Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο. Ο κ. Καρπούζης επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πολιτική κληρονομιά.

Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 - 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 - 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.

Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική.

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.

Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.

Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης απέδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προσαρμογή της Ελλάδας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η αποριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου του κόμματος συνδέθηκε με την προσπάθεια ευθυγράμμισης της χώρας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές του, ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αυτόν αναζητεί η Αστυνομία για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό (pic)
Ένταλμα σύλληψης για κατηγορούμενο σε ιδιωτική ποινική για απάτη-Κατηγορείται πως απέσπασε €560.000 σε κρυπτονομίσματα
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'
Τραγικός θάνατος για 85χρονο στη Σιά-Καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Με πολιτική διάσταση η καταδικαστική απόφαση των Ουγγαρέζων για σφετερισμό-«Απαράδεκτη και κατακριτέα η εκμετάλλευση περιουσιών»
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς για την Κίνα στο 80% που του «φαίνεται σωστό»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο
Ρίχνει τους τόνους ο Αρχηγός μετά την απαίτηση του Προέδρου, αλλά δείχνει τον Σαββίδη ως άρχοντα των διώξεων