Εκτοξεύτηκε κατά 170% στην τιμή του κακάο το 2024-Μεγάλη άνοδος για καφέ, χυμό πορτοκαλιού και ηλιέλαιο

Με εντυπωσιακή αύξηση γύρω στο 170% έκλεισε το 2024 η τιμή του κακάο, ξεπερνώντας τις αυξήσεις που κατέγραψαν την ίδια χρονιά τα άλλα γεωργικά προϊόντα αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών και βιομηχανικών προϊόντων και των μετάλλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωση του κακάο ενισχύθηκαν εντός του 2024 κατά 170%, στα 11.044 δολάρια τον τόνο, ενώ κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2024 στα 12.550 δολάρια τον τόνο. Το εμπόρευμα άρχισε τη χρονιά από τα περίπου 3.834 δολάρια τον τόνο.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εντός του 2024 από τα αγροτικά προϊόντα σημείωσε η τιμή του καφέ με 73%, στα 3,26 δολάρια ανά λίβρα από τα 1,89 δολάρια που ξεκίνησε τη χρονιά.

Ακολούθησε η τιμή του χυμού πορτοκαλιού με αύξηση 56%, στα 505 δολάρια ανά λίβρα και η τιμή του ηλιέλαιου με αύξηση γύρω στα 50%, στα 1.262 δολάρια τον τόνο.

Ακολούθησαν η τιμή του γάλακτος με αύξηση γύρω στο 35% και του βουτύρου 28%. Σημαντική πτώση κατά 20% σημείωσε η τιμή του ρυζιού.

Από τα ενεργειακά προϊόντα, τη μεγαλύτερη αύξηση εντός του 2024 σημείωσε η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, κατά 52%, στα 50 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή του βρετανικού φυσικού αερίου, κλείνοντας στις 126 πέννες τη θερμική μονάδα. Το αμερικανικό φυσικό αέριο ενισχύθηκε κατά 38%.

Από τα μέταλλα η τιμή του χρυσού αλλά και του ασημιού ενισχύθηκαν κατά 30%, έκαστο. Αντίθετα, σημαντική πτώση σημείωσαν η τιμή των σιδηρομεταλλευμάτων κατά περίπου 30% και του χάλυβα κατά 29%.

Από τα βιομηχανικά προϊόντα, εντυπωσιακή αύξηση 80% σημείωσε η τιμή του γερμάνιου το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και ημιαγωγών (τσιπ). Αύξηση γύρω στο 26% παρουσίασε η τιμή του ίνδιου το οποίο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέχρι συγκολλήσεις και κράματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

To Yπ. Δικαιοσύνης της Τσεχίας έλαβε δώρο δώρο 40 εκ. σε bitcoin από πρώην κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών
Πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής προκάλεσε διακοπή ρεύματος παγκύπρια
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους υποστηρικτές του Τυχικού
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του μέσα στο νοσοκομείο 87χρονος-Κλείδωσε τον γιο τους στο μπαλκόνι
Πενηντάχρονος έκλεψε από υπό ανακαίνιση κατοικία δύο γεννήτριες και βαρέλια με μπογιά
Οι κρυφοί κίνδυνοι των νέων προϊόντων καπνού
Η πρώτη τοποθέτηση του ιερέα Σερκελίδη μετά την αργία-«Νόμιζα με κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να με δει, αλλά με δίκαζε»
Ένοπλοι λεηλάτησαν μεγάλες ποσότητες ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα-Καταγγελία ΟΗΕ
Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να πάνε Άραβες υπουργοί Εξωτερικών στη Ραμάλα
Οδηγός στον αυτοκινητόδρομο έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα