Χάος στη Βρετανία λόγω της κακοκαιρίας-Χιονοπτώσεις, πλημμύρες και προβλήματα σε αεροδρόμια

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, καθώς η χιονόπτωση, ο παγετός και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, την παροχή ενέργειας και τη δημόσια ασφάλεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται, ενώ οι αρχές εκδίδουν συνεχείς προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βρετανία-Έκλεισαν τα αεροδρόμια σε Μάντσεστερ και Λίβερπουλ

Διακοπές στις αεροπορικές μετακινήσεις

Η έντονη χιονόπτωση και οι αεροδριάδρομοι που πάγωσαν ανάγκασαν πολλά αεροδρόμια να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Leeds Bradford και το Μπρίστολ έκλεισαν τις πίστες τους το πρωί της Κυριακής, ενώ το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ επαναλειτούργησαν αργότερα την ίδια ημέρα, με σημαντικές όμως καθυστερήσεις. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, με τους ταξιδιώτες να καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για ενημέρωση.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατυχήματα στους δρόμους

Η κακοκαιρία έχει πλήξει σοβαρά το οδικό δίκτυο, με κεντρικούς αυτοκινητόδρομους όπως οι Α66, Α1 και Μ62 να κλείνουν σε πολλά σημεία λόγω βαριάς χιονόπτωσης, πάγου και ατυχημάτων.

Ένα φορτηγό κόλλησε στον πάγο στον αυτοκινητόδρομο Α1, μπλοκάροντας τη ροή της κυκλοφορίας, ενώ στο Μ62 σημειώθηκαν πολλαπλά τροχαία ατυχήματα. Στη Σκωτία, ο αυτοκινητόδρομος A9 επηρεάστηκε σοβαρά από πλημμύρες.

Διακοπές ρεύματος και δυσκολίες αποκατάστασης

Η National Grid ανέφερε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές των Μίντλαντς, της νοτιοδυτικής Αγγλίας και της Νότιας Ουαλίας.

Παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης, πολλές κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ οι κάτοικοι προειδοποιούνται να λάβουν προφυλάξεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σοβαρές καθυστερήσεις στα τρένα

Η χιονόπτωση και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Η γραμμή μεταξύ Λιντς και Χάλιφαξ έχει κλείσει, ενώ οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη γραμμή Λονδίνο-Εδιμβούργο καλούνται να αναβάλουν τα ταξίδια τους. Στη Σκωτία, οι γραμμές κοντά στο Ίνβερνες αντιμετωπίζουν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Πλημμύρες σε περιοχές της νοτιοδυτικής Αγγλίας

Στο Ντέβον, οι ποταμοί Taw και Torridge υπερχείλισαν, προκαλώντας πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, ενώ η βροχή συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.

kakokairia-vretania-1

Συνέπειες για την υγεία και μέτρα πρόληψης

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην υγεία, κυρίως για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, να φορούν ζεστά ρούχα και να διατηρούν επαρκή αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων.

Συστάσεις των Αρχών

Ο Υπουργός Υγείας, Wes Streeting, προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως τη διατήρηση της θέρμανσης στα σπίτια τους και την αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων. Επίσης, δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ενεργοποιήσει προγράμματα βοήθειας για άστεγους, παρέχοντας καταλύματα και ζεστά γεύματα.

Προβλέψεις για τη συνέχεια

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέες χιονοπτώσεις και παγετό στις επόμενες ημέρες, με τη Δευτέρα να φέρνει ακόμη περισσότερες διαταραχές στις μεταφορές και την καθημερινότητα. Οι αρχές ζητούν από το κοινό να είναι σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τις ενημερώσεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο Ζελένσκι έτοιμος να ανταλλάξει εδάφη στο Κουρσκ με ουκρανικά εδάφη υπό κατοχή
Εντεκάχρονη στη Γαλλία βρέθηκε μαχαιρωμένη σε δάσος κοντά στο σχολείο της
Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας
Ένας νεκρός και 13 τραυματίες σε σύγκρουση τρένου με φορτηγό έξω από το Αμβούργο
Επιμένει ο Τραμπ ότι οι Παλαιστίνιοι θα πάνε να ζήσουν κάπου αλλού
Πύραυλοι Κρουζ ενσωματώνονται στο ντρόουν της Τουρκίας, ανακοίνωσε η ROKETSAN
Τελεσίγραφο Νετανιάχου σε Χαμάς-Απελευθερώστε τους ομήρους ή καταρρέει η εκεχειρία
Χορηγείται νομικό καθεστώς σε 25.000 μετανάστες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Βαλένθια
Η ροή βοήθειας στη Γάζα έχει αυξηθεί μετά την κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπόσχεται σθεναρή απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ