Στον αναπνευστήρα παραμένουν τα νοσηλευτήρια λόγω λοιμώξεων-Ελλείψεις αντιϊκών στα ιδιωτικά φαρμακεία
Άντρια Δημητρίου 16:30 - 07 Ιανουαρίου 2025
Καμία βελτίωση δεν παρουσιάζει η κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, λίγες μέρες μετά τις γιορτές, αφού η έξαρση συνολικά τριών λοιμώξεων έχει προκαλέσει συνωστισμό καθώς και έλλειψη συγκεκριμένων αντιϊκών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω των λοιμώξεων παραμένει αυξημένος.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών για την περίπτωση έξαρσης των λοιμώξεων φαίνεται να είναι αρκετά καλή, αφού παρόλο που υπάρχει αύξηση των ασθενών, εντούτοις η πληρότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι σταθερή, παρόλο που είναι υψηλή.
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι η κατάσταση των τεσσάρων ασθενών ηλικίας 43, 66, 67 και 86 ετών παραμένει κρίσιμη, ενώ επισήμανε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια με λοιμώξεις είναι μεγάλος.
Την ίδια ώρα επισήμανε πως η έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, RSV, γρίπης Α και κορωνοϊού παραμένει στα ίδια επίπεδα με τις γιορτές και έτσι η πληρότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων παραμένει πάνω από το 90%, ενώ η προσέλευση των ασθενών στα ΤΑΕΠ είναι διπλάσια σε όλα τα νοσοκομεία, αφού πλέον πέραν των 200 ασθενών επισκέπτονται καθημερινά μόνο το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στα ύψη παραμένουν και οι εισαγωγές. «Επειδή ο ΟΚΥπΥ είναι ένας μεγάλος και ευέλικτος οργανισμός, προχωράμε σε όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς», σημείωσε. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, και δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παρέχει τέτοιου είδους νοσηλεία, λήφθηκε απόφαση για αύξηση των κλινών παθολογίας – πνευμονολογίας.
O εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ τόνισε ταυτόχρονο πως με το άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται ότι η γρίπη θα κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Παράλληλα έκανε έκκληση προς το κοινό, όταν έχουν οποιανδήποτε συμπτώματα, να απευθύνονται στους προσωπικούς τους γιατρούς και όταν αυτοί απουσιάζουν, τότε να απευθύνονται στα εφημερεύοντα ιατρεία, ενώ τόνισε πως πρέπει όλοι να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες, δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών, απολύμανση των επιφανειών, καλό αερισμό των χώρων και όταν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης ή κορωνοϊού, θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι.
Έλλειψη στα αντιϊκά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία
Και ενώ τα περιστατικά γρίπης Α είναι αυξημένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται επίσης και μεγάλη έλλειψη αντιϊκών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ερωτηθείσα για το ζήτημα, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, επισήμανε πως υπήρξε έλλειψη ποσοτήτων στην εταιρεία του αντιπροσώπου ο οποίος διανέμει τα συγκεκριμένα φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία, ωστόσο στα δημόσια όπου έχει μεριμνήσει αρκετά νωρίς το Υπουργείο Υγείας να τα προμηθευτεί, δεν υπάρχει έλλειψη. Όπως διευκρίνισε «στα δημόσια φαρμακεία του ΟΚΥπΥ είναι διαθέσιμο το φάρμακο Tamiflu και το κοινό μπορεί να απευθυνθεί σε αυτά, με τη συνταγή η οποία είναι διαθέσιμη μέσω ΓεΣΥ και τα λάβει δωρεάν, ενώ στα ιδιωτικά φαρμακεία υπάρχει πάντα χρέωση».
Παράλληλα η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως τα ιδιωτικά φαρμακεία ποτέ δεν είχαν το συγκεκριμένο φάρμακο δωρεάν, διότι μέσω του συστήματος, παρέχονταν μόνο στα δημόσια φαρμακεία χωρίς χρέωση. «Ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα εφοδιάζεται με Tamiflu δωρεάν». Την ίδια στιγμή ανέφερε πως ο έμπορος έχει ενημερώσει τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ότι θα προμηθεύσει τα ιδιωτικά φαρμακεία με το αντιϊκό φάρμακο την Τετάρτη για να μπορέσει να καλύψει ολόκληρη την ιδιωτική αγορά και έτσι θα μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται, ωστόσο θα υπάρχει χρέωση της τάξης των 20 ευρώ.
Εξήγησε ως για να μπορέσει να δοθεί το συγκεκριμένο φάρμακο στους ασθενείς θα πρέπει να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός του κορωνοϊού και ο ασθενείς να είναι υψηλού κινδύνου ή να διαμένει με άτομο σε αυτή την κατηγορία, για να μπορέσει ο γιατρός να καταχωρήσει τη συνταγή μέσω του ΓεΣΥ. «Σε περίπτωση που ο γιατρός δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παροχή του αντιϊκού φαρμάκου, τότε ο ασθενείς θα πρέπει να το προμηθευτεί μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και να πληρώσει», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: