Ανησυχία για έξαρση μυστηριώδους ιού στην Κίνα-Γέμισαν τα επείγοντα των νοσοκομείων
13:19 - 04 Ιανουαρίου 2025
Ένας μυστηριώδης ιός βρίσκεται σε έξαρση στην Κίνα, κατακλύζοντας με περιστατικά τα επείγοντα των νοσοκομείων. Βίντεο, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ασθενείς με μάσκες να περιμένουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ορισμένοι έχουν μαζί τους και τα παιδιά τους.
Τα τοπικά ΜΜΕ έχουν αποδώσει την αύξηση, που παρατηρείται στον μεταπνευμονοϊό (HMPV), που προκαλεί συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη.
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία από το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου το 7,2% των επισκέψεων σε τοπικά νοσοκομεία στις βόρειες επαρχίες οφείλονταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Αντίστοιχα, το νότιο τμήμα της χώρας το 5,7% των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία οφειλόταν σε ασθένεια που μοιάζει με γρίπη.Στη βόρεια Κίνα καταγράφηκε αύξηση 12% ενώ στη νότια 21%.
China faces an outbreak of the human metapneumovirus (HMPV), five years after the Covid-19 pandemic, in several parts of the country.#china #HPMV #pandemic https://t.co/TWZCNyOFtN
— News18 (@CNNnews18) January 3, 2025
Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα φέρονται να δείχνουν κατάμεστα νοσοκομεία, ασθενείς με μάσκες και μεγάλες ουρές σε παιδιατρικά τμήματα.
Ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αναπνευστικό ιό, που εκτός από την Κίνα φαίνεται ότι πλήττει αρκετές ασιατικές χώρες.
«Τα πρόσφατα κρούσματα που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν παθογόνους παράγοντες όπως ο ρινοϊός και ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, με κρούσματα του HMPV σε άτομα κάτω των 14 ετών να παρουσιάζουν ανοδική τάση, ειδικά στις βόρειες επαρχίες», σύμφωνα ρεπορτάζ του Reuters.
Για εποχική έξαρση γρίπης κάνει λόγο η Κίνα
Μολονότι οι αναρτήσεις σε social media και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κρίση, οι Κινεζικές Αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχουν κηρύξει ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αύξηση των λοιμώξεων εξετάζεται, αφού συμπίπτει με τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία παρουσιάζουν συνήθως έξαρση τα αναπνευστικά νοσήματα.
Σύμφωνα με επίσημες αναφορές του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η γρίπη αποτελεί την κύρια αιτία της επιδημίας με το 30% των διαγνωστικών τεστ να βγαίνουν θετικά για γρίπη και ένας στους επτά νοσηλευόμενους με σοβαρή αναπνευστική νόσο να είναι θετικός στην ίδια νόσο.
Five years into the #COVID_19 pandemic, #China faces an outbreak of the human metapneumovirus (#HMPV) and other viruses such as influenza A, Mycoplasma
— ⚡️🌎 World News 🌐⚡️ (@ferozwala) January 4, 2025
Pneumonia and COVID-19. Reports and social media posts indicate hospitals and crematoriums are overwhelmed, especially in… pic.twitter.com/TmuKWEJqwA
Τι γνωρίζουμε για τον HMPV
Ο ιός HMPV ανακαλύφθηκε το 2001 και ανήκει στην οικογένεια των Pneumoviridae, την ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Συνήθως προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τον HMPV περιλαμβάνουν: βήχα και καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πυρετό, πονόλαιμο, συριγμό ή δύσπνοια σε σοβαρές περιπτώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να κλιμακωθεί σε βρογχίτιδα, πνευμονία ή παροξυσμούς άσθματος.
Πώς να προφυλαχθείτε
Ο HMPV εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων από το βήχα ή το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, όπως άγγιγμα ή χειραψία, όταν αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια φέρνουμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Σύμφωνα με τα CDC, ο ιός αυτός έχει εποχιακό μοτίβο κυκλοφορώντας στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη σε εύκρατες περιοχές.
Ειδικοί συνιστούν τα ακόλουθα βήματα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης με HMPV και άλλες αναπνευστικές ασθένειες:
-Να πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
-Να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με άπλυτα χέρια
-Χρήση μάσκας σε συνωστισμένους χώρους, όπου υπάρχει έξαρση
-Να μένουμε στο σπίτι όταν νοσούμε για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού
-Να καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά
Πηγή: Έθνος / iefimerida.gr