνών ή ακόμα και περισσότερων, πριν εφαρμοστεί υποχρεωτικά. Αυτό σημαίνει ότι εντός του τρέχοντος πρωταθλήματος δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου.

«Χρειάζεται από όλους προσπάθεια, ακόμα και από τα σωματεία, τα οποία ζητούν χρήματα και το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να συνεισφέρει, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει τα σωματεία να συνεισφέρουν και εκείνα για την ασφάλεια των φιλάθλων και του κόσμου που πάει και τα υποστηρίζει», είχε αναφέρει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός, ο οποίος υπέδειξε πως δεν είδε τα σωματεία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να προσληφθούν επαγγελματίες επιτηρητές, που να είναι εκπαιδευμένοι για το συγκεκριμένο καθήκον.

Κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί δεν ρυθμίζονται τα κριτήρια για πρόσληψη επιτηρητών από το κράτος, αφού είναι αυτονόητο ότι οι ομάδες θα προστρέξουν να προσλάβουν το φθηνότερο εργατικό προσωπικό που θα εξεύρουν στην αγορά, όπως πιθανότατα θα έπραττε κάθε άλλη επιχείρηση, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το θεσμό των επιτηρητών προβληματίζεται και ο ΚΟΑ, ο οποίος όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, διαπίστωσε πως προσλαμβάνονται κυρίως συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα βάλουν με τους χούλιγκαν.

Εάν λοιπόν υπήρχαν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες και κριτήρια γύρω από τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται, τότε οι ομάδες και οι ιδιοκτήτες των γηπέδων θα ήταν αναγκασμένοι να προσλάβουν πρόσωπα με τα ανάλογα προσόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι άσπονδοι εχθροί, η αδυναμία της Αστυνομίας και τα Νομοσχέδια που... σιγοψήνονται

Θέλουμε μέτρα τύπου Θάτσερ αλλά...

Το περασμένο Σάββατο, δηλώσεις για το θέμα των επεισοδίων, έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Καπαρδής, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα τύπου Θάτσερ, με άμεση σύλληψη, καταχώρηση υπόθεσης και καταδίκη με αυστηρές ποινές, όσων εμπλέκονται σε επεισόδια.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο στην Κύπρο, πρέπει προφανέστατα να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας από τους αρμόδιους, αφού για παράδειγμα στην περίπτωση των προσώπων που προκάλεσαν τις ζημιές στο «Νίκος Σολομωνίδης», εάν συλλαμβάνονταν άμεσα από μέλη της Αστυνομίας που θα βρίσκονταν στο σημείο, τότε θα μπορούσαν να γίνουν όλα με διαδικασίες εξπρές. Ωστόσο, όταν δεν αξιολογούνται ορθά οι πληροφορίες και δεν ρίχνεται το βάρος στην πρόληψη, οδηγούμαστε στο σημείο που είμαστε σήμερα, δηλαδή να αναζητούνται οκτώ άτομα, που παραμένουν ασύλληπτα και μόλις ένας που έχει ταυτοποιηθεί να καταζητείται από τις Αρχές.

Βάσει των αναφορών του κ. Καπαρδή, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο βαθύ, αφού δεν υπάρχουν ακόμα αναμορφωτήρια στην Κύπρο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ούτε ποινική ευθύνη των γονέων, σε περίπτωση σύλληψης ενός ανήλικου για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Τα κενά που υπάρχουν είναι πάρα πολλά, όπως και τα άλλοθι που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι, που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το Νόμο και να οδηγήσουν την Κύπρο σε ένα διαφορετικό μέλλον, χωρίς οπαδική βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα τύπου Θάτσερ για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στα γήπεδα ζητά ο Καπαρδής

Δειτε Επισης

Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Μάχη με τέσσερα «100% ανεξέλεγκτα» μέτωπα
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Συνελήφθησαν και δύο 18χρονοι για κλοπή μοτοσικλέτας και ζημιές σε σχολικές καντίνες
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις