Οι άσπονδοι εχθροί, η αδυναμία της Αστυνομίας και τα Νομοσχέδια που... σιγοψήνονται

Πολλές φορές στη δημοσιογραφική αργκό οι λέξεις «παρατράγουδα», «βίαια επεισόδια» και «χάος» είναι μερικές απ’ όσες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν γλαφυρά μια κατάσταση επεισοδίων εντός και εκτός γηπέδων. Τέτοιες λέξεις θα αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα εάν τα επεισόδια λάμβαναν χώρα σπανίως ή έστω περιστασιακά. Όταν αναφερόμαστε όμως, σε αγώνες ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια, αυτές οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα και την αξία τους, αφού το πιο πιθανό είναι πως χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και συνοδεύουν, ίσως, όλα τα ντέρμπι ανάμεσα στις ομάδες της Λεμεσού.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, στο κλειστό στάδιο της ΑΕΛ, αλλά και η ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας εναντίον αστυνομικού δεν εξέπληξαν κανέναν και για πολλούς αντιμετωπίζονται ως το προφανές και το σύνηθες, αφού τα τελευταία χρόνια, πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά από τα παιχνίδια των δύο μεγάλων ομάδων της Λεμεσού, εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Φαινόμενα κρυμμένα πίσω από κουκούλες, φαινόμενα που απασχολούν για λίγο την κοινή γνώμη και στη συνέχεια σβήνουν σαν φωτοβολίδα στο σκοτάδι. Ένα σκοτάδι στο οποίο έχει περιέλθει εδώ και χρόνια ο κυπριακός αθλητισμός, αλλά κανένας δεν μπορεί να τον επαναφέρει στο φως.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων λειτουργούν ως άσπονδοι εχθροί στην ίδια πόλη. Οι μεν μισούν ότι μπλε και κίτρινο υπάρχει στη Λεμεσό και οι δε ότι μπλε και άσπρο κινείται στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται στις πλείστες των περιπτώσεων για ανθρώπους που μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονίες, έκατσαν πλάι πλάι σε καφετέριες να απολαύσουν το καφέ τους και έφαγαν στα ίδια εστιατόρια. Μόνο που όταν τα έκαναν αυτά δεν φορούσαν τα χρώματα που θα τους μετέτρεπαν σε ταύρους εν υαλοπωλείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν και πάλι παραλείψεις κατόπιν εορτής-Είχαν πληροφορίες, παρέμειναν σε αδράνεια, απέτυχαν στην πρόληψη

Κρατάει χρόνια η ίδια ιστορία

Η συγκεκριμένη κόντρα κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως την τελευταία δεκαετία οι οπαδοί των δύο ομάδων της Λεμεσού αναμετρήθηκαν πολλές φορές σε δρόμους, γήπεδα και κλειστά. Άλλες μεταξύ τους, άλλες εναντίον κτιρίων, άλλες εναντίον ξένων περιουσιών. Κάποτε στα ίσα, κάποτε πολλοί εναντίον λίγων, και κάποτε με διαφορετικά πολεμοφόδια.

Τρία ντέρμπι δεν ξεκίνησαν ή διακόπηκαν την τελευταία διετία, άλλα τελείωσαν αγωνιστικά και συνεχίστηκαν στους δρόμους της πόλης, από χούλιγκαν που ήθελαν μια διαφορετική «νίκη» από την αγωνιστική. Κάποιες άλλες φορές, οι οπαδοί τα «είπαν» πριν από τους αγώνες ή ακόμα και σε άσχετες, με τους μεταξύ τους αγώνες, ημέρες.

Όποτε έχουν την ευκαιρία, δείχνουν τη δύναμη τους απέναντι στις δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δρουν και μακριά από τα γήπεδα, που είναι αδύνατο να υπάρχει εποπτεία, όπως συνέβη το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου στο γήπεδο της ΑΕΛ, «Νίκος Σολομωνίδης», που κάποιοι γνωστοί άγνωστοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, γιατί απλά μπορούσαν και γιατί δεν υπήρχε κανένας να τους σταματήσει.

Κάτι παρόμοιο έγινε και πριν από κάποιους μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 2024, όταν οπαδοί των δύο ομάδων προκάλεσαν με διαφορά μερικών λεπτών, ζημιές στα κλειστά γήπεδα των αντιπάλων τους, τα οποία χωρίζονται από ένα τοίχο. Επίσης, πριν περίπου τρία χρόνια, οπαδοί της ΑΕΛ εισέβαλαν σε σύνδεσμο φιλάθλων του Απόλλωνα και τον έκαψαν, καταγράφοντας το «επίτευγμά» τους σε βίντεο.

Το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου 2025, δεν σημειώθηκαν μόνο οι ζημιές στο «Νίκος Σολομωνίδης», αλλά και η ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας σε βάρος του λεωφορείου του Απόλλωνα, που κατέληξε σε κάθισμα μοτοσικλέτας αστυνομικού, ο οποίος γλύτωσε καθαρά από τύχη. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και το 2022, την ώρα που οι οπαδοί του Απόλλωνα γιόρταζαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού ενόσω βρίσκονταν στο σιντριβάνι του Αγίου Νικολάου, έπεσε μολότοφ σε απόσταση μερικών μέτρων απ΄αυτούς και επίσης από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Γράφοντας για το ντέρμπι μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ, τα περιστατικά είναι τόσα πολλά που ίσως να χρειαστούν ακόμα και μέρες για να τα απαριθμήσει κάποιος και να τα βάλει σε μια λογική σειρά, παραθέτοντας την αλληλουχία των γεγονότων. Ίσως το χειρότερο περιστατικό όλων αυτών των χρόνων, σημειώθηκε το 2017, όταν όχημα κινήθηκε σκόπιμα και χτύπησε πεζούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων στους δρόμους της Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνούν απόπειρα φόνου για την επίθεση με φωτοβολίδα σε αστυνομικό-«Εξετάζονται πιθανές παραλήψεις από Αστυνομία»

Ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι συνεχίζουν το έργο τους

Κάθε φορά που σημειώνονται επεισόδια, όχι μόνο μεταξύ των οπαδών του Απόλλωνα και της ΑΕΛ αλλά γενικότερα των χούλιγκαν, φθάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να θρηνήσουμε θύματα. Πάντοτε, μετά από επεισόδια ακολουθούν δηλώσεις -τετριμμένες πλέον- για εντολές από τον εκάστοτε Αρχηγό Αστυνομίας για διεξαγωγή ερευνών και τιμωρία όσων εμπλέκονται. Δηλώσεις, που πλέον δεν διεγείρουν το αίσθημα της πίστης ότι θα τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη ή ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι τέτοια που θα αποτρέψουν τα επεισόδια στο μέλλον.

Εξάλλου, οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΛ, πως η Αστυνομία έλαβε από τους ίδιους πληροφορίες για πιθανές δολιοφθορές στο γήπεδο των γαλαζοκιτρίνων, αλλά δεν έπραξε κάτι, αλλά και το γεγονός πως η Αστυνομία δεν διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οδηγεί στο συμπέρασμα πως πιθανότατα να γνώριζαν, αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα για να τα αποτρέψουν.

Σημειώνεται ότι η χώρα περιμένει ακόμα τα πολυδιαφημιζόμενα Νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη βία στα γήπεδα, τα οποία σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές του έτους. Το ένα Νομοσχέδιο προβλέπει τη μετακίνηση της ευθύνης στις ομάδες για τους συνδέσμους φιλάθλων, οι οποίοι πλέον θα βρίσκονται υπό την ευθύνη τους, εάν εγκριθούν από τη Βουλή. Ως εκ τούτου, οι ομάδες ενδέχεται να τιμωρούνται για οποιεσδήποτε ενέργειες των συνδέσμων φιλάθλων τους.

Το δεύτερο Νομοσχέδιο αφορά τη χρήση αλκοτέστ και νάρκοτεστ έξω από τα γήπεδα για όσους οι Αρχές κρίνουν ότι ενδέχεται να έχουν κάνει χρήση ουσιών ή αλκοολούχων ποτών πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Τα εν λόγω Νομοσχέδια είχαν εξαγγελθεί επί υπουργίας Άννας Προκοπίου και διαβιβάστηκαν στη Βουλή επί Μάριου Χαρτσιώτη, ωστόσο προέκυψαν διαφωνίες με κάποιες από τις πρόνοιες τους και ως εκ τούτου το Σώμα ζήτησε αναθεώρησή τους και εκ νέου αποστολή τους στη Βουλή για να τεθούν σε συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Μήνας εξελίξεων για την κάρτα φιλάθλου ο Ιανουάριος-Στο Υπουργικό τα Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα
Στο περίμενε το ΤΟΜ για τις λίστες οχημάτων με ΤΑΚΑΤΑ από τις εταιρείες-Περνούν από κόσκινο τα διατάγματα
Αναμμένα κεριά προκάλεσαν πυρκαγιά σε οικία-Υπέστη ζημιές το υπνοδωμάτιο
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 31χρονου-Εντόπισε μικροποσότητες ναρκωτικών και 13,600 ευρώ
Συνελήφθη 42χρονος που διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο-Έπεσε σήμα από Europol
Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα με θύμα 50χρονο-Πώς τον εξαπάτησαν και του έκλεψαν 58,000 ευρώ
Εντοπίστηκε κάτω από γεφύρι ο 66χρονος που έλειπε από την οικία του από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς
Αφέθηκε ελεύθερος ο 36χρονος που χτύπησε 44χρονο και 33χρονη σε νυχτερινό μαγαζί στη Λευκωσία
Ανανεώθηκε η κράτηση της 63χρονης για το θάνατο του Ουκρανού-Αναμένει τις εκθέσεις το ΤΑΕ Λεμεσού
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στην Ερήμη-Υπέστη εκτεταμένες ζημιές