Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές

Μια πολιτική κίνηση που θα ενσωματώνει τον ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό του συστήματος και της κυπριακής κοινωνίας οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης την πρόθεσή του για επιστροφή στην ενεργό πολιτική, απευθύνοντας κάλεσμα δημοκρατικής αλλαγής.

Ο δικηγόρος και καθηγητής νομικής τόνισε, μιλώντας στον REPORTER, πως υπάρχει άμεση ανάγκη για ριζικές αλλαγές και τομές στο κατεστημένο, λέγοντας ότι προβληματίζεται εδώ και αρκετό καιρό για τον τρόπο που θα κινηθεί. «Ωρίμασε η σκέψη. Τα συζητώ αυτά με φίλους και συνεργάτες από το καλοκαίρι του 2023. Κατέληξα ότι η Κύπρος χρειάζεται γνήσια ριζοσπαστική δημοκρατική αλλαγή για να προχωρήσει μπροστά», πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Κύπρος «πρέπει να μπει στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»

Εξήγησε πως «η δήλωσή μου είναι δήλωση επιστροφής, με στόχο τη δημοκρατική αλλαγή, που είναι και το μότο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο μία αξιολόγηση των δυνατοτήτων, μη αποκλεισμένης και της δημιουργίας πλατφόρμας ή κόμματος, και ανάλογα θα προχωρήσω, μαζί πάντοτε με όσους ασπάζονται την αναγκαιότητα της δημοκρατικής αλλαγής». «Έχω σειρά επαφών και με προσωπικότητες και με φίλους, συνεργάτες και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρωτοβουλία του θα εξελιχθεί σε ένα κόμμα που θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή το 2026, ανέφερε πως «το βλέπω να εξελίσσεται σε μία ευρύτερη κοινωνική αλληλεγγύη. Για να έχει την πιθανότητα επιβίωσης, να το ασπαστεί ο μέσος Κύπριος νουνεχής πολίτης, διαθέτων την κοινή λογική. Θα πρέπει ο κόσμος να είναι πλήρως ενήμερος και να έχει φωνή. Και ευελπιστούμε να δώσουμε εμείς αυτή την προοπτική στην κυπριακή κοινωνία». Διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει την κάθοδο στις εκλογές, αλλά είναι κάτι που θα εξεταστεί ενδελεχώς τους προσεχείς μήνες. «Δεν θέλουμε να είμαστε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, που να θεωρηθεί ευκαιριακή, ξεκινούμε τώρα για να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, για να δούμε αν μπορεί να σταθεί αυτό που προσδοκούμε να δώσουμε», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η δική του πρωτοβουλία δεν έχει κάποια σχέση με την πολιτική πλατφόρμα που αναμένεται να δημιουργηθεί από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, χωρίς, ωστόσο, να κλείνει την πόρτα στον τέως Γενικό Ελεγκτή, του οποίου υπήρξε δικηγόρος στην υπόθεση για την παύση του. «Η απόφασή μου δεν έχει σχέση με τον Οδυσσέα, είναι καθαρά προσωπική», δήλωσε ο Χρίστος Κληρίδης. Αλλά, ανέφερε, «όπως είπε και ο Churchill, πέντε λεπτά στην πολιτική είναι πολύς χρόνος. Όλα είναι ανοιχτά».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κληρίδης φρόντισε να δώσει το στίγμα μιας ευρείας θεματολογίας πολιτικής ενασχόλησης σε ό,τι αφορά την κίνηση που βρίσκεται στα σκαριά, λέγοντας πως η Κύπρος είναι κατ’ όνομα ευρωπαϊκή. Το ίδιο έπραξε και μιλώντας στον REPORTER, υποδεικνύοντας πως είναι αδιανόητο ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί με βασικές νομοθεσίες του 1960, που κληρονομήθηκαν από την αποικιοκρατία. «Με απασχολεί το θέμα της διαφθοράς, το γεγονός ότι τα έργα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έμειναν στα ράφια και δεν υλοποιούνται», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι προτίθεται να ασχοληθεί εκτενώς με τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η στασιμότητα στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, η ακρίβεια και η ανάγκη για αναβίωση της μεσαίας τάξης της Κύπρου, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το 2013 και έπειτα. «Είναι το θέμα της γεωργίας, της βιομηχανίας, τομείς οι οποίοι υπάρχουν. Ζούμε με τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλιώς η Κύπρος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Και μιλούμε για την αναγκαιότητα η Κύπρος να μπει στην Ευρώπη. Διότι μπήκαμε θεωρητικά», πρόσθεσε. «Είμαστε στα θέματα της Άμυνας μια ανοχύρωτη πολιτεία. Ξεκίνησε ένα πετσόκομμα των πραγματικών αμυντικών δαπανών ως προς την ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων επί Τάσσου Παπαδόπουλου και μιλούμε σήμερα για απειροελάχιστα ποσά, σε μια χώρα που απειλείται και είναι κατεχόμενη», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, όμως, ιδιαίτερη έγνοια επιδεικνύει και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έγινε ένα δημοψήφισμα σε αυτό τον τόπο. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική εξίσωση έλαβε σάρκα και οστά το 2004 υπό την μορφή του σχεδίου Ανάν, απερρίφθη με ένα συντριπτικό όχι και σήμερα μιλούμε για το πλαίσιο Γκουτέρες και να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», σχολίασε ο κ. Κληρίδης.

Μιλούν για εκ περιτροπής προεδρία, για νομιμοποίηση των εποίκων και νομιμοποίηση των δεδομένων της εισβολής και κατοχής, πρόσθεσε. «Αυτά απερρίφθησαν με το σχέδιο Ανάν και τους παρακαλούμε, ενώ η άλλη πλευρά επιμένει στα δύο κράτη και έχει σχίσει οτιδήποτε συμφωνηθεί μέχρι σήμερα», υπέδειξε. Διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι το ενιαίο κράτος ή η Διζωνική, το θέμα είναι η λύση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιώσιμη και ευρωπαϊκή. «Η ονοματολογία δεν έχει τόση σχέση όσο το περιεχόμενο. Δυστυχώς και στην ονοματολογία και στο περιεχόμενο βαδίζουμε στη λανθασμένη πορεία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρίστος Κληρίδης επιδιώκει να εμπλακεί στην πολιτική. «Η βασική σκέψη και ειλημμένη υποχρέωση στον εαυτό μου ήταν με την έναρξη του 2025 να δηλώσω την παρουσία και επιστροφή μου στην πολιτική σκηνή του τόπου», είπε. Είχε ξεκινήσει την πολιτική του πορεία το 1998 με τους Νέους Ορίζοντες και εξελέγη βουλευτής την περίοδο 2001-2006, με έντονη δραστηριότητα την εποχή του σχεδίου Ανάν. Ακολούθως, το 2011, διεκδίκησε ως αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ έδρα στην Βουλή αλλά απέτυχε να εκλεγεί. «Η τελευταία μου δημόσια παρουσία σαν πολιτικού ήταν με τη συμμετοχή μου στην ομάδα για το Κυπριακό υπό την Προεδρία του Αναστασιάδη και αποχώρησα με έντονη διαφωνία σε σχέση με την διαχείριση τον Φεβρουάριο του 2014. Από τότε κατέγραψα απουσία μέχρι και σήμερα. Έγιναν πολλά στο ενδιάμεσο. Είχα παρουσία υπό μορφή παρεμβάσεων, κυρίως στα social media. Αλλά τώρα επήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Θα πρέπει να ασχοληθώ όπως και στο παρελθόν», εξήγησε.

Δειτε Επισης

Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»
Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες