Μελετά την εφαρμογή «Kids wallet» η Κυβέρνηση-Περιμένουν αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά θα λάβουν αποφάσεις
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 07 Ιανουαρίου 2025
Το προαναγγελθέν «Kids wallet» που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα με σκοπό τον γονικό έλεγχο των παιδιών, ώστε να διακοπεί ο εθισμός τους με το διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα και να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση για την προστασία τους και αποφυγή σκοτεινών μονοπατιών του ψηφιακού κόσμου, παρακολουθείται στενά και από την Κυβέρνηση στην Κύπρο.
Το Υπουργείο Παιδείας βλέπει με καλό μάτι την πρωτοποριακή ιδέα της γειτονικής χώρας, η οποία θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Απρίλιο και σε περίπτωση που κριθεί ως επιτυχημένη, πιθανότατα να ζητηθεί η τεχνογνωσία για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, θα αναμένουν την αξιολόγησή της εφαρμογής, ενώ παράλληλα ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και στην πορεία θα αποφασίσουν κατά πόσον θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Παραδέχθηκε πως ως ιδέα είναι αρκετά καλή, όμως θα πρέπει να την κρίνουν και στην πράξη πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.
Το «Kids wallet», θα τοποθετηθεί και στο Gov.gr, συνώνυμο του Ψηφιακού Πολίτη που εφαρμόστηκε πριν ένα μήνα στην Κύπρο και για τα οποία οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.
Το μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ η συνεργασία αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας. Ενόψει αυτών των δεδομένων και σε περίπτωση που η Κύπρος αποφασίσει να εφαρμόσει το «Kids wallet», το πιο πιθανό είναι η διαδικασία να είναι απλή, αφού θα προϋπάρχει το σύστημα σε μια χώρα που συνεργαζόμαστε στενά σε όλα τα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και η ψηφιακή πολιτική.
Σε δήλωσή του στον REPORTER, ο υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού, ανέφερε ότι «το θέμα των κινδύνων για τους ανήλικους ειδικότερα από τη χρήση των social media, είναι θέμα που παρακολουθούμε και μας ενδιαφέρει. Υποστηρίξαμε προτάσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα, από την Σουηδία και πρόσφατα από την Ελλάδα».
Όπως εξήγησε, «είμαστε σε στενή συνεργασία με Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλ. Δημοκρατίας, κάτι που απορρέει ξεκάθαρα από τη συνεργασία μας στο θέμα του Ψηφιακού Πολίτη κατά τη χρονιά που πέρασε αλλά και από την 2η Διακρατική που ολοκληρώθηκε πρόσφατα - και θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε στον κατάλληλο χρόνο την δυνατότητα εφαρμογής της συγκεκριμένης εφαρμογής (kids Wallet) και στην Κύπρο – μέσω της δυνατότητας διασύνδεσης της με την εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη, αφού η τελευταία είναι συμβατή με την αντίστοιχη της Ελλ. Κυβ. (gov. Gr wallet)».
Τόνισε πως «είναι θέμα σχετικό και που αγγίζει γενικότερα το κεφάλαιο Τεχνητής Νοημοσύνης, στο οποίο θα εμβαθύνουμε / επικεντρωθούμε κατά το 2025. Έπονται ανακοινώσεις επί τούτου σύντομα».
Το parco.gov.gr, πρόδρομος του Kids wallet
Πριν την εφαρμογή του «Kids wallet», που προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Απρίλιο στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί η σελίδα parco.gov.gr, με σκοπό την εκπαίδευση των γονιών, ώστε να είναι έτοιμοι μέχρι την ημέρα που θα ανέβει η νέα εφαρμογή για συσκευές Android και IΟS.
Το parco.gov.gr, παρέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες που θα προσφέρει το «Kids wallet», που αφορούν οκτώ διαφορετικά πεδία. Το πρώτο είναι η δημιουργία χρονικών ορίων χρήσης από παιδιά σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά και συνολικά στη συσκευή.
Ένα άλλο πεδίο είναι ο αποκλεισμός ακατάλληλου περιεχομένου, που θα μπορεί δηλαδή ο γονέας να κλειδώσει συγκεκριμένες σελίδες, ώστε το παιδί του να μην μπορεί να έχει πρόσβαση. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά σε κάθε εφαρμογή, ως επίσης και ποιες χρησιμοποιούν περισσότερο.
Ένα τέταρτο πεδίο, είναι ο αποκλεισμός από το να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές, για μεγαλύτερη ασφάλεια τους. Επίσης, μπορεί να καθοριστεί ηλικιακός περιορισμός στα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στα κινητά τηλέφωνα και τα οποία ιδιαίτερα σε πολύ μικρές ηλικίες είναι αυτά που τους ελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή, μαζί με τα βίντεο με κινούμενα σχέδια.
Προσφέρεται επίσης, ως έκτο πεδίο, η λειτουργία παρακολούθησης της θέσης του παιδιού, μέσω των χαρτών που διαθέτει το κινητό τηλέφωνο. Η έβδομη δυνατότητα είναι η ρύθμιση των ωρών που η συσκευή δεν θα λειτουργεί, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του σχολείου ή την ώρα που ασχολείται με το διάβασμα των μαθημάτων του στο σπίτι ή στο φροντιστήριο. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα του περιορισμού επαφών για κλήσεις και μηνύματα. Πιο συγκεκριμένα, ο γονέας μπορεί να αποφασίσει σε ποιες επαφές μπορεί να καλεί ή να στέλνει μηνύματα το παιδί του, ώστε να αποφεύγεται η επικοινωνία με αγνώστους.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το όριο ηλικίας για γονικό έλεγχο θα οριστεί στα 15 έτη, ενώ στην Κύπρο γίνονται σκέψεις εάν το όριο για τον ψηφιακό πολίτη θα είναι τα 15 ή τα 16 χρόνια κάθε παιδιού, όπως ανέφερε άλλη αρμόδια πηγή. Στην παρούσα φάση, δεν μπορούν άτομα κάτω των 18 ετών να συνδεθούν στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πολίτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δημιουργία ταυτοποιημένου προφίλ CY Login, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για σύνδεση στην εφαρμογή, είναι δυνατή μόνο για άτομα άνω των 18 ετών.
Για τον τρόπο που θα κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή και πως θα την ρυθμίσει με το κινητό του παιδιού του δίδονται οι ανάλογες οδηγίες:
Ξεκαθαρίζεται επίσης πως μια σημαντική ερώτηση που τίθεται από τους γονείς, είναι κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις για όσους έχουν πάνω από ένα παιδί, με την απάντηση που δίδεται να είναι καταφατική, αφού οι σύγχρονες συσκευές και οι λειτουργίες γονικού ελέγχου παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών προφίλ, καθένα από τα οποία μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά για κάθε παιδί.
Αυτή η λειτουργία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσαρμόσει τους περιορισμούς ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και το επίπεδο ωριμότητας κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, μπορεί να ορίσει πιο αυστηρούς περιορισμούς για ένα μικρότερο παιδί, όπως φιλτράρισμα ακατάλληλου περιεχομένου ή αυστηρά χρονικά όρια στη χρήση εφαρμογών, ενώ για έναν έφηβο μπορεί να επιλέξει λιγότερο αυστηρούς κανόνες, επιτρέποντας περισσότερη ευελιξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: